Bazylia (Ocimum basilicum) wysiew nasion
Ja wsiałem do ziemi i wzeszła taka że musiałem przesadzić na działke. Przy każdym potrząśnięciu takii zapachh! mm. polecam 

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=14498
Moja działeczka.
Moja działeczka.
do gruntu wsiałam bazylię cytrynową między pomidorami, normalnie przysypując ziemią
wzeszłą wszędzie bardzo ładnie i cieszę się nią na talerzu
cząber wysiałam w doniczce ale z całego opakowania wzeszło tylko kilka roślinek, zapach ma rewelacyjny
wysiany w gruncie w ogóle nie wykiełkował
mięta też nie wzeszła
w gruncie
tymianek mam w doniczce ale z rozsady, rośnie pięknie
zauważam, że wszystko co z rozsady jest najładniejsze zawsze
wzeszłą wszędzie bardzo ładnie i cieszę się nią na talerzu

cząber wysiałam w doniczce ale z całego opakowania wzeszło tylko kilka roślinek, zapach ma rewelacyjny
wysiany w gruncie w ogóle nie wykiełkował
mięta też nie wzeszła

tymianek mam w doniczce ale z rozsady, rośnie pięknie
zauważam, że wszystko co z rozsady jest najładniejsze zawsze
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=53826" onclick="window.open(this.href);return false;
Życie jest pełne niespodzianek.
Życie jest pełne niespodzianek.
Witam wszystkich
Milo mi was poznac, witam wszystkich.
Chcialam zapyatc czy siejecie w domu tylko wiosna Bazylie? Jak czytam wasze wpisy to daty tak mowia...zastanawia mnie czy o tej porze jest sens zasiac czy raczej nie, czy lepiej sie wstrzymac?
Chcialam zapyatc czy siejecie w domu tylko wiosna Bazylie? Jak czytam wasze wpisy to daty tak mowia...zastanawia mnie czy o tej porze jest sens zasiac czy raczej nie, czy lepiej sie wstrzymac?
" Drogowskazy mogą zrobić z szosy labirynt"(Stanisław Jerzy Lec)
Kwiaty w domu Beti.
Kwiaty w domu Beti.
- bishop
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Bazylię mam w domu całą zimę. Jest to coraz to kolejna bazylia, bo po oberwaniu zbyt dużej ilości liści zamiera. Trafia wtedy na kompostownik.
Mam bazylię gotową ze sklepów, mam też wysiewaną z nasion. Teraz zasiałem we wtorek - 3 dni temu. Już się zieleni. Ważne, żeby miała światło i wilgoć. Poprzedniej wiosny tą, która doczekała wysadziłem do ogródka - przyjęła się i wypuszczała nowe pędy. Jesienią dopiero padła.
Obrywam najdorodniejsze liście wtedy, kiedy ich potrzebuję. Jeśli ich nie oberwę, to i tak uschną.
Mam bazylię gotową ze sklepów, mam też wysiewaną z nasion. Teraz zasiałem we wtorek - 3 dni temu. Już się zieleni. Ważne, żeby miała światło i wilgoć. Poprzedniej wiosny tą, która doczekała wysadziłem do ogródka - przyjęła się i wypuszczała nowe pędy. Jesienią dopiero padła.
Obrywam najdorodniejsze liście wtedy, kiedy ich potrzebuję. Jeśli ich nie oberwę, to i tak uschną.
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
Dziekuje
Serdecznie dziekuje za odpowiedz i to w dodatku tak szybka!
Teraz juz nie mam dylematu i wiem,ze smialo moge sprobowac i zasiac w doniczce. Jak zasieje to sie pochwale!
Teraz juz nie mam dylematu i wiem,ze smialo moge sprobowac i zasiac w doniczce. Jak zasieje to sie pochwale!

Kwiaty w domu Beti.
Kwiaty w domu Beti.
Zasiane
Kwiaty w domu Beti.
Kwiaty w domu Beti.
:(

Czy ktoś może wie czemu moja bazylia dalej nie rośnie??:( po prostu stoi w miejscu. Dosiałam troszkę nasiosek do niej, już zaczynają kiełkować, może one wyrosną. ( 25 listopada wysiałam tą bazylie)
Kwiaty w domu Beti.
Kwiaty w domu Beti.
- bishop
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Moją też za wcześnie pochwaliłem. Stanęła. Podejrzewam, ze za mało światła ma o tej porze roku 

Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
Dzięki
Dzięki za odpowiedź, to zasieję na wiosnę, może wtedy się uda. Mam nadzieje,ze dam rade!
A może jeszcze z tej coś będzie...no nie wiem.
A może jeszcze z tej coś będzie...no nie wiem.
Kwiaty w domu Beti.
Kwiaty w domu Beti.
:(
No właśnie!!! Chyba niestety nie jest to czas.. Szkoda, że nam nie urosła, ale z drugiej strony dobrze,że nie jestem sama....mogłabym się lekko zdołować, że mi nie wyszło. A tak to mam wytłumaczenie i nadzieję, że na wiosnę mi się uda:)
Kwiaty w domu Beti.
Kwiaty w domu Beti.
Bazylia
oooo
Ja wczoraj wysiałam moją bazylie, jako jedno z pierszych w życiu własnoręcznie wysianych ziół, a czytam tu, że mogą nie urosnąć bo dzień jeszcze za krutki...
Tak się cieszyłam, a ;:2 za oknem dopingowało mnie do wysiewu różnych nasion.
He he he chyba włączyła mi się już wiosna
po powrocie z działki.
Może jednak coś jeszcze urośnie...(wygrzewa się na grzejniku), dam znać
Pozdrawiam
p.s. mam banalne pytanie, czy robicie dziurki w folii którą przykrywacie doniczkę z nasionami bazylii i innych???

Ja wczoraj wysiałam moją bazylie, jako jedno z pierszych w życiu własnoręcznie wysianych ziół, a czytam tu, że mogą nie urosnąć bo dzień jeszcze za krutki...
Tak się cieszyłam, a ;:2 za oknem dopingowało mnie do wysiewu różnych nasion.
He he he chyba włączyła mi się już wiosna

Może jednak coś jeszcze urośnie...(wygrzewa się na grzejniku), dam znać

Pozdrawiam
p.s. mam banalne pytanie, czy robicie dziurki w folii którą przykrywacie doniczkę z nasionami bazylii i innych???
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7