Truskawki amatorska uprawa - cz.1
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: truskawki amatorska uprawa i .
Na tym etapie rozwoju truskawki to dałabym tylko dolistne nawozy jeżeli już koniecznie chcesz.
Ja myślę, że będzie owocowanie bez tych nawozów a po zbiorach uzupełnisz nawożenie w dwóch dawkach.
Ja myślę, że będzie owocowanie bez tych nawozów a po zbiorach uzupełnisz nawożenie w dwóch dawkach.
forumowicz, jak Ty lubisz siać czarną wizją.Czemu nie lubią świeżego obornika?Rok temu kupiłam 100 sadzonek , ale gleby nie przygotowałam na jesień - dzieci mi chorowały i nie miałam kiedy.Rosły tam bodaj ogórki i pomidory.Jak wiadomo , truskawek nie sadzi się po psiankowych z uwagi na choroby grzybowe.Ale właśnie tam musiałam posadzić.Tak więc, gleba dostała dużo za dużo obornika (miał być stary, masłowaty , dostałam świeżutki
brałam co będę wybrzydzać? ), na to wszystko została podlana topsinem (nie pamiętam stężenia), potem każdy krzaczek miał moczone korzonki w topsinie i tak posadzone na agrotkaninie.
Pięknie się przyjęły, owocowały, teraz już jest busz na grządce, kwiatami są oblepione.
Czasem jest tak ,że trzeba zrobić co trzeba i koniec pieśni, a rośliny - jeśli się je kocha zawsze rosną.Tak offtop - zrobiłam wbijany płotek z obciętych gałęzi z owocówek na wiosnę, taki przeplatany, teraz na tych wbitych do ziemi są piękne kwiaty....Nie ma się co przejmować i wszystko chcieć wcisnąć w schematy i regułki.

Pięknie się przyjęły, owocowały, teraz już jest busz na grządce, kwiatami są oblepione.
Czasem jest tak ,że trzeba zrobić co trzeba i koniec pieśni, a rośliny - jeśli się je kocha zawsze rosną.Tak offtop - zrobiłam wbijany płotek z obciętych gałęzi z owocówek na wiosnę, taki przeplatany, teraz na tych wbitych do ziemi są piękne kwiaty....Nie ma się co przejmować i wszystko chcieć wcisnąć w schematy i regułki.
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witajcie.
Sprawa obrywania kwiatów sama się rozwiązała. Po trzech dniach przymrozków rzędu minus 3-4 stopnie, kwiaty pomarzły. Te które jeszcze nie zakwitły (mam 3 gatunki truskawek) mają szansę. Te, które zakwitły i zmarzły - oberwę.
Szkoda roślin. Paskudne mrozy
A jak truskawy przetrwały u Was ??
Pozdrawiam..
Sprawa obrywania kwiatów sama się rozwiązała. Po trzech dniach przymrozków rzędu minus 3-4 stopnie, kwiaty pomarzły. Te które jeszcze nie zakwitły (mam 3 gatunki truskawek) mają szansę. Te, które zakwitły i zmarzły - oberwę.
Szkoda roślin. Paskudne mrozy

A jak truskawy przetrwały u Was ??
Pozdrawiam..
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie truskawki dopiero rozlużniają pąki kwiatowe(zielone) więc nic nie pomarzło. jak kwiat przemarznięty to ma czarny środek.
- przemo1413
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 mar 2011, o 16:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
U mnie w honeiu jak już było gdzie nie gdzie rozkwitnięte to przemarzło ale to na razie nic w stosunku do tego co się teraz zacznie rozkwitać a marmolada jeszcze nie kwitnie więc nie przemarzła ,
-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
Wszystko zależy od temperatury ... Jeśli tylko -2 -3*C to pomarzły tylko kwiaty rozwinięte . Natomiast -7 -11*C nie mają szans kwiatostany nawet we wczesnym stadium .
A powiedzcie proszę, czym opryskujecie teraz truskawki przeciwko szarej pleśni? Ponoć euparen wycofali??
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
Śliczne, jakie już duże
, chyba uprawiane pod jakąś osłoną.
glohal na własne potrzeby pryskasz? w uprawie towarowej to rozumiem.

glohal na własne potrzeby pryskasz? w uprawie towarowej to rozumiem.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
- doromichu
- Od: 12 mar 2011, o 18:41
nie nie sa pod oslona a sa duze dlatego ze mieszkam w Anglii i jest tutaj po prostu cieplej 

Doromichu, ale masz fajne truskaweczki, moje jeszcze nawet nie kwitną.
- doromichu
- Od: 12 mar 2011, o 18:41

dziekuje
elik_49, niestety.... mam trochę sengi i bardzo złe z nią doświadczenie i albo popryskam sama,albo będę musiała kupić. Pryskane..., na dodatek nie wiadomo ile
A tak w ogóle, to znalazłam, z karencją jednodniową.

A tak w ogóle, to znalazłam, z karencją jednodniową.
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
Moje truskawusie kwitły. kwitły i..... zmarzły.
Powyrzucałam te zmarznięte kwiatostany i czekam. Może jeszcze troszkę zbiorą się do kupy.
Zimna Zośka za 6 dni. Cienko to widzę.

Powyrzucałam te zmarznięte kwiatostany i czekam. Może jeszcze troszkę zbiorą się do kupy.
Zimna Zośka za 6 dni. Cienko to widzę.

Nic się nie bój. Zośka już była. Sprawdzam prognozy na kilku portalach. Jest dobrze. Nawet pomidory do gruntu już można bez obaw wysadzić. Może zejść do 5 stopni w nocy, ale mowy nie ma o przymrozkach.grazka100 pisze:Zimna Zośka za 6 dni. Cienko to widzę.
(na 99,99%) - jak to prognozy.