Sępolia - fiołek afrykański cz.2
- Uni57
- ZBANOWANY
- Od: 12 maja 2010, o 14:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sępolia - fiołek afrykański cz.2
U mnie to już niebawem miesiąc będzie, jak 4 listki "hoduję"... ;) Liście są na razie jędrne i zielone, więc to mnie pociesza. I wyglądam świeżej zieleninki jak kania dżdżu, ładne mają być te fiołeczki, jeden klasyczny niebieski a drugi biało-różowy, taki smakowity kolorek miała mamina roślinka, że po prostu musiałam wysępić dwa listki (dwa liście niebieskiego dała Teściowa bez większych oporów). Ale jak oglądam te Wasze fiołki, to mi ślinka cieknie, są przepiękne, karbowane płatki dają niesamowite wrażenie! Tylko że u mnie hodowla roślin poszła w storczyki, miejsca mam niewiele, a te fiołki sobie usiłuję rozmnożyć dla eksperymentu. Później się będę martwić, gdzie je ustawię (najpierw musi mi cokolwiek urosnąć), na razie poletko uprawne jest w jednej doniczce.
Mario uważaj ,bo fiołeczki uzależniają ;))))) ja mam storczyki ale na fiolki tez znalazlam miejsce ;))))
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=29378" onclick="window.open(this.href);return false;
- Uni57
- ZBANOWANY
No i ja na ewentualne maluchy cosik znajdę...
żeby choć jeden się udał, nie będę ukrywać, że na tym biało-różowym mi ekstremalnie zależy, bo piękne ma kwiatki. 

- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Uni u mnie jak u Harpii, storczyki i fiołki, mam nadzieję, że jakiś w końcu zakwitnie. Mam sporo sadzoneczek, jak podrosną będą do wymiany
-
- 500p
- Od: 5 sty 2008, o 20:00
- Kontakt:
Witam!
Dobra pora na cięcie i wsadzanie listeczków do ziemi czy wody. W pełnię zrobiłam próbę i nic mi się nie przyjęło. W dobrych dniach ksieżycowych przyjmuje mi się w 100%
Pozdrawiam
Grażyna
Dobra pora na cięcie i wsadzanie listeczków do ziemi czy wody. W pełnię zrobiłam próbę i nic mi się nie przyjęło. W dobrych dniach ksieżycowych przyjmuje mi się w 100%
Pozdrawiam
Grażyna
- Uni57
- ZBANOWANY
Teściowa obiecała mi ściągnąć jeszcze jakiegoś fiołkowego liścia z pracy.
A ten fiołek od niej to się okazuje, że miał być niebiesko-biały, coś mi się pokręciło ( u niej akurat nie kwitnie, więc nie widzę kwiatów). Tym bardziej się cieszę. Ten z jej pracy ma być niebieski. Boże, ja zwariuję, zanim mi się te sadzonki pokażą! Ktoś na forum pokazywał fiołki w kieliszkach, zastanawiam się, czy i ja tak kiedyś nie zrobię, łatwiej będzie je utkać pomiędzy storczykami.
(tak, tak, dzielę skórę na niedźwiedziu, a na razie mam same ucięte liście... eh...)

(tak, tak, dzielę skórę na niedźwiedziu, a na razie mam same ucięte liście... eh...)
- Uni57
- ZBANOWANY
One są obłędne!
chociaż do tej pory największy opad szczęki miałam na widok LYON'S PIRATE'S TREASURE... 
Edit: już wyszukałam, że to harpia411 pokazywała fiołki w kieliszkach.

Edit: już wyszukałam, że to harpia411 pokazywała fiołki w kieliszkach.

Uni 57 ciesze się ze pirat ci sie podoba ;) faktycznie jest trochę inny ;)) w pazdzierniku będę miała do wydania jego dzieci,dopiero sa tydzień rozsadzone i jeszcze muszą podrosnąć. na poprzednim zdjeciu je widac;) trzy maluchy w plastikowej rynience.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=29378" onclick="window.open(this.href);return false;
- Uni57
- ZBANOWANY
Nie wytrzymałam i podłubałam w doniczce z listkami fiołków.
Po wyciągnięciu jednego liścia okazało się, że ma eleganckie korzenie. Czyli wszystko idzie zgodnie z planem.
Już im kupiłam "na zaś" małe doniczusie, mogę je poustawiać pomiędzy storczykami, powinny się zmieścić. ;)

Już im kupiłam "na zaś" małe doniczusie, mogę je poustawiać pomiędzy storczykami, powinny się zmieścić. ;)
- zeberka4
- Od: 10 sty 2009, o 17:25
- myszkas21
- 500p
- Od: 12 mar 2010, o 19:12
Może to być rococo violet ale nie jestem pewna. Mój ma takie same liście ale jeszcze nie zakwitł.
- darla80
- 1000p
- Od: 29 sie 2008, o 10:18
U mojej mamy rośnie fiołeczek który ma identyczne liście ale kwiatuszki są jak u Roccoco Rose tylko fioletowe(niewielkie różyczki) 

Pozdrawiam serdecznie. Darla
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"
- zeberka4
- Od: 10 sty 2009, o 17:25
rococo violet??mówisz ze to ten??? bo ogladałam fotki to tylko pełnego widziałam
- myszkas21
- 500p
- Od: 12 mar 2010, o 19:12
Masz rację Saro. Rococo Violet ma być pełny. Sprawdziłam to. Więc nie miałam racji, teraz to już mi nic nie przychodzi do głowy