sYa_TPS - moja skromna kolekcja

sYa_TPS
50p
50p
Od: 19 gru 2010, o 13:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: sYa_TPS - moja skromna kolekcja

Post »

Kaktusy podlane. Poniżej jeszcze dwa zdjęcia:

Obrazek

Obrazek
sYa_TPS
50p
50p

Post »

Wiem, że nikt tu nie jest wróżką, ale mam pytanie. Po ilu podlaniach / tygodniach kaktusy powinny wrócić do normalnego stanu? Pisząc normalny stan mam na myśli stan, w którym kaktusy nie są powyginane i nie "chwieją się na nogach".
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Kaktusy po podlaniu powinny pociągnąć wodę w ciągu 1-3 dni. Jeśli mimo wilgoci w podłożu kaktusy są nadal pomarszczone to znaczy, że start się nie udał i korzenie zamiast ciągnąć wodę gniją. Oczywiście dotyczy to sytuacji, gdy podlaliśmy rośliny na 100%. Na wiosnę lepiej robić to na "pół gwizdka", by po pierwsze rośliny nie popękały a po drugie w przypadku nieudanego startu by podłoże mogło szybko przeschnąć i by system korzeniowy nie zgnił.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
sYa_TPS
50p
50p

Post »

Kaktusy podlałem wczoraj. Nie podlewałem ich obficie. Ten kaktus o którego mi chodzi ma akurat marketową ziemię, bo kupiłem go w biedronce. Więc wydaje mi się, że ta ziemia nie trzyma wody tak jak powinna. Gdy po podlaniu nic nie będzie się dziać? Co mam robić?
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Wywal roślinę z marketowej ziemi. Przesadź go do nowego, dobrego podłoża i zacznij go budzić do wzrostu za jakieś 2 tygodnie.

Jak masz kaktusy w podłożu z przewagą torfu to współczuję im przy wiosennej pobudce. Torf z reguły nie chce wciągnąć wody a jak ją pociągnie to robi się bagno. Więc kaktusy albo nie dostaną wody wcale albo dostaną bagienne powitanie od którego stracą wszystkie korzenie.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
sYa_TPS
50p
50p

Post »

Nie tylko ten kaktus ma taką ziemię, parę innych także. Myślę, że w najbliższym czasie znajdę czas na przesadzenie ich wszystkich. Mam jeszcze jedno pytanie. Chciałbym rozsadzić kaktusy. Między innymi tego
Obrazek

Powiem szczerze, że bardziej podoba mi się gdy w jednej doniczce znajduje się jedna kolumna. Mam to zrobić teraz? Takie coś jest w ogóle możliwe?
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Nie rozumiem Twojego pytanie. Dlaczego nie mógłbyś przesadzić tych roślin? Mają fatalne podłoże więc trzeba to zrobić. Im szybciej tym lepiej. A czy rozsadzić je do oddzielnych doniczek czy ponownie posadzić je razem to już Twoja decyzja.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
sYa_TPS
50p
50p

Post »

Ok, więc rozsadzę je do osobnych doniczek i zrobię zdjęcia. Dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam.
sYa_TPS
50p
50p

Post »

Kaktus o którego się boję wygląda tak:

Obrazek

W zoologicznym kupię piasek. Mogę dodać do niego takie kamyczki:

Obrazek

Oczywiście wyczyszczone. Czy będzie to dobra ziemia?
sYa_TPS
50p
50p

Post »

Jak odkazić małe kamyczki i gruboziarnisty piasek? Na ile minut wsadzić to do microfali?
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2009, o 21:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja wsadzałem, ale dla siewek na jakieś 10-15 minut. Natomiast jeśli to ma być dla dorosłych roślin to daj sobie spokój z odkażaniem. Nic im nie będzie.

Kayczki to najlepiej otoczakowe. I polecam nie kupować w zoologicznym, a najlepoej skoczyc na jakąś budowę, a w ostateczności do marketu budowlanego, np. w c. można dostać 25kg piasku dekoracyjnego 1mm kosztuje 7zł, a bodaj 12zł 25kg fajnego żwiru kwarcowego.
Moje wątki: najstarszy, stary, nowy
Albumy: Mediolobivia, Aylostera
sYa_TPS
50p
50p

Post »

Piasek mam już kupiony.

Obrazek

Czy takie kamyczki będą dobre? Czy nie dodawać ich?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
sYa_TPS
50p
50p

Post »

Chodzi mi o przesadzanie. Gdy wyjmę roślinkę z ziemi to mam wsadzać ją od razu do nowej ziemi? Czy po wyjęciu odczekać jakiś czas by ewentualne rany się zasklepiły?

Edit: poczytałem trochę o tym. Jak nie będzie widocznych ran to wsadzam od razu do ziemi, jeśli będą to poczekam parę dni.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Jeśli dysponujesz suchym podłożem możesz nie czekać z posadzeniem do nowej doniczki. Jeśli masz zamiar sadzić do wilgotnego podłoża warto trochę odczekać by po usunięciu starego podłoża rany mogły się zagoić. Pierwsze podlanie w obu przypadkach po tygodniu lub dwóch od posadzenia.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
sYa_TPS
50p
50p

Post »

blabla pisze:Jeśli dysponujesz suchym podłożem możesz nie czekać z posadzeniem do nowej doniczki. Jeśli masz zamiar sadzić do wilgotnego podłoża warto trochę odczekać by po usunięciu starego podłoża rany mogły się zagoić. Pierwsze podlanie w obu przypadkach po tygodniu lub dwóch od posadzenia.
Posadziłem w ziemi, która leżała rok w szafie, więc ona na pewno jest sucha.
Wątpliwości mam co do kamyczków ( żwirek akwariowy ), niektóre z nich na pewno były wilgotne. Mam nadzieję, że roślinkom nic się nie stanie. Szkoda, że posadziłem to przed przeczytaniem Twojego posta. Teraz już chyba nic nie zrobię :?

Na szczęście nie pourywałem mu dużo korzeni, otrzepywanie ze starej ziemi robiłem dokładnie. Mam nadzieję, że da radę przeżyć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”