Sępolia - fiołek afrykański cz.2

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Uni57
ZBANOWANY
Od: 12 maja 2010, o 14:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sępolia - fiołek afrykański cz.2

Post »

U mnie to już niebawem miesiąc będzie, jak 4 listki "hoduję"... ;) Liście są na razie jędrne i zielone, więc to mnie pociesza. I wyglądam świeżej zieleninki jak kania dżdżu, ładne mają być te fiołeczki, jeden klasyczny niebieski a drugi biało-różowy, taki smakowity kolorek miała mamina roślinka, że po prostu musiałam wysępić dwa listki (dwa liście niebieskiego dała Teściowa bez większych oporów). Ale jak oglądam te Wasze fiołki, to mi ślinka cieknie, są przepiękne, karbowane płatki dają niesamowite wrażenie! Tylko że u mnie hodowla roślin poszła w storczyki, miejsca mam niewiele, a te fiołki sobie usiłuję rozmnożyć dla eksperymentu. Później się będę martwić, gdzie je ustawię (najpierw musi mi cokolwiek urosnąć), na razie poletko uprawne jest w jednej doniczce.
Awatar użytkownika
harpia411
200p
200p
Od: 8 paź 2009, o 16:50

Post »

Mario uważaj ,bo fiołeczki uzależniają ;))))) ja mam storczyki ale na fiolki tez znalazlam miejsce ;))))
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=29378" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Uni57
ZBANOWANY

Post »

No i ja na ewentualne maluchy cosik znajdę... :D żeby choć jeden się udał, nie będę ukrywać, że na tym biało-różowym mi ekstremalnie zależy, bo piękne ma kwiatki. :D
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Uni u mnie jak u Harpii, storczyki i fiołki, mam nadzieję, że jakiś w końcu zakwitnie. Mam sporo sadzoneczek, jak podrosną będą do wymiany
Ismena
500p
500p
Od: 5 sty 2008, o 20:00
Kontakt:

Post »

Witam!

Dobra pora na cięcie i wsadzanie listeczków do ziemi czy wody. W pełnię zrobiłam próbę i nic mi się nie przyjęło. W dobrych dniach ksieżycowych przyjmuje mi się w 100%
Pozdrawiam
Grażyna
Awatar użytkownika
Uni57
ZBANOWANY

Post »

Teściowa obiecała mi ściągnąć jeszcze jakiegoś fiołkowego liścia z pracy. :D A ten fiołek od niej to się okazuje, że miał być niebiesko-biały, coś mi się pokręciło ( u niej akurat nie kwitnie, więc nie widzę kwiatów). Tym bardziej się cieszę. Ten z jej pracy ma być niebieski. Boże, ja zwariuję, zanim mi się te sadzonki pokażą! Ktoś na forum pokazywał fiołki w kieliszkach, zastanawiam się, czy i ja tak kiedyś nie zrobię, łatwiej będzie je utkać pomiędzy storczykami.

(tak, tak, dzielę skórę na niedźwiedziu, a na razie mam same ucięte liście... eh...)
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

pati1311 pisze: Silvergrade Apples
Obrazek
wszystkie piekne, ale żółtego to widze pierwszy raz w życiu ;:180
Awatar użytkownika
Uni57
ZBANOWANY

Post »

One są obłędne! :D chociaż do tej pory największy opad szczęki miałam na widok LYON'S PIRATE'S TREASURE... :oops:

Edit: już wyszukałam, że to harpia411 pokazywała fiołki w kieliszkach. :D
Awatar użytkownika
harpia411
200p
200p
Od: 8 paź 2009, o 16:50

Post »

Uni 57 ciesze się ze pirat ci sie podoba ;) faktycznie jest trochę inny ;)) w pazdzierniku będę miała do wydania jego dzieci,dopiero sa tydzień rozsadzone i jeszcze muszą podrosnąć. na poprzednim zdjeciu je widac;) trzy maluchy w plastikowej rynience.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=29378" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Uni57
ZBANOWANY

Post »

Nie wytrzymałam i podłubałam w doniczce z listkami fiołków. :D Po wyciągnięciu jednego liścia okazało się, że ma eleganckie korzenie. Czyli wszystko idzie zgodnie z planem. 8-)

Już im kupiłam "na zaś" małe doniczusie, mogę je poustawiać pomiędzy storczykami, powinny się zmieścić. ;)
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

harpia411 moge zapisac sie na dzidziusia??
Rzopoznacie go?? Czy to jakiś odmianowy czy kundelek jest? dostałam taka sadzonkę
Obrazek
Awatar użytkownika
myszkas21
500p
500p
Od: 12 mar 2010, o 19:12

Post »

Może to być rococo violet ale nie jestem pewna. Mój ma takie same liście ale jeszcze nie zakwitł.
Pozdrawiam Sylwia
Moje roślinki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p
Od: 29 sie 2008, o 10:18

Post »

U mojej mamy rośnie fiołeczek który ma identyczne liście ale kwiatuszki są jak u Roccoco Rose tylko fioletowe(niewielkie różyczki) :D
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

rococo violet??mówisz ze to ten??? bo ogladałam fotki to tylko pełnego widziałam
Awatar użytkownika
myszkas21
500p
500p
Od: 12 mar 2010, o 19:12

Post »

Masz rację Saro. Rococo Violet ma być pełny. Sprawdziłam to. Więc nie miałam racji, teraz to już mi nic nie przychodzi do głowy :roll:
Pozdrawiam Sylwia
Moje roślinki
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”