Plektrantus coleoides Variegata(komarzyca)
Re: Komarzyca - Plektrantus koleusowaty
Zachowała mi się jedna sadzoneczka ,więc chucham i dmucham na nią.Mam ochotę ją mieć na rozmnożenie.
- sylvia_sirena
- 1000p
- Od: 23 lis 2009, o 11:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Świnka
- Przyjaciel Forum
- Od: 8 mar 2009, o 17:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A mnie przezimowała cała roślina
Przed zimą ją przesadziłam, nieco przycięłam i przesuszyłam w chłodzie jak pelargonię. Teraz stoi od paru tygodni pod drzwaiami balkonu i zaczyna pomału ożywać. Myślę, że z czasem się wzmocni i pozwoli pozyskać sadzonki.

Pozdrawiam, Ilona
Świnka , to fajnie , jak można ją tak przezimować
Myślałam że tylko pelargonie można w ten sposób , a okazuje się że i inne kwiaty też 

- Świnka
- Przyjaciel Forum
Na razie rośnie sobie spokojnie, ale jestem dobrej myśli, bo w ubiegłym roku też mi się udało. Ważne, żeby nie połączyć podczas przechowywania zbyt niskiej temperatury z wilgocią. Zniesie niedobór światła, zniesie przesuszenie gleby, ale zimno, zwłaszcza mokre - nie
A sadzonki najlepiej udają mi się w fazie wegetacji, gdy roślinka juz pięknie odrośnie i wróci jej wigor. Jesienią i na przedwiośniu korzenią się gorzej, o zimie nie mówiąc.

A sadzonki najlepiej udają mi się w fazie wegetacji, gdy roślinka juz pięknie odrośnie i wróci jej wigor. Jesienią i na przedwiośniu korzenią się gorzej, o zimie nie mówiąc.
Pozdrawiam, Ilona
- sylvia_sirena
- 1000p
- Od: 23 lis 2009, o 11:52
Moja cała roślina też była przycięta i sobie żyła ale później padła tylko ta jedna sadzonka dała rade teraz obcięłam końcówkę może się ukorzeni.
- Świnka
- Przyjaciel Forum
I co z tą sadzonką? dała radę???
Moja przycięta roślina macierzysta jest już zahartowana na balkonie, ale wygląda niemrawo. Nie pobieram sadzonek, bo jest zbyt słaba. Chyba żerują na niej... przędziorki. Przezimowały wraz z nią.
Moja przycięta roślina macierzysta jest już zahartowana na balkonie, ale wygląda niemrawo. Nie pobieram sadzonek, bo jest zbyt słaba. Chyba żerują na niej... przędziorki. Przezimowały wraz z nią.

Pozdrawiam, Ilona
To draństwo wszystko przetrwa , kwiatek zmarnieje a pędziorki nie 

- Świnka
- Przyjaciel Forum
To prawda, przędziorki jak szczury, co to przetrwały próbne wybuchy atomowe 
Nic innego się komarzycy nie chwyta, wszystki robale uciekają lub giną - a one nie
.

Nic innego się komarzycy nie chwyta, wszystki robale uciekają lub giną - a one nie

Pozdrawiam, Ilona
- cuxia
- 200p
- Od: 7 maja 2012, o 12:42
No właśnie ja zakupiłam dziś sztuk osiem moich ukochanych komarzyc i tak jak Janek obawiam się, czy nie przemarzną 

Pozdrawiam, Kamila 

- Świnka
- Przyjaciel Forum
Też bym się bała takie nowo zakupione roślinki wystawiać na balkon
Sa wyrośnięte, mają duże liście i wyglądają na hodowane w cieple, a w Polsce idzie ochłodzenie. Mogą wymagać stopniowego hartowania do niższych temperatur (niższych niż 15 st.). A nocami mogą występować nawet przymrozki!
Ja bym stopniowo wystawiała na balkon w ciągu dnia. I dopiero jak się przyzwyczają, a temperatury w nocy będą dodatnie, można je tam zostawić na całą dobę.

Ja bym stopniowo wystawiała na balkon w ciągu dnia. I dopiero jak się przyzwyczają, a temperatury w nocy będą dodatnie, można je tam zostawić na całą dobę.
Pozdrawiam, Ilona
- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
Ja kupiłam w niedzielę w OBI komarzycę za 4,99 zł 

Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
- MirellaM
- 100p
- Od: 13 cze 2011, o 17:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja w tym roku sadzę pelargonię rabatową na zmianę z komarzycami. Widzialam taką kompozycję u teściowej w zeszłym roku i w tym perfidnie ściągnęłam.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 61&t=75966" onclick="window.open(this.href);return false;