Kaktusy - schwimmen

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kaktusy....

Post »

Może jeszcze nie wytworzył korzeni skoro wody nie pobiera lub ma, ale liche. Lepiej poczekać aż substrat wyschnie, żeby go nie zalać. Kaktusy powinny być lekko 'podsuszone' przed wystawieniem na zimowisko, chociaż u mnie będzie z tym mały problem to specjalnie się tym nie zamartwiam. Zimowałem echinopsisa, który nie był podlewany przez ok 1.5 roku, wiadomo jak wyglądał, dostałem go w grudniu i od razu wsadziłem na zimowisko.
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
schwimmen
200p
200p
Od: 25 kwie 2010, o 18:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wczoraj przeniosłem moje kaktusy na strych i w nocy był mróz i nie wiem czy mi kaktusy nie zmarzły.(wyglądają tak samo jak wcześniej). Rano jak wstałem na termometrze na strychu(w pomieszczeniu)była temperatura 10C. Czy możliwe, że na strychu w nocy mogło być poniżej zera.
Jak rozpoznać, że są zmarznięte?
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Przemarznięte kaktusy robią się szkliste. Czasem potrafią z tego się wylizać, czasem już tylko gniją.

Co do ewentualnego mrozu na strychu to skąd niby my mielibyśmy to wiedzieć, skoro nas tam nie ma? Może któryś z forumowiczów dysponuje kryształową kulą i to wie. Ja na pewno nie.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Od: 9 lis 2009, o 21:25
Kontakt:

Post »

W jakiej części Polski mieszkasz? Z wczorajszych prognoz pogody zauważyłem, że tylko w południowej części Polski był słaby przymrozek -1 °C.
U mnie na Dolnym Śląsku we Wrocławiu w nocy było 1 °C moje kaktusy i sukulenty zahartowani zostali na dworze :D.
Tych taka temperatura z nóg nie zwali. Ogólnie podaje się, że większość kaktusów bez problemu poradzi sobie z chwilowymi spadkami temperatury do 0 °C, dopiero poniżej tej granicy zaczynają się problemy.
Niestety, ryzykować nie będę w tym roku, gdyż mam jeszcze same młodziaki dlatego niebawem przeniosę jej już na okno północne gdzie przezimują.
I teraz moje pytanie: czy mogę przenieś je od razu na parapet okna północnego, czy najpierw wnieś do środka i postawić na parapecie południowym, a dopiero po kilku dniach przenieś na miejsce przeznaczone do zimowania?
Życzę miłego dnia
Tomek.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Majorek pisze:I teraz moje pytanie: czy mogę przenieś je od razu na parapet okna północnego, czy najpierw wnieś do środka i postawić na parapecie południowym, a dopiero po kilku dniach przenieś na miejsce przeznaczone do zimowania?
Bez znaczenia.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
schwimmen
200p
200p

Post »

a i jeszcze jedno pytanie.
Mogą kaktusy zimować w pralni?(15 stopni tam jest) Trochę pachnie w niej proszkiem
A i u mojego kaktusa góra zrobiła się taka inna zielona. (nie wiem jak to nazwać, taki trochę kolor jak to zdanie.)
schwimmen
200p
200p

Post »

Zimują w 15 stopniach w dzień w nocy trochę mniej. Mogą w takiej temperaturze być wszystkie. Jest szansa że nie ;wyrosną; i zakwitną(Wiem że w następną wiosnę nie zakwitną ale jak parę lat będą tak zimowane to czy mają szanse na zakwitnięcie)
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Od: 9 lis 2009, o 21:25
Kontakt:

Post »

To zależy od gatunku i od tego jak były zimowane, jak będą wybudzane i od wieku rośliny.
Z tego co się orientuję kwitnąć zaczynają już dorosłe rośliny, młodziaki-jednoroczniaki nie kwitną pierwszej wiosny.
Życzę miłego dnia
Tomek.
schwimmen
200p
200p

Post »

Kaktusy na razie mają się dobrze. Dziś spryskałem im wodą ziemie.
Mam jedno pytanie:
Jak i kiedy wybudzić kaktusy. Czy od razu je podlać czy jak?
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24

Post »

Lepiej nie pryskaj więcej ziemi, bo mogą zacząć gnić.
W poprzednim sezonie właśnie przy wybudzaniu podlałem swoje i bardzo mało sztuk kwitło. W tym sezonie zastosuję być może lekkie spryskiwanie roślin i wystawienie na jasne stanowisko.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Awatar użytkownika
darekcn42
1000p
1000p
Od: 9 lut 2009, o 18:43

Post »

W ubiegłym sezonie takim podlaniem ubiłem swoje ponad 20-letnie A. ornatum... Przykra sprawa.
Więcej nie zamierzam od razu podlewać roślin. Najpierw będę zraszał, a dopiero po jakimś czasie stopniowo zacznę podlewać roślinki ciepłą wodą.
Pozdrawiam, Darek.
schwimmen
200p
200p

Post »

kaktusy można zraszać nie zaszkodzi im to?
a i potem można podlać taką letnią wodą?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
darekcn42
1000p
1000p

Post »

Kaktusy wręcz uwielbiają zraszanie, w szczególności rodzaje Melocactus, Uebelmannia, Discocactus, innym też to jak najbardziej sprzyja. Na obszarach gdzie rośnie większość kaktusów opady są znikome, kaktusy w głównej mierze czerpią wilgoć z porannej rosy.
Podlewać przy rozbudzaniu jak najbardziej można, ale pamiętaj ciepłą woda, pobudzi ona korzonki do życia, po zimowaniu.
Najpierw postaraj się kilka dni tylko zraszać, a dopiero później zacznij stopniowo podlewanie, nie za dużymi dawkami. W przeciwnym razie roślinki mogą skończyć jak moje A. ornatum czego Tobie i innym nie życzę. He, sobie również :D :D :D .

Ps. podlewaj deszczówką, bądź przegotowaną wodą.
Pozdrawiam, Darek.
schwimmen
200p
200p

Post »

a co to za kaktus:
http://img269.imageshack.us/i/dsc00067k.jpg/
a bezchlorofilowe i takie z włoskami białymi to też można?
a sukulenty to podlewać przez cały rok?
i też zraszać?
Awatar użytkownika
darekcn42
1000p
1000p

Post »

To nie kaktus, to wilczomlecz (Euphorbia trigona).
Pozdrawiam, Darek.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”