Moritius, po badyla zgłoś się na wiosnę, na razie sam nie mam za dużo, na pewno wyśle ci przed wysiewami

postaram się trochę rozmnożyć do wiosny więc będę miał więcej :P :P A i jeszcze pytałeś jak szybko rośnie. Najlepiej rośnie jak jest 25*C, wilgotno i dużo światła ale nie pełnego słońca, jak to mu zapewnisz to to od 2- 5 cm na tydzień
hen_s pisze:Witaj Bartku,
Już jestem w takim wieku, że nie boję się ani zganić ani pochwalić.
NAPRAWDĘ uważam, że masz rękę i zdolność w kierunku szczepienia. Nie każdy ma - ja próbowałem z marnym skutniem. Ale znam kilku kilegów co to tylko szczepione mają kaktusy i pięknie one wyglądają. Po jakimś czasie podkładka wrasta w ziemę, troszkę jeszcze ją bardziej wkopujesz i wydaje się jakby to był kaktus na własnych korzniach. Naprawdę - kto nie wie ten się nie pozna.
Oczywiście nie dotyczy to szczepionek na pereskiopsisie.
Pozdrawiam
Henryk
Masz racje co do szczepionek na pereskiopsis, np. Cereus peruwianus monstrosa szczepiony na innym cereusie ma Ładny wyrazisty kolor i duże, twardsze ciernie (jest nawet ładniejszy niż roślina mateczna na własnych korzeniach), a szczepiona na pereskiopsis ma taki inny kolor (mniej wyrazisty), takie cienkie ciernie ale plusem szczepienia na badylu jest to, iż roślina szybciej dojrzewa do kwitnienia i szybciej daje nasiona.