Jabłoń 'Gold Milenium' ?

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Winogrodek
200p
200p
Od: 14 gru 2010, o 20:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Gdzie mozna kupic jablon odmiany Gold Milenium?

Post »

Do Prus też dzwoniłem - nie sprzedają.
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zanim zaczniecie sobie wydrapywać oczy i skakać do gardeł :wink: - po raz kolejny wyjaśniam pewną, jak widać dla niektórych nie do końca zrozumiałą kwestię. Pan Skibicki jest licencjonobiorcą tej odmiany z zastrzeżeniem wyłączności. To novum na naszym rynku, ale praktyka znana i coraz częściej spotykana w innych krajach. Nie udziela się sublicencji innym producentom materiału - właśnie po to, żeby mieć pełną kontrolę nad daną odmianą. Czy akurat w przypadku 'Gold Millenium' to dobre posunięcie - można dyskutować. Choćby dlatego, że jest to odmiana o dużej przydatności do uprawy amatorskiej. Ale takie działania zostały podjęte i koniec. Hodowca ma prawo dysponować materiałem rozmnożeniowym, ale tylko w określonym celu (np. hodowli twórczej). Jeżeli jednak licencjonobiorca nie zgadza się żeby materiał ten wydostawał się poza ścisłe doświadczenia - ma do tego prawo (za to płaci). Mówiąc krótko - jeżeli pan Skibicki sobie tego nie życzy - nie kupicie drzewek tej odmiany. Koniec kropka.
Pozdrawiam serdecznie :wink:
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21

Post »

Pomologu !
Ale jak tak znajomym podeśle po patyczku / oczywiście do spalenia w piecu, w ramach zaopatrzenia w drzewo na zimę / to nie będzie naruszenia licencji ?
A poważnie, to czy jak ja dam materiał do szczepień kilku znajomym osobą, to naruszę te licencje ?
PS. Dziecko Wychowane W Socjalizmie Zemnie Wyłazi.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak będzie - dlatego właśnie pan Skibicki nie jest chętny do "puszczania" tej odmiany "w świat". Po to płaci, żeby zarabiać. Na tym polega kapitalizm podobno.
Awatar użytkownika
wujeksam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 cze 2005, o 12:53

Post »

Odmiana praktycznie nie dostępna dla detalistów, ale i nie słyszałem by sady zakładano z jej udziałem.
Skoro tak to na czym zarabia posiadając licencję na tę odmianę? Wydaje mi sie że w takim wypadku zarabia się na sprzedaży drzewek a tych drzewek nie ma.
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niekoniecznie. Drzewka to jedna kwestia, owoce - druga. Zajrzyj na stronę internetową gospodarstwa p. Skibickiego. Odnoszę wrażenie, że na zalety owoców (i produktów z nich) stawia.
Zresztą to już pytanie do gospodarza.
A może troszkę wyjaśni ten artykuł?:
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2900
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 23:32

Post »

pomolog pisze:Mówiąc krótko - jeżeli pan Skibicki sobie tego nie życzy - nie kupicie drzewek tej odmiany. Koniec kropka.
W sumie święta racja pomologu,

Szkoda, ze nie można cofnąć się w czasie i podesłać tej mysli panu Flemingowi jak wynalazł penicylinę, Pasteruowi, jak zaczął konserwować żywność czy panu Salk'owi jak wynalazł szczepionkę na polio. Mogli w sumie tez to zachować dla siebie. Tylko ciekawe. gdzie byśmy dziś byli. Nikt nie mówi, ze maja dać coś za darmo. Zwróć uwagę, ze te wszystkie instytuty w przeciwieństwie do ich odpowiedników w USA czy Wlk. Brytanii są w wielkiej części utrzymywane z budżetu, a wiec i z naszych podatków. Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

pomolog pisze:Niekoniecznie. Drzewka to jedna kwestia, owoce - druga. Zajrzyj na stronę internetową gospodarstwa p. Skibickiego. Odnoszę wrażenie, że na zalety owoców (i produktów z nich) stawia.
Zresztą to już pytanie do gospodarza.
A może troszkę wyjaśni ten artykuł?:
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2900
Nie żartujmy 16 ha to nie jest gospodarstwo produkcyjne. To jest chyba jakiś żart :)
x_r-t

Post »

pomolog pisze:Tak będzie - dlatego właśnie pan Skibicki nie jest chętny do "puszczania" tej odmiany "w świat". Po to płaci, żeby zarabiać.
Szanując wszystkie prawa właściciela licencji, mam jednak zastrzeżenia co do sposobu korzystania z tej licencji. Można tak, jak p. Skibicki, który stara się zmonopolizować rynek, można również tak, jak ten sam p. Skibicki, który swego czasu pozwalał handlować licencjonowaną odmianą. Jak już pisałem, jestem posiadaczem (teraz już mogę śmiało napisać SZCZĘŚLIWYM) dwóch sztuk tych drzewek. Szanuję prawa p. Skibickiego i mam świadomość, że moje dane i fakt sprzedaży są udokumentowane wszystkimi wymaganymi papierami, a co za tym idzie, w każdej chwili mogę się spodziewać kontroli instytucji do tego upoważnionych. Kontrola taka mogłaby obejmować nie tylko mój ogródek przydomowy, ale przy okazji wyjazdu w teren, kontrolerzy mogliby się przyglądać okolicznym sadom, ogrodom itp, w poszukiwaniu jabłoni tej odmiany, by sprawdzić czy przypadkiem nie miało miejsca "cudowne rozmnożenie". Zdaję sobie sprawę, że lata komuny zrobiły dużo złego, jednak żyjemy w czasach, kiedy należy się przyzwyczajać szanować cudze prawa, w tym licencję, należy również ufać ludziom, a nie widzieć w nich potencjalnych złodziei i oszustów.
Jedno nie podlega dyskusji - to właściciel licencji decyduje jak z niej korzysta, a skoro p. Skibicki tak zadecydował, pozostaje cierpliwie czekać aż coś się zmieni. Cierpliwość to bardzo przydatna cecha u ogrodników i sadowników. Nawet, jeżeli nic się nie zmieni, można będzie z tym żyć. Wszyscy wiemy, że gdzieś tam rosną banany. Czy to znaczy, że mamy nie spać po nocach z tego powodu, że w naszym ogrodzie nie rosną banany? Kiedy nam się zachce bananów, kupujemy kilo, dwa i po sprawie. Żeby się napić piwa, nie musimy kupować browaru.
Świat nie stanął w miejscu, obok trudnej do zdobycia odmiany p. Skibickiego może w każdej chwili pojawić się odmiana równie dobra albo nawet lepsza, bo łatwiejsza w zapylaniu, a wtedy sytuacja może się diametralnie zmienić i to p. Skibicki będzie zabiegał o klientów. Kto wie...?
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chyba lepiej tego ująć nie można. Dzięki
romekp
200p
200p
Od: 22 lis 2009, o 07:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam!
Pora sprzedaży i sadzenia drzewek, więc jak bumerang wraca temat odmiany Gold Millenium. Czy udało się komuś z forumowiczów ją kupić? Ciekawe ile lat trwa ochrona (wyłączność) licencyjna?
Rozglądałem się też i pytałem za owocami GM, bez skutku.
Sytuacja prawie jak w raju, tylko teraz to drzewko zakazane,
a tak korci... :-)
Pozdrawiam. romekp
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj,

bylem mamiony trochę przez ludzi na forum, ze spróbują załatwić ale wyszło jak zwykle. Każdy sobie ... Nie poddałem się i zadzwoniłem do pana Skibickiego i odebrała ... pani Skibicka, bo pan Skibicki był na delegacji we Francji. Ze sprzedażą nie miałem najmniejszego problemu. Kupiłem 4 drzewka za 10 PLN za sztukę. Kosztowało mnie to wraz z przesyłką 100 PLN, drogo, ale mam. Jeszcze niedawno w ofercie miał je również te szkółkarz: http://www.szkolkarstwoagro.pl/oferta/47 ale zdjął, nie wiem dlaczego, czy rozmnażał nielegalnie czy może skończyły się drzewka, nie mam pojęcia. Ale spróbuj może zagadać panią Skibicka, w stosunku do mnie była bardzo mila i nawet próbowała załatwić tańszy transport, ale niestety nic z tego nie wyszło. Dostałem sadzonki w pojemniku na podkładce MM107, co jest podobno rzeczą niespotykana (tak mówią fachowcy) ale i tak jestem bardzo zadowolony.

Pozdrawiam serdecznie
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
marcin1979
100p
100p
Od: 31 mar 2010, o 23:02

Post »

A masz może numer tel., bo kukam na necie i nie mogę namierzyć szkółki Skibickiego :)
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

romekp pisze:...Ciekawe ile lat trwa ochrona (wyłączność) licencyjna?...
Do 4 lutego 2037 roku :wink:
Lex pisze:...Dostałem sadzonki w pojemniku na podkładce MM107, co jest podobno rzeczą niespotykana...
Owszem, ale oczywiście możliwą. Zdarza się, że szkółkarz produkuje drzewka na zamówienie wykorzystując niespotykane w ogólnej produkcji podkładki, widziałem np. Idareda na ukraińskiej PB-4 (swoją drogą niesamowicie wyrównane drzewka, które świetnie zniosły kiepskie warunki zima kilka lat temu) czy odmiany do sadów przemysłowych na MM115...
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

marcin1979 pisze:A masz może numer tel., bo kukam na necie i nie mogę namierzyć szkółki Skibickiego :)
http://www.sajsad.pl/ - ciekawa strona, wszystko we Flashu i dlatego nie wychodzi w wynikach google.com

Pozdrawiam serdecznie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”