Ślimaki w tunelu

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: ślimaki zjadają ogórki

Post »

Kilka chwil temu dowiedziałem się, że w Anglii ze ślimakami radzono sobie w ten sposób. Kupowano parkę kaczek zwanych " elsbery ". Tak to się wymawia. Nie wiem jak się tę nazwę pisze.
Ponoć one są w stanie zjeść każdą ilość ślimaków.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kilka kaczek i kosiarka zbędna :lol:

:wit
aniaop
200p
200p
Od: 17 maja 2007, o 16:26

Post »

Krzysztofie, to biegusy indyjskie, mam takie.Są rewelacyjne, śmieszne jak nic, pocieszne , a ślimaki uwielbiają.Polecam.
Awatar użytkownika
Hekate
200p
200p
Od: 23 lip 2009, o 16:15
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Gdzieś wyczytałam że czosnek działa odstraszajco na ślimaki, przędziorki, nornice i mszyce. A że i tak u nas schodzi to wysadzę na próbę na wejściach do folii pare rządków. Ciekawa jestem czy rzeczywiście zadziała taka zagroda na odstraszenie natrętnych ślimaków :roll:
Ania
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45

Post »

Ja już próbowałem co tylko możliwe :( niestety chemia najskuteczniejsza. Czosnek też nie pomagał

A kaczki biegusy prze fajne , muszę popatrzeć czy gdzieś w okolicy tego nie sprzedają :)

Znajomy mój zwykłą kaczkę hodował i też był zadowolony , jako, że miał jedną, to sie oswoiła jak pies :)
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Awatar użytkownika
Hekate
200p
200p
Kontakt:

Post »

U mnie niestety posiadanie kaczek odpada, tu już będzie weto ojca na takie eksperymenty, dwa psiak wprawdzie pasterski, kota sąsiadów zaprasza do zabawy i piszczy na jego widok choć z kotem nie wychowywany był. Tylko kot bezpieczny w razie czego schowa się na drzewie, a kaczce mógłby niechcący co nieco przetrącić swoim 45kg ciałkiem :roll:
Ania
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

fajny zwierzyniec byś miała :)
Mój pies bardzo lubi wszelkie ptactwo , szczególnie dozę :(
więc kaczka odpada, a psiak jakoś nie chce się nauczyć zbierać ślimaki :( :(
p.s.
jeśli to twój zwierzak w awatarze , to jest śliczny :)
pozdrawiam
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Awatar użytkownika
Hekate
200p
200p
Kontakt:

Post »

tak w avatarku gości oczywiście mój Alto

ja tam się cieszę że psiak ich nie zbiera, po co na łapać nawyk zbierania wszystkiego z ziemi, a już wolę nie myśleć jakby dorwał takiego padającego od trutki :roll:
Ania
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p
Od: 27 sie 2010, o 11:52

Post »

w zeszłym roku też przeżyłam plagę ślimaków, różne były sposoby walki, ale co mnie zaciekawiło a niestety nie znalazłam rozwiązania- wyczytałam, że ślimaki nie przejdą przez ostre krawędzie (tu fajny pomysł ze skorupkami jaj), ja poszłam w inną stronę, byłam w sklepie "metalowym" i szukałam czegoś co by pasowało, super by była szczotka druciana a raczej takie druty na rolce rozłożone dookoła grządki, może ktoś ma jakieś pomysły, ciągle chodzi mi po głowie taka blokada.....
pozdrawiam
Iwona
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit Słyszałm ,że sypie sie trociny w okół grządek,rani to slimaki nie włażą na grządki.Ja stosuje chemie ..granulki przeciw ślimakom
niestety :oops:
Asia
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

Tak, ja stosuję trociny na ślimaki, muszę przyznać, że w ten właśnie sposób uratowałam w tamtym roku bazylię i sałatę, bo mi to obślizgłe cholerstwo malutkie sadzonki wpierniczało z prędkością światła - normalnie kilka dziennie nagle znikało.. :evil:
Próbowałam z trocinami grubymi i drobnymi. Drobne były lepszą zaporą. Mają taki miał - proszek, który przykleja się ślimakowi do 'tyłka' i daje mu popalić. Sami jak rozetrzemy w palcach, to można poczuć, że wbijają się w skórę takie drobniutkie igiełki. Skubane chyba czują pismo nosem, bo omijają wtedy to miejsce szerokim łukiem.
Nie twierdze, że ślimaków nie było już w ogóle - zawsze jakiś kamidze się znalazł, ale to kropla w morzu..
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p
Od: 27 sie 2010, o 11:52

Post »

Nitka, a po deszczu trociny działały, czy nowe dosypywałaś?podoba mi się ten pomysł!
pozdrawiam
Iwona
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 12:58
Kontakt:

Post »

A nie jest tak ze pokropi deszcz i juz trociny nie zdają egzaminu? Ślimory łażą najwięcej w deszczu i po deszczu a jak jest tak mokro to mi się wydaje że trociny szybko nasiąkną. :/
Mój sposób na ślimaki by zachowac ogórki i inne dyniowate młode sadzonki jest taki że stosuje granulki chemii jakigos slimaxu czy cos, ale nie tak po prostu sypiąc. Po posadzeniu młodej rośliny wbijam do ziemi wycięty szeroki pierścień z jakiejś butelki plastikowej np. 2l mineralnej i dopiero wokół tego pierścienia rozsypuje granulki. Naprawdę polecam, wbrew pozorom choc miałem plagę w tamtym roku i w cieplarni aż było brązowo od tego paskuctwna, wszystko ocalało! Jedna papryka zniknęła ale intruz chyba przedostał się ziemią, podkopał się heh ;) Wystarczy sypac też do wewnątrz tej zagrodki i już. Naprawdę zdaje to egzamin, proste rozwiązanie ale dobre.
Awatar użytkownika
Hekate
200p
200p
Kontakt:

Post »

A ja mam pytanie czy jeśli bym naokoło takiego pierścienia sypneła to czy przecież system korzeniowy rozległy i czy ta chemia do rośliny nie wniknie? Bo mam te same rozterki jeśli chodzi o preparaty na mrówki coby mi się pod folią nie rozpanoszyły :roll:
Ania
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

niestety trzeba się z tym liczyć :(
Ja niestety też granulek na ślimaki używam , ale staram się sypać dużym kołem.
Ale czy to wystarczy ??? jak nie sypie to nie mam nic , kompletnie nic :( wiec wybieram mniejsze zło.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”