Trawniki na wiosnę...

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
kluska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sty 2008, o 11:26

Post »

Wznawiam temat :)
Zabieram się wygrabianie mojego trawnika (jedyne 1000m2) ufff...
Czy moglibyście mi podpowiedzieć jakie grabie są najlepsze do wygrabiania trawy, najlepiej z podaniem dobrej firmy, żebym w przyszłym roku nie musiała kupować nowych. Dodam, że niestety mam dużo placów, które zamiast trawą są porośniete mchem i jak na razie nie widzę efektów wapnowania. Chciałabym także po wygrabieniu dosiać trawę, ale nie wiem kiedy i jakiej firmy, podobno powinno się kupić dobrej jakości nasiona, ale nie wiem co to znaczy.

Pozdrawiam
Magda
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Każde grabie druciane są dobre do wygrabiania mchu z trawnika.
Pozdrawiam Andrzej.
ozim
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 paź 2008, o 14:11

Trawnik - kiedy rozpocząć prace wiosenne

Post »

Witam wszystkich.
Z tego względu że jest to moja pierwsza wiosna z trawnikiem chciałbym się zapytać bardziej doświadczonych koleżanek, kolegów kiedy rozpocząć prace nad trawnikiem, w jakiej kolejności, kiedy nawozić. Najpierw areacja, wertykulacja potem nawóz a może odwrotnie.
Mam też pytanie jak naprawić trochę zadeptany przez mojego bernardyna trawnik. Czy można dosiać czy trzeba od nowa zakładać trawnik w uszkodzonych miejscach.
Pozdrawiam
ozim
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Na własnym trawniku zastosowałbym taką kolejność:

wygrabianie filcu
areacja
nawożenie
oprysk na dwuliścienne
koszenie

Wygrabianie zacząłbym już, jeśli tylko pogoda pozwoli. Z nawożeniem azotowym postarałbym się wyrobić do końca marca. Oprysk na dwuliścienne wtedy, jak rozwiną dobrze liście. I koszenie jakiś tydzień po oprysku.
Ale każdy ma swój trawnik...
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

A ja na własnym trawniku ,gdy tylko zginie śnieg i ziemia trochę obeschnie, jako pierwszą czynność wykonuję nawożenie, nawozami wieloskładnikowymi , typu polifoska oraz uzupełnienie z nawozów azotowych. Następną czynnością jest koszenie trawnika , następuje ono w kwietniu, bezpośrednio po koszeniu dokonuję wertykulacji trawnika za pomocą areatora-wertykulatora z nożami na wałku( areację wykonuję po ostatnim koszeniu jesienią i niewiele po zimie jest sfilcowanej trawy)

W maju , w 4-5 dni po pierwszym koszeniu dokonuję punktowego oprysku trawnika przeciwko chwastom( po około 2 tygodniach ponawiam oprysk przeoczonych chwastów tzw. "mijaków"), ponownie koszę po 3-4 dniach od oprysku.

W końcówce czerwca daję drug dawkę nawozów wieloskładnikowych ( oraz tym razem niewielkich ilości azotowych, jako uzupełnienie). O ostatniej czynności wspomniałem już, a jest to areacja za pomocą wałka ze szpilkami.

Poza podanymi wyżej czynnościami , jeszcze tylko koszę, koszę i jeszcze raz koszę, tak 22- 25 razy w sezonie.
Dosiewanie jest możliwe o każdej porze ,od maja do września, najlepiej taką samą mieszanką trawy jak na trawniku.

A jak wygląda mój trawnik zapraszam do mojego ogrodu z 2008 roku.
KamilaWr
100p
100p
Od: 21 sie 2007, o 01:16

Post »

Dziękuję za wasze opinie, bardzo się cieszę, że już ten wątek powstał bo tak jak u ozima to moja pierwsza wiosna z działeczką.
pozdrawiam,
Kamila
KamilaWr
100p
100p

Post »

tadeusz48 pisze: wykonuję nawożenie, nawozami wieloskładnikowymi , typu polifoska oraz uzupełnienie z nawozów azotowych.
tadeusz48, przypuszczam że te nawozy, kórych używasz są granulowane, czy po wysypaniu granulek na trawnik podlewasz go czy nie?
Awatar użytkownika
wronek89
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 mar 2006, o 13:40

Post »

Po nawożeniu trawnika należy go podlać.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

KAMILO- staram się rozrzucać nawozy tuż przed zapowiadanymi opadami, jeżeli po wiosennym zasileniu nawozami( teraz) nie ma problemu z opadami( w ciągu 2-4 dni przeważnie pada) ,to rozsypując nawozy w końcu czerwca( również przed planowanym opadem), jeżeli nie pada, to następnego dnia podlewam trawnik by nie tyle rozpuścić granulki nawozu, tylko by w czasie podlania spłynęły z trawy w pobliże ziemi( u mnie co noc latem jest rosa) i nie paliły listków trawy.
gardenia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 mar 2009, o 08:45
Kontakt:

Post »

też zaczynam od nawożenia. tylko zamiast polifoki polecam nawóz jesienny. trawnik dużo ładniej idzie, tymbardziej kiedy jest jednosezonowy. zaczęłabym w tym lub najpóxniej w następnym tygodniu, tak, żeby wszystkie roztopy "wciągnęły" porządnie ze sobą nawóz

potem gdzies na początku kwietnia, ew. w płowie (zależy kto skąd jest) pierwze koszenie, 2-3 dni później aeracja i wertykulacja. od razu drugie nawożenie

polecam też piaskowanie. przynosi zadziwiające efekty (zaraz po aeracji), ale to raczej na trawnikach nieco starszych

w każdym razie zaczynać można już :o)
kattka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 2 wrz 2008, o 22:26
Kontakt:

Post »

gardenia pisze:też zaczynam od nawożenia. tylko zamiast polifoki polecam nawóz jesienny.
A tego nie rozumiem, jaki jest sens nawożenia trawnika nawozem jesiennym?
Awatar użytkownika
igielka78
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 10:24

Post »

A nie jest dobrze na początek nawieźc saletrą amonową? Moja mama zawsze tak robi i rośnie elegancko!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ozim
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 paź 2008, o 14:11

Post »

Wasza wiedza jest dla nas bardzo pomocna, teraz wiem już za co się zabrać.
Chciałbym jeszcze się dopytać jak dosiać trawę w miejscach wydeptanych przez mojego pieska. Bedę miał też problem z miejscami gdzie piesek się załatwiał, wydaje mi się że chyba w tych miejscach trawa jest wypalona. Może wiecie jak to naprawić.
p.s.
KamilaWr: witaj w klubie świeżaków :)
KamilaWr
100p
100p

Post »

tadeusz48 pisze:KAMILO- staram się rozrzucać nawozy tuż przed zapowiadanymi opadami, jeżeli po wiosennym zasileniu nawozami( teraz) nie ma problemu z opadami( w ciągu 2-4 dni przeważnie pada) .
Hehe no faktycznie, cały tydzień cos tam zawsze skapnie z nieba wiec obędzie się bez podlewania. W takim razie wybiegam jutro na trawnik i działam z nawozem :D .
Jeszcze raz bardzo dziękujemy za podzielenie się waszymi doświadczeniami.

Witaj ozim, jestem strasznie podekscytowana pierwszą wiosną w ogrodzie. Trzymajmy kciuki, żeby dobrze nam poszło :P .
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

KamilaWr pisze:[...]W takim razie wybiegam jutro na trawnik i działam z nawozem :D .[...]
Według wielu poradników przy nawożeniu trawnika gleba powinna byc wilgotna, natomiast źdźbła trawy suche. U mnie jeszcze nie ma tegorocznych przyrostów i ciężko mi trafić w taki moment, żeby zeszłoroczna, leżąca trawa była sucha. Ja poczekam z nawożeniem, aż trawa "ruszy"
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”