W rodzinnym ogrodzie

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jojola
500p
500p
Od: 21 lip 2010, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: W rodzinnym ogrodzie

Post »

mam tylko jeden berberys oto on;
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam serdecznie, Jola
W rodzinnym ogrodzie
anka_
ZBANOWANY
Od: 12 lip 2010, o 14:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Witaj Jolu, masz wspaniałe stare drzewa, u mnie uratowała się tylko antonówka :( (reanimuję jeszcze renetę). Mam nadzieję, że nóżka syna już w porządku. Ja też spędzałam dłuuuugie godziny u szpitalnych ortopedów z .....mężem :;230 :evil: (ten to ma talent), na szczęście moje córy (11 i 7 lat) nie dostarczają tego typu wrażeń. Mój M. ma porywy zapału i bierze się za koszenie- po ostatniej takiej akcji poległy min 3 róże (dopiero sadzone), berberys ;:163 . I jak tu chłopa prosić o pomoc ;:14 . A hortensja przepiękna. ;:138
Awatar użytkownika
Jojola
500p
500p

Post »

;:7
synek musiał mieć jeszcze zdjety paznokieć ale już może biegać i skakać. więc wracamy do normalnego trybu zycia.
dzisiaj wreszcie się ochłodziło, w nocy przeszła straszna burza musiałam szybko okna zamykać bo zrobił się straszny przeciąg.
Stasiu na razie muszę poczekać z kupowaniem :( . najpierw trzeba trochę poprzesadzac roślinki. rozrosly mi się funkie, peonie, lilie i liliowce. muszę koniecznie coś z tym zrobić, zaplanowac inne miejsce do posadzenia roślinek a dotychczasowe temperatury zupełnie temu nie sprzyjały. jak tu przekopywac ziemię gdy termometr wskazuje w cieniu 34*? gleba sucha na wiór..?
Aniu ja mam dwóch synów i co roku "bywamy" na ostrym dyżurze ;:224
bardzo współczuje utraty roślin. mój szanowny M. to prawie w ogóle nic nie robi w ogrodzie, ostatnio to "zarobiony jest" w pracy a po niej to już musi tylko odpoczywac a nie tam "tyrać". koszenie spada na starszego syna który wszystko robi aby tylko szybciej pozbyc się roboty.
W rodzinnym ogrodzie
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01

Post »

;:7 , tak wpadłam na chwilkę i zastanawiam się, czy wiesz, że ta ostatnia piękna roślinka jest ekspansywna - naczytałam się tutaj na forum ostrzeżeń przed podagrycznikiem :wit
Awatar użytkownika
Jojola
500p
500p

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
W rodzinnym ogrodzie
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Berberys mógł się wysiać sam .Jeśli ma małe listki i kolce ,to berberys ,a jeśli duże ,to może perukowiec .Na zdjęciu trudno jest ocenić .Moje oczki już nie pierwszej młodości .
Dziewczyny dobrze radzą-uważaj na podagrycznik . :shock: :shock: :shock:
Awatar użytkownika
grazka24
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2010, o 13:21

Post »

Jolu, astry masz ładne i te jeżyny.Zjadłabym takie prosto z krzaka.Sa wtedy najlepsze.
Awatar użytkownika
Jojola
500p
500p

Post »

dziewczęta ;:7

dziękuję za ostrzeżenie. podagrycznik bardzo dobrze rosnie mi w tym miejscu, on chyba bardzo lubi cień. a tam ma go dużo bo z jednej strony altana a z drugiej i nad nim wisnia. tak naprawdę to nic nie chce rosnąć a on radzi sobie doskonale i nawe kwitnie . ;:224
perukowca nie mam jeszcze wcale i nawet po sasiedzku takowego nie widzę. a w ogóle to roslinka jest malutka ma 10 cm. i listki też małe. trudno powiedzieć jakiej wielkości perukowiec tego wzrostu ma listki. jutro sprawdze czy to coś wyrosłe na skalniaku ma kolce. cos mi się zdaje że nie ma. ale numer ;:224

Grażynko jeżyny polecam. częstuj się smacznego ;:137
W rodzinnym ogrodzie
kasiek604
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 sie 2010, o 00:16

Post »

Lubię skalniaczki i rabaty :) Ahh
Ogród Kasiek604
Awatar użytkownika
Jojola
500p
500p

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek
W rodzinnym ogrodzie
enha3
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 gru 2008, o 18:25

Post »

Jolu! Odwiedzam Twój ogród, bo miałam szczęście gościć Ciebie w swoim :)
Absolutnie przepiekna funkia!!! Kiedy to ja się doczekam takiego olbrzyma! Jak szybko Twoja osiagneła takie imponujące rozmiary? Czy to pozostałość tego "starego" ogrodu?
Bardzo podoba mi sie szpaler liliowców, nie tylko Dzięki pięknym kwiatom, ale też przez te formy! Te niskie sa pięknie zagęszczone, a te wyższe strzelają w górę na cienkich łodygach. Fantastyczny efekt!
Mam pytanie, jak dbasz o róże? Moja pnąca kwitła na początku sezonu, po czym przyszedł deszcz i bardzo zbił jej kwiaty i juz nie kwitnie :(
Świetny Twój zieleniec!
Pozdrowionka
Awatar użytkownika
Jojola
500p
500p

Post »

Kasiek :wit

enha :wit
funkie kupiłam pare lat temu, tak dokładnie to nie pamietam kiedy. ale rosnie ona dość szybko więc zanim sie obejrzysz twoja także bedzie taka duza. moją w tym roku chciałabym podzielić i przesadzić na inne miejsce. a z różami to ja mam co rokku jakiś kłopot. ostatniej zimy prawie wszystkie zmarzły choć były kopczykowane i osłaniane. wyciełam przy korzeniu i zaczęły rosnąć od nowa. myślałam że nie będą kwitły ale kwiatną. może to zasługa nawozu bo nawożę wiosną azotofoską a później nawozem do róż. ważne przy różach jest obfite podlewanie i gdy się chce mieć kwiaty przez cały sezon to ścinanie przekwitłych kwiatostanów. ja scinam do pierwszego liscia. ale specjalistką od różnie jestem więc pewnie musisz popytać ekspertów.
W rodzinnym ogrodzie
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

Chciałabym prosić, abyś powiedziała co to jest na trzecim zdjęciu (takie żółte) włożone w wątek 16.08.? Ja też mam tę roślinę i się zastanawiałam co to jest habaś, czy coś pożytecznego? A tu u Ciebie widzę taki piękny łan tych moich X?
Ostatnio udało mi się kupić trochę pięknych rojników w Biedr.... Teraz muszę je posadzić w jakiś kawałkach korzeni.
Pozdrawiam, pa ;:196 ;:167
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
Jojola
500p
500p

Post »

Stasieńko niestety nie znam nazwy tych roślinek. my z sąsiadką tak wymieniałysmy sie roślinkami (ona także ma skalniak). jak coś się podobało to wystarczyło tylko powiedzieć i sąsiadka już dawała. ale nazw jakoś nigdy nie praktykowałysmy. ja zaczęłam zapisywac sobie nazwy roślin dopiero jak odnalazłam to forum. czyli od niedawna.
ale roślinka ładnie się rozrast, długo i pięknie kwitnie zwabiając roje pszczół. można jej szybko się pozbyć - miałam jeszcze w innym miejscu ale chciałam zasadzić tam coś innego. dała się wypielić.
W rodzinnym ogrodzie
Awatar użytkownika
Jojola
500p
500p

Post »

a oto kupione niedawno pod nazwą "roślina ogrodowa"

Obrazek