Mój kwiecisty zakątek.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój kwiecisty zakątek.

Post »

Czytam, że to poważna sprawa :D Jestem bardzo ciekawa efektów krzyżowania. Sama nie mam aż tyle cierpliwości, ale z przyjemnością popatrzę.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewo , połowa sukcesu to zebrać nasiona. Jak będziesz miała cierpliwość przez dwa lata czekać :?:
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Faktycznie kwiecisty Twój zakątek! I to pięknie kwiecisty :)
Widzę, że łączysz upodobanie do lilii i liliowców, a u mnie jakoś jedno z drugim się wyklucza...Liliowce tak, lilie nie...Ale, jak widać można :D
No i miło powitać kolejnego zakręconego ogrodniczo mieszkańca Lubelszczyzny na forum! ;:136
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Witam Marto, ,, zakręcona'' Lubelanko. ;:136 To że łączę lilie i liliowce być może wynika z tego , że moje pierwsze kwiaty to 2 liliowce i 3 kilogramy (tak , kilogramy) cebulek lilii. Nie wygasło to do dziś.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ja także łączę miłość do lilii i do liliowców. Nie bardzo rozumiem Marto dlaczego jedna ma wykluczać drugą? Przecież ich kwiaty są bardzo podobne. A i nazwa też zbieżna :D Ja poza tym łączę jeszcze z nimi miłość do host i żurawek, nie mówiąc o różach, które niestety mi jej nie odwzajemniają. :(
Tadku, ja mam od dwóch lat problem z liliami, którego nie mają inni forumowicze. Otóż zadomowiła się u mnie ostępka lilianka, muchówka żerująca w pąkach. Dopóki tego nie zdiagnozowałam, nie mogłam zrozumieć, dlaczego wszystkie lilie pięknie rosną, mają wielkie obiecujące pąki, a potem nagle te pąki jakby gniją u nasady i odpadają. Podejrzewałam, że mają za sucho, że za mokro, że mało nawozu, mało światła. I w końcu znalazłam w pąku to paskudztwo i wszystko stało się jasne.
Teraz mam już stosowne środki i gdy tylko ziemia rozmarznie, zajmę się tą sprawą.
Piszę o tym Tadku, żebyś w razie czego wiedział co i jak. Bo to cholerstwo jest mało znane, nawet w necie jest o nim mało informacji. Warto więc zawczasu wiedzieć.
Awatar użytkownika
tadeo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 11:28

Post »

Wando.A jakich środków używasz na ostępke.Tadeusz
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dziękuję Wando za informacje o ostępce. Nie zauważyłem u siebie takich objawów na liliach, ale lepiej wiedzieć o tym. Być może nowy szkodnik zawleczony do Polski z żywymi kwiatami. Jak wiele owadów , szczególnie ,,szklarniowych'' Do tej pory moim nieporządanym gościem była poskrzypka. Nie jest ona wielkim problemem . Trafić z opryskiem ,tylko jeden wystarczy.Stosuję Karate. Mam też inny problem . Niektóre pąki są,,nadgryzione'', kwiat jest przez to zdeformowany. Czy to nocne żuki , czy choroba grzybowa :?:
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Witam Andrzeju :wit Nie wiem gdzie złapałeś tę ,,chorobę'' , ale wiem że to nieuleczalne :D
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Te choroby nasze-daj Boże każdemu tylko takie. Sama choruję na lilie, liliowce, hosty, żurawki. powojniki, skalniaki,tawułki... Oby do wiosny!
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
renim
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 16:27

Post »

Piękne roślinki. Bardzo podobały mi się pustynniki. ;:138 Ze stokrotkami zaczynam przygodę w tym roku, a z pustynnikiem chyba się pożegnałam zgnił w ubiegłym. :)

pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie dodalam, że ciężko choruję na róże :D Rośnie u mnie(mam nadzieję) 39 krzaczków, zamówiłam następne i dokupię jeszcze. No i powzięłam niecny plan cięcia patyczków u znajomych 8-) Spróbowałam ukorzeniać sadzonki(koty się ganiały między krzaczkami) pod plastikowymi butelkami-100% sukcesu :tan Zrobię to znów :tan
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Witam renim. :wit Ostatnie lata nie sprzyjały pustynnikom. Muszą mieć przepuszczalne podłoże. Najlepiej gdy rosną na lekkim wzniesieniu. Nie są tak wrażliwe na mróz , jak mnie ostrzegano. Zimują bez przykrycia.
EwoTeż mam kilka chorób. :heja Niektóre mijają , by znowu ,,zaatakować'' ;:7 Irysówka była zaleczona , do czasu. W nowej dostawie były odmiany dwukolorowe z falbankami. I nie mogło być inaczej , 6 sztuk czeka w piwnicy na posadzenie. ;:7 W temacie różanym jestem laikiem . Byłem przekonany , że róże się szczepi na podkładce.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

To jest mój aktualny problem ;:223

Obrazek

Nie mogę nigdzie znależć nazwy tej ostróżki. Ta jest podobna ale ma oczko, moja nie .
http://www.seeds-grainesvoltz.com/pictu ... 950-p.aspx
To jak na razie jej jedyne kwitnięcie.Okazały pęd kwiatowy, 170 cm. Dalie z tyłu są wielkości dużego pomarańcza.
Mam jeszcze kilka nowości , ale takich rozmiarów nie osiągają.
beatann
500p
500p
Od: 18 wrz 2010, o 09:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Kwiecie piękne ;:138 ;:138 ;:138 czekamy na nowe fotki bo jest co podziwiać :wit :wit :wit
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55

Post »

Piękne rośliny ;:138 A ta ostróżka .I ja czekam na takie piękne fotki.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”