Widoki na działkę ;) i nie tylko

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Widoki na działkę ;) i nie tylko

Post »

To ja na temat tego kolcosiła sobie pozwolę...Mam go już kilka lat, jest już pokaźnym krzaczorem, nie ma z nim żadnego problemu...no poza tym, że trochę kolczasty... :wink:
A sambucus Tenuifolia taki dorodny, bo przeze mnie upolowany i nabyty, nie chwaląc się :wink: Odkryłam źródło pięknych sadzonek...
Jola, a Ty nie pomyliłaś dereni? Ten zaprezentowany przez Ciebie to chyba kousa Gold Star... Wydaje mi się...
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Iguś to fakt, miejsca jeszcze trochę jest. Tylko trzeba wszystko dokładnie przemyśleć ;:108
Przemku mam trochę roślinek, ale z pewnoscią do setki nie dobijam. Nie mam tyle miejsca ;:224 u Ciebie to co innego i jeszcze takaaa szkółka pod bokiem.
Aga polecam klony plamowe, na wyspach bardzo ładnie rosną :uszy i mają takie kolorki.
Pawełku odpowiedziała Marta ;:108
Sylwek, Marta również odpowiedziała :;230 Zapraszam do oglądania Shirasawanum, jeśli tylko ładnie przezimuje ;:108
Marta, jeszcze raz dziękuje za odpowiedzi na zadane pytania ;:180 i podpowiedź w temacie derenia, zmieniłam ;:108
Dzisiaj udało mi się przed zmrokiem obejrzeć pobierznie ogród i chyba ;:224 nie ma większych strat, na kolcosiła zapomniałam spojrzeć ;:14
Kilka wieczornych zdjęć:
Cis stracił przewodnik ;:223
Obrazek

biedna Minima
Obrazek

Rh trzymają się wyśmienicie :uszy
Obrazek

żurawki prawie jak nowe :;230 za to chwaściory zupełnie świeże ;:223
Obrazek

Obrazek

Obrazek

krokusy, hiacynty i tulipany ruszyły do boju ;:224 oj chyba za wcześnie
tu tak
Obrazek

a z drugiej strony, gdzie śnieg zalegał dłużej tak
Obrazek

i widoczek na dobranoc ;:41
Obrazek
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Też zauważyłam, że fajny ten bez... bo ma listki podobne do wierzby! :;230
(już podobnie mówiłam o pewnym buku, czyżby jakieś nowe zamiłowanie? )
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
dez_old1
1000p
1000p
Od: 10 maja 2009, o 08:19

Post »

Widać gospodyni mocno śpi więc spacerek kończę by nie zbudzić :wink:
A właśnie ten rh to czemu karę za kratkami ;:224
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agatko, jak mogłam się nie domysleć, no przecież do wierzby :;230
Aga, a gdzie tam spałam :roll: ostatnio mam jakąś bezsenność wieczorną, za to poranną senność niebywałą. Już się nie moge doczekać porannych spacerów z kubkiem kawy po ogródku. Latem, to się człowiekowi zupełnie inaczej wstaje, prawda?
Rh za kratkami :;230 to zimowa ochrona, była jeszcze agro, ale ostatnio zdjęłam ;:108
Obrazek

a zimą było tak ;:224
Obrazek

Dostałam przesyłkę od Janusza :tan dziękuję bardzo ;:196
Belamkanda chińska oraz trawy jednoroczne Seteria Italica ?Maxima? i Pennisetum americanum ?Purple Majesty?.
Z wysiewem poczekam chyba na powrót z ferii, bo szkoda byłoby przesuszyć nasiona.

Dzisiaj pora na picea abies (świerki zyczajne) Nidiformis, Baryi, Ohlendorfii, Compacta i Little Gem. Najpiękniejsze będą w wiosennych przyrostach, kiedy to będzie :roll:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i jeszcze zidentyfikowane dzięki uprzejmości forumowiczów (szczególnie jednego ;:196 ) jałowce

Juniperus x pfitzeriana Pfitzeriana Aurea (jałowiec pośredni)
Obrazek

Juniperus horizontalis Andorra Variegata (Andorra Variegated) (jałowiec płożący)
Obrazek

Juniperus squamata Blue Carpet (jałowiec łuskowaty)
Obrazek

Juniperus x pfitzeriana Blue and Gold (jałowiec pośredni)
Obrazek

Jun. horizontalis Blue Chip (Blue Moon)
Obrazek

i cyprysik
Chamaecyparis obtusa Filicoides (cyprysik tępołuskowy)
Obrazek
Awatar użytkownika
Marta_S
500p
500p
Od: 3 wrz 2010, o 12:11

Post »

prześliczne iglaczki ;:138
Zapraszam
Ogród Marty_S
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

pamelka pisze:Agatko, jak mogłam się nie domysleć, no przecież do wierzby :;230:
no i wydało się, wierzbomania jakaś mnie ogarnęła ;)
Pamelko, a skąd takie pomysłowe siatkowe osłonki dla rh wzięłaś, czy to samorobotne, czy można coś takiego dostać? Ja się głowiłam, jak zabezpieczyć szczodrzeńce, bo takie krzaczaste, w końcu zostały pod śniegiem i żyją, ale nie wiem, czy następnym razem im się uda?
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
Rudominka
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 21:10

Post »

Witaj Pamelko, przydetałam tu za Agatą - wierzbomaniaczką :;230
I warto było! Bardzo dużo zrobiłaś w dość krótkim czasie - czytam Twój pierwszy wątek od początku, trochę mi się jeszcze zejdzie...
Powojnik Isago wpisałam sobie na listę ;:224
Dalej będę bacznie śledzić prezentację roślin, pewnie coś jeszcze przypadnie mi do gustu :)
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Marto :wit zapraszam do oglądania.
Aga po utracie pieknego rh zabezpieczonego agro, postanowiłam bardziej postarać się o inne. Tu widać osłonki samorobotne :;230 deskowanie pozostałe z budowy, cieniówka i kawałek sznurka. Na to w silniejsze mrozy zakładałam jeszcze narzutkę z agro.
Aniu Isago warty zainteresowania, jego pierwsze kwitnienie jest bardzo ładne.Choć ;:224 zimuje pierwszy raz :roll: zobaczymy wiosną.
Zapraszam oczywiście ;:108

Żeby nie było, że na skarpie same iglaste ;:224 :;230 :;230 dla każdego coś miłego ;:108
Jako dowód kilka fotek, a tu hosty, żurawki, miodunki, aż dwie trawki (nie licząc tych do wyplewienia :) ), brunerki i kilka kwitnacych w ubieglym roku.
W tym roku czekam na włoskie obrazki ;:224 ciekawe, jak przezimują.
Obrazek

Obrazek

i trójsklepka
Obrazek

bożykwiat Meada (Primula meadia L.)
Obrazek

cyklamen
Obrazek

pysznogłówka-monarda
Obrazek

Obrazek

liatris
Obrazek

astry
Obrazek

aksamitki
Obrazek

Obrazek

Jakby tu powiedzieć ;:224 aby zakończyć prezentację rabaty, będziemy jednak musieli powrócić do iglastych piękności :;230
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Joluś jestem pełna podziwu, praktycznie Twój ogródek młodziutki, a udało Ci się posadzić ogrom roślinek, przeważnie na taki widok czeka sie dobrych kilka lat. A Twoja kolekcja iglaczków woła o brawa ;:138 Śliczny Bożykwiat, ja posadziłąm sobie w zeszłym roku, jestem bardzo ciekawa jak przezimuje, kwitł pięknie i mam nadzieję, ze go nie stracę, bo uwielbiam takie maluszki :D
Rh pięknie zabezpieczone, moje po raz pierwszy nie są okryte, jedynie korzenie zabezpieczone, zobaczymy co to z nimi będzie, ale powiem szczerze, ze mam dosyć okrywania, szczeóglnie po poprzedniej zimie, kiedy to pozaparzały się pod agrowłókniną przyduszone grubą warstwa śniegu
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06

Post »

pamelka pisze: Jakby tu powiedzieć ;:224 aby zakończyć prezentację rabaty, będziemy jednak musieli powrócić do iglastych piękności :;230
No trudno, jakoś to przetrzymamy :lol:
Czekam z niecierpliwością ;:65
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34

Post »

Paelko, włoskie obrazki u mnie świetnie sobie radzą, nawet dziś widziałem, że dzielnie się tam trzymają więc im raczej zima nie straszna, dobrze że mi przypomniałaś o nich to nasiona muszę jakoś wysiać, bo leżą w ogrodzie na tej ich kolbie kwiatowej, a później wszystkie wyjdą w jednym miejscu i będzie busz ;) wcześniej wywalałem te kolby bo nie wiedziałem, że może coś z tego być, a poza tym bałem się o psa bo to w końcu trująca roślinka, ale teraz osłonięte na tyle że Gabrysia tam nie zagląda więc cały rok w sumie ich nie ruszam ;) co jeszcze chce u siebie dosadzić to brunery, w zeszłym roku jakoś plany spaliły na panewce, ale może w tym roku się uda. Ja ciekaw jestem jak moje bożykwiaty, bo one jeszcze u mnie ni zimowały :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś dziękuję ;:196 za miłe słowa.
O iglaczkach pisać nie będę, bo wiesz, że darzę je szczególnym uczuciem :lol: a to dopiero początek.
Mój Bożykwiat też z wiosennych nasadzeń, więc już wkrótce się okaże, jak zimuje. Tez lubie takie piękne maleństwa, szkoda, ze mój pies jakoś nie zwraca na nie uwagi ;:14 Muszę posiać dziwiaczki, to znów będzie miał naturalne bariery :;230
Kurcze dzisiaj znów kupiłam kolejne nasiona i paletki do rozsad ;:224 wkrótce coś się zacznie dziać ;:65 Myslę na początku lutego.
Aga zgadzam się odnośnie zabezpieczeń, mój rh co prawda na wysokiej sztamie, ale odszedł do krainy słońca ;:145
Pawełku, będą może jutro ;:224 Dzisiaj jeszcze w ramach przerywnika liściaste z północnego skraju rabaty chyba się pokażą ;:224
Sylwek mam nadzieję, że i u mnie ładnie wzejdą ;:108 To bardzo urocze maleństwa.
Mój Bożykwiat, jak pisłam także zupełny maluch, poczekajmy zobaczymy. Brunery mam chyba trzy podstawowe odmiany ;:224
No to mi przypomniałeś, jeszcze inwentaryzacja host i żurawek mnie czeka. Może troche się podkształcę w rozpoznawaniu ;:14

Itea virginica Henry's Garnet
Obrazek

Fothergilla major - Fotergilla większa
wiosennie
Obrazek

jesiennie
Obrazek

Cephalantus ocidentallis - Guzikowiec zachodni
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Callicarpa bodinieri - Kalikarpa Bodiniera - Pięknotka