Zakupy w marketach
- aleksandra2323
- 500p
- Od: 28 cze 2008, o 00:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja kupiłem 3 miesiące temu około ponad 10 roślinek w OBI wg mnie naprawdę ładnych, jednak 4 się zmarnowały bo były juz w sklepie przesuszone, a ja niesprawdziłem i mi sie dostało. Nawet moja interwencja juz nie pomogła. Ale teraz zawsze dokładnie sprawdzam wszystkie roślinki jak kupuję w OBI.
Jeśli ktoś mieszka w województwie łódzkim polecam ,,centrum ogrodnicze'' w Wieluniu naprzeciwko dworca PKS. Naprawdę warto
Jeśli ktoś mieszka w województwie łódzkim polecam ,,centrum ogrodnicze'' w Wieluniu naprzeciwko dworca PKS. Naprawdę warto
Pozdrawiam Łukasz
Pogoda jak kobieta zmienna jest
Pogoda jak kobieta zmienna jest

- lvlidnight
- 200p
- Od: 28 paź 2008, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 15 lis 2009, o 09:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Krzewy z marketu
Witam. W marketach pojawiło się sporo krzewów ozdobnych( między innymi budjeja dawida) Mam w związku z tym pytanie. jak podchodzić do tego typu sadzonek i czy warto je teraz kupować? Jeżeli tak, to jak należy z nimi postępować i czy siać je już bezpośrednio do gruntu? Spotkałem się z opinią, że do tego typu sadzonek należy podchodzić z dużą rezerwą, gdyż wiele z nich po prostu się nie przyjmie.Pozdrawiam.
- dianek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 lip 2008, o 11:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Krzewy z marketu
nexar wszystko zależy od partii, od tego ile już w markecie leżą i skąd pochodzą rośliny
mnie się udało w OBI kupić kilkadziesiąt świetnych roślin
jednak były i takie które dobrze wyglądały ale szybko padły (głównym powodem było pędzenie i przenawożenie roślin przez producenta)
osobiście rośliny w marketach kupuję tylko na wyprzedażach - bo za grosze można ryzykować
a przed zakupem oglądaj dokładnie roślinę czy nie ma żadnych przędziorków i innego paskudztwa
mnie się udało w OBI kupić kilkadziesiąt świetnych roślin
jednak były i takie które dobrze wyglądały ale szybko padły (głównym powodem było pędzenie i przenawożenie roślin przez producenta)
osobiście rośliny w marketach kupuję tylko na wyprzedażach - bo za grosze można ryzykować

a przed zakupem oglądaj dokładnie roślinę czy nie ma żadnych przędziorków i innego paskudztwa
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Mój ogródek
Ja sprawdzałam czy są pąki, bez widocznych oznak życia nigdy nie kupowałam. Sadziłam w doniczkę i trzymałam do ukorzenienia aż krzew 'ruszy'.Nie było niepowodzeń, natomiast koleżanka sadziła prosto w grunt i często kończyło się to zaschnięciem.Trzeba nieco cierpliwości.
- dianek
- Od: 24 lip 2008, o 11:43
aha - i sprawdzaj jeszcze czy roślinki mają w doniczkach zdrowy system korzeniowy czy nie poprzycinany przypadkiem :/
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Mój ogródek
- nocny_drwal
- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
U mnie w tym roku wiele budlei przemarzło i prawdopodobnie większość wyrzucę. Celowo nie rozpocząłem jeszcze sprzedaży. Myślicie, że w takich marketach też tak zrobią?
To są "maszynki" do szybkiego przyjęcia roślin, ładnego wyeksponowania i szybkiego sprzedania. To co się nie sprzeda, przesuszy, złapie grzyba, zostanie przecenione i ludzie o takie dogorywające szczątki roślin i tak się pozabijają... A potem jeżdżę i oceniam, czy taki "Przeceniony zagrzybiony supermarketowy" żywopłot z thui da się jeszcze odratować? 

mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
-
- 100p
- Od: 26 lis 2008, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kupowanie w markecie to tak jak kupno samochodu na szrocie
- tila
- 100p
- Od: 21 mar 2010, o 15:08
Własnie niedawno kupiłam przeceniony ciemiernik i okazało się ze z gratisem-ziemiórki. 

Pozdrawiam Monika
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
W jednym markecie ( nie wymienię nazwy) oglądałam rośliny ok. 10 marca. Były wystawione przez prawie miesiąc na hali ze względu na panującą u nas zimę. Były ładne muszę przyznać i w baaardzo atrakcyjnych cenach. Większość z nich pochodziła z Holandii. Część była w balotach. Pomyślcie teraz - jaka jest szansa na przetrwanie w ogrodzie tych roślin ?
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- bishop
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Kontakt:
W marketach odstraszają mnie... ceny
Nie chodzi o to, że są bardzo drogie, ale takie same rośliny mogę zazwyczaj kupić taniej w szkółce. W dodatku w szkółce nazwa odmiany jest gratis
No, chyba, że jest przecena...

Nie chodzi o to, że są bardzo drogie, ale takie same rośliny mogę zazwyczaj kupić taniej w szkółce. W dodatku w szkółce nazwa odmiany jest gratis

No, chyba, że jest przecena...

Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
- nocny_drwal
- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
Jak działają markety? Opiszę to na prostym przykładzie:
- W zeszłym roku sprzedawałem swoje rośliny na giełdzie w Kłodzku. Rośliny po 4- 5 zł. Siedzę sobie i słyszę komentarz kobiety skierowany do męża: "Patrz, jaka drożyzna! a w supermarkecie xxx są po 3,5!!!!" idziemy tam kupować!! Cóż, wybrałem się do tego marketu i rzeczywiście, iglaki, które ja miałem za 4- 5t zł, tam stały po 3,5. Natomiast trawy ozdobne, które ja miałem po 4zł, tam stały za 18
Teraz klient, który jest przekonany o mojej "drożyźnie" pójdzie kupować rośliny z marketu, zamiast u mnie, producenta
Przepłaci i to słono, a wyjdzie przekonany, że zrobił interes życia... Tak działają supermarkety. 
- W zeszłym roku sprzedawałem swoje rośliny na giełdzie w Kłodzku. Rośliny po 4- 5 zł. Siedzę sobie i słyszę komentarz kobiety skierowany do męża: "Patrz, jaka drożyzna! a w supermarkecie xxx są po 3,5!!!!" idziemy tam kupować!! Cóż, wybrałem się do tego marketu i rzeczywiście, iglaki, które ja miałem za 4- 5t zł, tam stały po 3,5. Natomiast trawy ozdobne, które ja miałem po 4zł, tam stały za 18

mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
Przede wszystkim należy unikać sadzonek z Holandii. Są one wyhodowane w przyspieszonym tempie
i nie zahartowane w naszym klimacie. Kiedyś zakupiłem kilka bukszpanów z Holandii i wszystkie przemarzły podczas gdy inny kupowane w szkółkach nie doznały żadnych uszkodzeń. Iglaki najczęściej kolumnowe thuje i cyprysiki lawsona są chyba wyrywane z gruntu z dużymi ubytkami w korzeniach na co wskazuje wielkość bryły korzeniowej w stosunku do ich rozmiarów i przypuszczam,że wiele z nich się nie przyjmuje a nawet jeśli się przyjmą to pewnie wytwarzają słabszy system korzeniowy niż wówczas gdy posadzimy sadzonkę wyhodowaną w doniczce. Jednak można trafić na okazję i nabyć bardzo tanio porządne sadzonki. Np ja kilka dni temu zakupiłem w Auchanie 3 bardzo ładne sadzonki mahonii 40-50cm wysokie i szerokie po 10zł za sztukę.
i nie zahartowane w naszym klimacie. Kiedyś zakupiłem kilka bukszpanów z Holandii i wszystkie przemarzły podczas gdy inny kupowane w szkółkach nie doznały żadnych uszkodzeń. Iglaki najczęściej kolumnowe thuje i cyprysiki lawsona są chyba wyrywane z gruntu z dużymi ubytkami w korzeniach na co wskazuje wielkość bryły korzeniowej w stosunku do ich rozmiarów i przypuszczam,że wiele z nich się nie przyjmuje a nawet jeśli się przyjmą to pewnie wytwarzają słabszy system korzeniowy niż wówczas gdy posadzimy sadzonkę wyhodowaną w doniczce. Jednak można trafić na okazję i nabyć bardzo tanio porządne sadzonki. Np ja kilka dni temu zakupiłem w Auchanie 3 bardzo ładne sadzonki mahonii 40-50cm wysokie i szerokie po 10zł za sztukę.
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
Bartku - u mnie mahonia 40 cm była po 8,00 zł
Niestety iglaki kolumnowe typu 'Brabant' 'Smaragd' mam droższe niż te w marketach z Holandii i tego nie przeskoczę
Za to za jakość mogę ręczyć. Wszystkie moje rośliny zimowały poza tym na dworze ( wyjątek : róże pienne i klon palmowy oraz młode sadzonki - były w tunelu)

Niestety iglaki kolumnowe typu 'Brabant' 'Smaragd' mam droższe niż te w marketach z Holandii i tego nie przeskoczę

http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;