Może być rozcieńczona lub nie do woli.Rybka pisze:Nierozcienczona?
Gnojówka,zapach,robale,termin przydatności itp. - dyskusje ogólne
- GunnarSK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Co zrobić z pozostałą gnojówką ?
pozdrawiam, Gunnar
Re: Co zrobić z pozostałą gnojówką ?
Dziękuję Wam wszystkim za odp
.czyli mogę wylać nie rozcieńczoną gnojówkę na ziemię w szklarni na której będą rosły w przyszłym roku pomidory,nie zmarnują się jej właściwości,tylko czy w przyszłym roku w maju i później , jak zasadzę pomidory muszę traktować tak ,że ziemia już została nawożona.
pozdrawiam
.czyli mogę wylać nie rozcieńczoną gnojówkę na ziemię w szklarni na której będą rosły w przyszłym roku pomidory,nie zmarnują się jej właściwości,tylko czy w przyszłym roku w maju i później , jak zasadzę pomidory muszę traktować tak ,że ziemia już została nawożona.
pozdrawiam

- Marek-BB
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Gnojówka z pokrzywy, jakie rośliny jej nie lubią?
No i jak teraz wiosną? Są efekty jakiekolwiek? Lałeś tamtego roku, a teraz coś widać? Swoją drogą co do trawnika to nie sądze żeby miała wpływ na kolor, w ogóle nie wiem czy jest jaki sens większy lać to na tranik, ale niech się wypowie jakiś specjalista 

-
- 50p
- Od: 4 cze 2011, o 21:13
Re: gnojówka z pokrzywy z robalami
Sluchajcie, ja chyba nie potrawie szukac na tym forum
bo w wyszukiwarce napisalam "gnojowka z pokrzywy", poniewaz chce sie dowiedziec jak ja zrobic i wyszly mi tylko 2 watki. Nie wierze ze na forum nikt nie napisal jak zrobic ten nawoz.
Czy ja cos zle robie?

Czy ja cos zle robie?
Pozdrawiam Monika
------------------------------
Przepraszam ale nie mam polskich znakow.
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
Na dole po prawej stronie musisz zaznaczyć żeby przeszukało tytuł i treść wiadomości i będzie więcej
Dużo do poczytania
http://forumogrodnicze.info/search.php? ... mit=Szukaj

Dużo do poczytania

http://forumogrodnicze.info/search.php? ... mit=Szukaj
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
Monika, jeśli masz możliwość, to używaj polskich znaków.
Jeśli wpisałaś w wyszukiwarce 'gnojowka' zamiast gnojówka, to prawdopodobnie dlatego nie wyskoczyły główne zagadnienia.
Jeśli wpisałaś w wyszukiwarce 'gnojowka' zamiast gnojówka, to prawdopodobnie dlatego nie wyskoczyły główne zagadnienia.

pozdrawiam, Anita
-
- 50p
- Od: 4 cze 2011, o 21:13
Nie mam polskich znakow
Nie pomyslalam ze to moze byc problem, no coz na to juz nic nie poradze .
Beatko dziekuje
.
-- 26 kwi 2012, o 20:35 --
Jeszcze jedno,czy moge zrobic gnojowke z suszonego skrzypu? Mam go bardzo duzo z tamtego roku.

Nie pomyslalam ze to moze byc problem, no coz na to juz nic nie poradze .
Beatko dziekuje

-- 26 kwi 2012, o 20:35 --
Jeszcze jedno,czy moge zrobic gnojowke z suszonego skrzypu? Mam go bardzo duzo z tamtego roku.
Pozdrawiam Monika
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
No właśnie tak myślałam, dlatego napisałam "jeśli masz możliwość".
Niestety nigdy nie robiłam gnojówki z suszonego zielska, tylko ze świeżego, więc nie wiem..

Niestety nigdy nie robiłam gnojówki z suszonego zielska, tylko ze świeżego, więc nie wiem..
pozdrawiam, Anita
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Robiłam gnojówkę z suszonych pokrzyw (20dag) i śmierdziała jak ze świeżych (1kg)
. Wiem, ze suszone pokrzywy działają tak jak świeże.
Ja bym spróbowała tego suszonego skrzypu
.
Znalazłam:
"Skrzyp polny
Zbiór: przez cały okres wegetacji, najlepiej czerwiec-lipiec, nadziemne części rośliny bez korzeni, można użyć 200g ziela suszonego.
Uwaga!
Podczas zbioru rośliny musimy uważać, aby nie pomylić skrzypu polnego z innymi gatunkami skrzypu, zwłaszcza z trującym skrzypem błotnym, który wytwarza pędy płonne z umieszczonymi na szczycie pędami zarodnikonośnymi oraz z bardziej okazałym skrzypem błotnym, posiadającym białawe międzywęźla."
Cytat pochodzi ze strony:
http://pl.wikibooks.org/wiki/Ekoogrodni ... C5%9Blinne
i są tam szczegóły.
Powodzenia

Ja bym spróbowała tego suszonego skrzypu

Znalazłam:
"Skrzyp polny
Zbiór: przez cały okres wegetacji, najlepiej czerwiec-lipiec, nadziemne części rośliny bez korzeni, można użyć 200g ziela suszonego.
Uwaga!
Podczas zbioru rośliny musimy uważać, aby nie pomylić skrzypu polnego z innymi gatunkami skrzypu, zwłaszcza z trującym skrzypem błotnym, który wytwarza pędy płonne z umieszczonymi na szczycie pędami zarodnikonośnymi oraz z bardziej okazałym skrzypem błotnym, posiadającym białawe międzywęźla."
Cytat pochodzi ze strony:
http://pl.wikibooks.org/wiki/Ekoogrodni ... C5%9Blinne
i są tam szczegóły.
Powodzenia

Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Wczoraj nastawiłem gnojówki z żywokostu lekarskiego i pokrzywy, przy tych temperaturach pewnie już po tygodniu powinna być dobra, mam jednak pewien dylemat. Czy powinno uzupełniać się wodę, która wyparowuje, w literaturze nie było o tego typy praktykach słowach.
Mógłby się ktoś podzielić swoimi doświadczeniami?
Mógłby się ktoś podzielić swoimi doświadczeniami?
- lobuzka
- Od: 8 mar 2010, o 21:38
Mam specjalnie przeznaczone do tego celu wiadro z pokrywą, aby nieproszeni goście (jak w tytule) sie nie pojawiali
. Także podczas przygotowywania "mikstury" wody nie dolewam 
Z otwartego pojemnika, parować będzie tylko woda (nastąpi zagęszczenie gnojowicy), to i z dolaniem/uzupełnieniem wody podczas procesu fermentacji nie ma problemu- moim zdaniem

Z otwartego pojemnika, parować będzie tylko woda (nastąpi zagęszczenie gnojowicy), to i z dolaniem/uzupełnieniem wody podczas procesu fermentacji nie ma problemu- moim zdaniem

Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
Co podlewacie taką gnojówką?Ja zimą robię ją z pokrzywy z apteki.

Re: Gnojówka z pokrzywy, jakie rośliny jej nie lubią?
Podlewam nią rododendrony i azalie.Z zimowej mikstury kwiaty doniczkowe.
Mam u siebie na działce glebę lekką, piaszczystą, czy lepiej podlewać gnojówką rośliny glebę wilgotną czy suchą, żeby nie wymywało składników mineralnych?
- szkwiatkowski
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 maja 2010, o 14:51
gdybyś chciał spróbować to proponuję na glebę piaszczystą podsypać kompostu wymieszanego z węglem grillowym i polanym wodą tak aby węgiel przesiąkł składnikami z kompostu. na piaski świetnie nadaje się też mączka bazaltowa (wielce niedoceniana w PL)michal52 pisze:Mam u siebie na działce glebę lekką, piaszczystą, ...... żeby nie wymywało składników mineralnych?
wypróbuj choćby nawet na metrze kwadratowym będziesz mile zaskoczony. Piach nic nie trzyma, węgiel jak gąbka trzyma w sobie substancje odżywcze i wilgoć a roślina korzeniami się wpija w niego i sączy......