Działeczka Ali

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
MalinaG
1000p
1000p
Od: 30 sie 2008, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Działeczka Ali

Post »

JAKUCH Jadziu,ten świerk to nie Inversa,chociaż b. do niego podobny- to jest odm.Frohburg,ma podobny pokrój, ale sztywny przewodnik w przeciwieństwie do Inversa :)
Dynie wyrosły na kompostowniku :) część będzie zdobiła działeczkę a trochę na zupkę teściowa przerobi- bo ja nie lubię :(
Moje opuncje też już się marszczą.....już przygotowują się do zimy

Basiu w tym roku nie kwitły mi niestety opuncje :( chyba odchorowywały zimę...wcale ich nie okryłam :oops: w ubiegłych latach kwitły-może są jakieś zachowane fotki-jak coś znajdę to wkleję :D
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Alu, zawsze mam , jak teraz młodzież mówi "duży szacun" dla osób uprawiających działeczki z dala od domu. Podziwiam je szczerze.
Niestety takich niefortunnych nasadzeń, wielu z nas ogrodników, amatorów nie udało się uniknąć. Przecież jak sadzimy roślinkę, to jest malutka :;230
Masz wiele pięknych roślin. Nie wiem czy to tylko przewidzenie, ale wydawało mi się, że widziałam bananowca na jednej z pierwszych fotek ?
Datury piękniaste ;:108 Uznanie dla M. Jak dajecie radę utrzymać je w dobrej kondycji ? Przecież to ogromne opoje i żarłoki. Wymagają nieraz dwukrotnego podlewania w ciągu dnia. No chyba, że jesteście na działeczce codziennie.
Na razie z datur zrezygnowałam, ale wiosną kto wie.... Ciągle kuszą swą urodą i zapachem. Tylko to przechowywanie zimą :twisted:
Daturę jednoroczną miałam chyba z dwa lata temu. Rozczarowała mnie. Spodziewałam się, że wielkością bedzie dorównywała tej "normalnej". Miała ok 50 cm wysokości. Kwiaty ładne, ale także zdecydowanie mniejsze.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Alu ;:167 byłam i jestem pod wrażeniem :wit
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
MalinaG
1000p
1000p

Post »

kwitnące resztki-fotki z piątku
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

a w sobotę musieliśmy wywieźć datury do piwnicy ,bo przymrozek "załatwił" wszystkie kwiaty i liście.Miłorząb też stracił wszystkie listeczki-a tak ładnie się przebarwił :(
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Awatar użytkownika
MalinaG
1000p
1000p

Post »

Olu dziękuję ci bardzo za tak miłe słowa :oops: faktycznie,datury wymagają ciągłej opieki i wody i dokarmiania, ale jak pisałam wcześniej to w zasadzie mój M się nimi zajmuje,a że musi być codziennie na działce z powodu innego hobby a mianowicie....hodowli gołębi...dogląda więc i roślinki i ptaszki :D
a nawóz od gołąbków "dobrze robi" daturom :tan

Bystre masz oczka Olu,że wypatrzyłaś wśród tego mojego gąszczu coś ciekawego :D ....te wielkie liście to jednak nie bananowiec :) to... magnolia drzewiasta,zakupiona w ubiegłym roku w arboretum w Rogowie.Pomimo takiej mroźnej zimy, ładnie przezimowała i sporo urosła w tym roku.Musieliśmy ją jednak przesadzić,bo oczywiście wybraliśmy dla niej złe miejsce i mam tylko nadzieje,że nie odchoruje za mocno tego zabiegu.Ciekawa jestem kiedy zakwitnie,bo na razie jeszcze nie zawiązała pąków kwiatowych.

Halina Kwak dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :wit
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Awatar użytkownika
Jojola
500p
500p
Od: 21 lip 2010, o 18:55

Post »

szkoda że ten mróz musiał już przywedrować. coraz smutniej się robi. dobrze że jeszcze słonko swieci, przynajmniej u mnie.
dobranoc ;:19
Pozdrawiam serdecznie, Jola
W rodzinnym ogrodzie
Awatar użytkownika
MalinaG
1000p
1000p

Post »

Jolu u mnie też na szczęście słoneczka nie brakuje to jakoś łatwiej znosi się tą jesień i pustoszejący ogród.Ale, jak tak przeglądam inne ogrody to doszłam do wniosku,że mam za mało kwitnących jesienią...tyle jeszcze jest kolorków u innych a u mnie smutno :(
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Alu w Twoim ogrodzie wcale nie jest smutno, jest bardzo kolorowo.
Róże Ci jeszcze pięknie kwitną i rozchodniki, nawet śliczna datura, której ja nie mam.
Tak już przeważnie jest, przynajmniej w moim przypadku, że podobają mi się inne ogrody, gdyż mój już mi się opatrzył, ale wiosną zakwitną nowe kwiaty i na nowo będą nas cieszyły. :)
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Oj tak! Podobają nam się inne ogrody, bo...widzimy je tylko na zdjęciach :) Mnie nawet mój się podoba :;230 wyłącznie na fotkach :;230
Oby tylko jeszcze trochę ciepła :)
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

BASIU z tym cieplem to już raczej marzenia ściętej głowy . A mnie teraz podoba się mój i już mogę go sobie wyobrazić jak zakwitną róże w Twoim będzie równie pięknie ,więc nie marudż . Alu szkoda ,że nie mamy wpływu na pogodę ,więc musi być w ogrodzie dużo igiełkowych one dają tło [,ale gdzie potem posadzić roślinki ;:224 ]
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
MalinaG
1000p
1000p

Post »

Tajka pewnie masz rację,że u "sąsiada" nam się bardziej podoba :D jednak zrobiło się smutniej w ogrodzie,tym bardziej ,że u mnie przymrozki napsociły w liściastych :(

basjak Basiu! Jestem pewna,że twój ogród nie tylko na zdjęciach jest śliczny ;:180

JAKUCH Jadziu. Oby jak najdłużej ładnej pogody i słoneczka,żeby można było cieszyć się naszymi ogrodami.A później będziemy wypatrywać wiosny i jej zwiastunów :D
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Awatar użytkownika
MalinaG
1000p
1000p

Post »

fotorelacja z dzisiejszej wizyty na działce:
spustoszenia po przymrozkach:((
Miłorząb,kanna,kłokoczka i figowiec
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ale jest i trochę kolorków:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i trochę zieleni:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

byliśmy jeszcze u pszczółek...nie śpią :D

Obrazek

Obrazek

to może ta zima tak szybko nie przyjdzie???
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

ALU oby Toje słowa się spełniły . Zieloność taka soczysta i wcale nie zwiastuje zimy chociaż przemrożone roślinki są tego dowodem
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Jojola
500p
500p
Od: 21 lip 2010, o 18:55

Post »

biedulki pomarzły :( ale u mnie także mrozek już złapał. dzisij wykopałam dalie bo takie brzydkie, pomarzniete były.
u mnie cały czas słonecznie, może tylko nie ciepło chociarz gdy się pracuje to nawet bardzo ciepło. mam nadzieję że jeszcze troche jesieni bedzie i słoneczka też ;:7
Pozdrawiam serdecznie, Jola
W rodzinnym ogrodzie
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Alu, roślina, o którą pytałaś to calla :) Tylko ta biała kwitnie u mnie niestrudzenie do późnej jesieni. Zazwyczaj wykopywałam ją w listopadzie, ale ze względu na ciągłe przymrozki już ją zimuję.
Pozdrawiam Cię serdecznie :wit
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”