Pojemniki,doniczki, osłonki - różne sprawy
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: W jakich pojemnikach rozsada pomidorów?
Przy przygotowywaniu rozsady nie ma znaczenia gatunek pomidora, bez względu na to, czy to karłowy czy wysoki, jeśli takie p9 posiadasz to pikuj do nich.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
-
- 50p
- Od: 12 sty 2011, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Właśnie mam zamiar zrobić tak jak mówisz czyli postawić je na parapecie>adrian_lasek pisze:Przemo93 w takich wielodoniczkach siałem pomidory rok temu. Świetna sprawa. Jeżeli będziesz stawiał je na parapecie to radzę przeciąć na pół wzdłuż. Ja wysiewałem po 1 nasionku. Pomidory nie rywalizowały o podłoże, a jak urosły ok. 10 cm to wtedy przesadzałem do doniczek (takich 7x7x7).
Ach i dzięki za dalsze rady kiedy je przesadzić.

Pozdrawiam
Przemek
Przemek
-
- 50p
- Od: 20 wrz 2008, o 11:26
Ja w zeszłym roku siałam pomidorki do tubek po papierze toaletowym i do palet, takich, o jakich pisał Przemo. I pomidorki w paletach były bardziej dorodne i wyrośnięte- pewnie miały lepsze warunki ( stała wilgotność) niż te w rolkach.
pozdrawiam
Aga
Aga
-
- 100p
- Od: 20 lip 2008, o 17:56
Witam.Jakiej grubości ma być podłoże pod siew pomidorów? 

Pozdrawiam Marian
------------------
------------------
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja siałem dotychczas w kuwety mające jakieś 7 - 8 cm ziemi i było ok. Jeśli posiejesz na doniczko-palecie może być mniej.
Pozdrawiam, Maciek.
- Damroka
- 100p
- Od: 28 cze 2009, o 19:02
Tacki, w które wysiewałam pomidory przez ostatnie dwa lata, mają głębokość 5 cm (właśnie je zmierzyłam
). Ziemi nie sypałam nigdy równo z brzegami tacki, czyli na jakieś 4,0-4,5 cm podłoża? Na tym etapie dotąd nie miałam kłopotów z siewkami i (odpukać) ładnie wszystko wschodziło - zawsze notuję, ile nasion wysiałam w danym rządku
i przyklejam karteczkę na brzegu tacki. Problemy zaczynają się w okolicach pikowania i później - dostosowanie temperatury do światła
żeby to wszystko nie wybiegało.
Pikuję do doniczek P-9.

Pikuję do doniczek P-9.
Pozdrawiam serdecznie,
Iwona
Iwona
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Pojemniki na sadzonki pomidorów wykonuję z pasków folii zszywając zszywkami biurowymi w walec ( średnica 7 wysokość 9 cm) i ustawiam w drewnianej skrzyneczce wyłożonej folią. taki pojemnik nie zwęża się ku dołowi tak jak pojemniki po śmietanie i jest w nich przez to więcej podłoża. Całość jest stabilna i łatwa w transpocie. W trakcie sadzenia po prostu rozrywam w miejscu zszycia i nie uszkadzam korzeni. Paski z folii można użyć ponownie.
Wg mnie to najlepsze rozwiązanie, nie trzeba myć i gromadzić śmieci. Parapet w domu z tak przygotowaną skrzynką wygląda o wiele lepiej niż zastawiony kubkami z odzysku.
Wg mnie to najlepsze rozwiązanie, nie trzeba myć i gromadzić śmieci. Parapet w domu z tak przygotowaną skrzynką wygląda o wiele lepiej niż zastawiony kubkami z odzysku.
Ja robię to w czterech etapach. 1 wysiewam nasiona na chusteczkę chigieniczną na talerzyku (rzadko). 2 następnie do wielodoniczek o średnicy 3cm. 3 potem pojemniki po śmietanie(około 0,4l). 4 pod folie lub do gruntu. Proste 

wodnik
Moja babcia robiła kiedyś w butelkach plastikowych, wystarczy przeciąć w połowie i gotowe 

- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
pomidormen - jakiej folii używasz do tego celu?
Pozdrawiam, Maciek.
- smonika
- 500p
- Od: 29 gru 2008, o 18:51
Widziałam takie sadzonki (akurat były to kwiatki) w folii. Folia była czarna i grubości takiej podobnej jak folia na tunele, czyli dość gruba. Taką folię można kupić np. w sklepach budowlanych, a może i w ogrodniczych, ale w tych nie zwracałam uwagi.
Pomidormen mój parapecik z kubkami z odzysku wygląda pięknie. Sam zobacz

Pomidormen mój parapecik z kubkami z odzysku wygląda pięknie. Sam zobacz

Pozdrawiam, Monika
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Folia na kubki powinna być dość gruba i sztywna. Ja kupuję rękaw w sklepie ogrodniczym ale może być też folia budowlana.
Ocena wyglądu okna to kwestia gustu, mi zestaw nabiałowy się nie podoba. Jedyna zaleta tego rozwiązania to możliwość zwiększania rozstawy w miarę wzrostu sadzonek, o ile pozwola na to powierzchnia parapetu.
Ocena wyglądu okna to kwestia gustu, mi zestaw nabiałowy się nie podoba. Jedyna zaleta tego rozwiązania to możliwość zwiększania rozstawy w miarę wzrostu sadzonek, o ile pozwola na to powierzchnia parapetu.
W kwestii estetyki przy produkcji rozsady nie ma co dyskutować bo choćby to było w jednakowych białych doniczkach to i tak duża ilość sadzonek zagraca parapet, wiem po sobie 

- karool
- 200p
- Od: 31 mar 2007, o 12:33
Opaski zszywane są z grubej folii ale kupowałam też rozsadę w opaskach sztywnych jakby plastikowych.Te sztywne były lepsze do przemieszczania.Ciekawe,czy są gotowe takie paski do zszycia czy to się wycina z jakiegoś arkusza?
Od wczoraj po wątku o nasionach Kozuli jestem też pomidoromaniaczką i już bym siała.
pozdrawiam Alicja
Od wczoraj po wątku o nasionach Kozuli jestem też pomidoromaniaczką i już bym siała.
pozdrawiam Alicja

pozdrawiam
Alicja
Alicja
-
- 500p
- Od: 12 maja 2008, o 14:56
Doniczki spinane można obejrzeć tutaj.