Za sprawą tego forum skusiłam się i posiałam różowe niecierpki waleriana( ogromnie je lubię) pod koniec lutego do miniszklarenki. Teraz rośliny( 30 szt.) mają już z 8cm, pięknie się krzewią i maja pączki Nie sądziłam, że tak łatwo samemu je wyhodować, dodałam włókna kokosowego do ziemi i chyba im służy Część chyba posadzę w gruncie, czy trzeba jakoś ziemie przygotować, by się nie zasklepiała?
niecierpki z tego zdjęcia są już popikowane i większe ale mam pytanie od spodu liście pojawiły się brązowe plamki czy to taka ich uroda czy na coś chorują?
Brązowe plamki, to taka ich uroda, ja siałam same różowe, ale widzę, że jedne mają jaśniejsze liście i plamek nie ma, inne nieco ciemniejsze liście i te plamki mają, łodyżki też są lekko czerwonawe.Może będą w dwóch odcieniach różu?
Możesz posiać niecierpek, zakwitnie pewnie późno, ale możesz go potem schować jak zrobi się zimno na parapet w mieszkaniu.Widziałam wczesną wiosną kwitnący i ładnie rozrośnięty na parapecie, chyba przezimowany z poprzedniego sezonu
Witam wszystkich, to mój pierwszy post na forum ale mam nadzieję, że nie ostatni
Podglądam to forum już od dwóch miesięcy i zdecydowałam się napisać bo nie wiem jak postąpić z moimi niecierpkami. Wysiałam je w marcu, po 3 tygodniach przepikowałam do pojemniczków po jogurtach a teraz wysadziłam już część na balkon a resztę chciałam posadzić rodzicom w ogrodzie (sama niestety go nie posiadam )
Mój problem polega na tym, że wyglądają dość mizernie- są takie raczej cienkie i długie, mają sporo liści ale nie przypominają wyglądem krzaczków, które znalazłam w internecie. Czy one się rozkrzewią czy powinnam jakoś im w tym pomóc? Mam nadzieję że uda mi się załączyć zdjęcia:
Witam przyznam szczerze że kwiaty nie są moją mocną stroną pierwszy raz od początku tzn. od zakupu sadzonek zajmuje się tą dziedziną .Dzisiaj kupiłem niecierpki różnokolorowe wysadziłem do większych donic i teraz mam dylemat czy mogę już wystawić je na dwór czy poczekać pytanie też dotyczy fuksji ,pelargonii,
Możesz wystawić jak najbardziej , tylko radze wszystkie rośliny (nawet te, które potem będą na słońcu) ustawić po posadzeniu w lekkim cieniu na jakiś tydzień, aby się przyjęły i zaaklimatyzowały
Moje już od dwóch tygodni nocują na balkonie. Ale przez pierwszych kilka dni wystawiałam je tylko na dzień, żeby nie przeżyły szoku termicznego. Latanie z doniczkami jest trochę męczące ale w końcu robimy to dla kwiatków Na wszelki wypadek codziennie sprawdzam prognozę na noc- jeśli będą przymrozki to załaduję z powrotem do chałupy ;)
Witam
W tym roku zdecydowałam się na odważne połączenie surfinii z niecierpkami, ponieważ surfinie fajnie zdobią balkon i co roku na nim królują a niecierpki będą znakomicie cieszyły oko, gdy spojrzę na nie przez okno w kuchni...efekt przerasta moje oczekiwania...będzie jeszcze fajniej, gdy wszystko się rozrośnie
A moje takie dziwne badyle.... Co prawda moje to niecierpki balsamina, ale chyba nie powinny tak wyglądać Niektóre mają ze 20cm wysokości! I tylko liście na górze a reszta to taki badylek