Henrykbb pisze:Biały robi wrażenie,szkoda tylko,że one są całe takie duże.Gdzie to stawiać.
Gdyby tak spotkać "małego"storczyka z takimi dużymi kwiatami!
Dusiu,a tak w ogóle to pokaż go kiedyś w całości.
On nie jest jakiś strasznie gigantyczny (w LM widziałam takie na metr), ale i tak dużo większy od przeciętnego, jeden z większych w mojej kolekcji. Kiedyś widziałam niedużego Phal. o takich wielkich kwiatach, ale miał okropne korzenie. Z moich Phal. największy jest taki żółty wąskopłatkowy w rózowe kropki (conajmniej 60 cm rozpiętości liści, doniczka 15 cm) i jeden z Liodoro (ok. pół metra rozpiętości, doniczka 12 cm, jest keiki i roślina mateczna bez stożka wzrostu) i jeszcze parę dużych by się znalazło. Z botanicznych zdecydowanie największy jest tetraspis (ok. 30 cm), reszta to maleństwa.
Pędziki pięknie rosną. Chyba 16 Phal. ma pędziki. I różowa Vanda, która ma coraz większe pąki, będzie ich 7 lub 8.
Wczoraj Liodoro i żółty z rózową warżką spadły mi z okna, na szczęście pędzikom, które im rosną, nic się nie stało, tylko pędzikowi Liodoro zdarło się trochę skórki. przeważyly je olbrzymie liście Liodoro zwisające z okna, gdy ściągałam Vanda do kąpieli.