Kiełkowanie nasion z Akcji
Re: Kiełkowanie nasion z Akcji
Bagatela 200 km 

- Jankiel
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 cze 2010, o 16:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
tak sobie pomyślałem, że cała polska jest dość gęsto zaopatrzona w nasiona z akcji. Popatrzcie na mapę gdzie trafiły nasiona.
http://mapy.google.pl/maps/ms?ie=UTF8&h ... 634521&z=7
Powiedzmy, że mi się nie udały rozsady, zerkam na mapę i widzę, że w promieniu 20km ode mnie 10 innych osób otrzymało nasiona i pewnie robiła rozsady. Na mapie są anonimowe lokalizacje (wpisywałem kody pocztowe), ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby na forum zapytać:
Kto ma na zbyciu siewki z akcji wymiany nasion i mieszka w okolicach Częstochowy chętnie przyjmę.
albo
Jestem ze Szczecina i mam na zbyciu po pikowaniu sporo siewek.
http://mapy.google.pl/maps/ms?ie=UTF8&h ... 634521&z=7
Powiedzmy, że mi się nie udały rozsady, zerkam na mapę i widzę, że w promieniu 20km ode mnie 10 innych osób otrzymało nasiona i pewnie robiła rozsady. Na mapie są anonimowe lokalizacje (wpisywałem kody pocztowe), ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby na forum zapytać:
Kto ma na zbyciu siewki z akcji wymiany nasion i mieszka w okolicach Częstochowy chętnie przyjmę.
albo
Jestem ze Szczecina i mam na zbyciu po pikowaniu sporo siewek.
Moje wykiełkowały dobrze i jak dotychczas bez problemu,w Rudym są 2 o ziemniaczanych liściach.W 144 Black Pear x Copia też są 2 ziemniaczane to jest F1 możliwe to ,głowy nie dam ale uważam że nic nie pomieszałam
. Ja pikuję tak jak Tadeusz jak już mają co najmniej jedną parę liści.

-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:

- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
Pelasiu!Zostaw nie wyrywaj!Na pewno dogonią tego pierwszego i będziesz miała pyszne pomidorki!
-
- Kontakt:

Asia
- Hekate
- 200p
- Od: 23 lip 2009, o 16:15
- Kontakt:
Ja zauważyłam że u mnie u dwóch nasionek które najdłużej wyrastały pozostała łupinka nasionka, wszystkie wcześniejsze wyrosły bez niej. Ciekawe czy przez to że mają słabszą siłę kiełkowania, czy te które ruszyły od razu miały łatwiej z namoczoną przed siewem łupinką.
Ania
-
- 500p
- Od: 12 maja 2008, o 14:56
Maks. 100 km - Częstochowa - Opole, wiem na pewno, bo wiele razy w życiu tę trasę pokonywałam autem.forumowicz pisze:Bagatela 200 km
Elu, czasami zaglądam do rodziny w opolskie, więc daj znać

- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Chyba jadąc przez Kraków..forumowicz pisze:Bagatela 200 km

Asia, ja się tak trzęsę nad 'Zieloną zebrą',jak Ty nad 'Kalmanem', bo mi się jedna zdrowa siewka ostała. Są jeszcze dwie po przejściach, ale licho wie, czy coś z nich będzie..

pozdrawiam, Anita
-
- Kontakt:

Asia
No, nie koniecznie przez Kraków. Przez Katowice - na przykładNITKA pisze:Chyba jadąc przez Kraków..![]()
![]()

No tak, ale trzeba jeszcze z tego Opla wrócic... i rachunek sie zgadza.Esmeralda pisze:Maks. 100 km - Częstochowa - Opole, wiem na pewno, bo wiele razy w życiu tę trasę pokonywałam autem.

- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Black Pear x Copia powinien mieć regularne liście a nie ziemniaczane jeśli to jest prawdziwy F1 a nie np. Black Pear, albo Copia była pomieszana gdzieś po drodze, także jest heterozyjna dla liści.kamma pisze:Moje wykiełkowały dobrze i jak dotychczas bez problemu,w Rudym są 2 o ziemniaczanych liściach.W 144 Black Pear x Copia też są 2 ziemniaczane to jest F1 możliwe to ,głowy nie dam ale uważam że nic nie pomieszałam.
pozdrawiam, Gunnar
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
WillysWoodPile w Michigan:

Pierwszy (najbliższy) rząd to Kozula 125.
Drugi rząd z lewej strony 2 Kozula 137, dalej 4 Kozula 132.
W trzecim rządku też dwa pierwsze z lewej strony Kozula 137.

Pierwszy (najbliższy) rząd to Kozula 125.
Drugi rząd z lewej strony 2 Kozula 137, dalej 4 Kozula 132.
W trzecim rządku też dwa pierwsze z lewej strony Kozula 137.
pozdrawiam, Gunnar
- Tula
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
Ogólnie nasionka z Akcji kiełkowały bardzo dobrze. Jedne szybciej, na inne musiałam chwilkę zaczekać ale w sumie niemal 100% wschodów, sporadycznie wypadło jakieś nasionko. Rozczarował mnie Malinowy Warszawski, długo wschodził i sporo nie wzeszło, ale to były kupione w sklepie nasionka.
Dzisiaj zakończyłam pikowanie pomidorów, zostały już "tylko" pikantne papryczki do pikowania... coś ze 100 sztuk (kwiatków nie liczę, będzie rwana rozsada w tym roku. Jak dadzą radę to fajnie, a jak nie... będą pomidory
). Ale myślę, że sobie przepikuję około 60 a resztę oddam komuś, niech sie pobawi
Zrobiłam zdjęcia niektórym, pikowanym wcześniej pomidorkom. (Tydzień temu ? Dwa tygodnie ? Nie zapisałam sobie i straciłam poczucie czasu.)
Numer 139 zielona zebra oraz 135 malinowa śliwka mają dziwne liście. Wszystkie ich siewki mają takie liście. A posadziłam w dokładnie to samo podłoże co resztę pomidorów (dokładnie przemieszane razem z 4 worków), stoją przy tym samym oknie, tak samo piją.

Na następnych dwóch zdjęciach widać, jak urosła Kozulka nr 68, dla porównania z Azorean Neves. Ogólnie większość odmian mi rośnie podobnie do Azorean a Kozulki jakby większe, poza megagronem któremu przyjrzałam się uważniej i faktycznie jest nieco mniejszy od reszty.

A tu jeszcze kilka Kozulek.

Rudego przepikowałam dzisiaj 4 następne siewki i też tylko jedna ma ziemniaczane liście.

Dzisiaj zakończyłam pikowanie pomidorów, zostały już "tylko" pikantne papryczki do pikowania... coś ze 100 sztuk (kwiatków nie liczę, będzie rwana rozsada w tym roku. Jak dadzą radę to fajnie, a jak nie... będą pomidory

Zrobiłam zdjęcia niektórym, pikowanym wcześniej pomidorkom. (Tydzień temu ? Dwa tygodnie ? Nie zapisałam sobie i straciłam poczucie czasu.)
Numer 139 zielona zebra oraz 135 malinowa śliwka mają dziwne liście. Wszystkie ich siewki mają takie liście. A posadziłam w dokładnie to samo podłoże co resztę pomidorów (dokładnie przemieszane razem z 4 worków), stoją przy tym samym oknie, tak samo piją.

Na następnych dwóch zdjęciach widać, jak urosła Kozulka nr 68, dla porównania z Azorean Neves. Ogólnie większość odmian mi rośnie podobnie do Azorean a Kozulki jakby większe, poza megagronem któremu przyjrzałam się uważniej i faktycznie jest nieco mniejszy od reszty.

A tu jeszcze kilka Kozulek.

Rudego przepikowałam dzisiaj 4 następne siewki i też tylko jedna ma ziemniaczane liście.

Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.