nata133 pisze:A co do krokosmii, właśnie wczoraj kupiłam je, ale nic o niej nie wiedziałam.. widzę, ze super roślina. Długo kwitnie i nawet pachnie! Pasuje mi!...
W tym roku będę miala kwietnik zasadzony cebulkami ( kilka rodzajow ) ...
Krysiu, chce spytac ciebie, te cebulki krokosmii z Biedronki maja po 6-8 sm , to znaczy ze male czy to norma ?
Cos mi sie wydaje, ze albo nie zakwitna, albo beda bardzo male

------------------------------------------------------------------------------------
Cebulki na pewno zakwitną, A te z Biedronki co to za kolosy? Jeśli chodzi o krokosmie, ja sadzę takie do średnicy 2cm, Kwitną nawet dużo mniejsze, takie jak paznokieć. Na targach kupiłam crocosmię Licyfer, cebula była faktycznie wielka, ale kosztowała aż 3 zł, więc kupiłam tylko jedną i będę rozmnażać.
A co do cebulek mieczyków, dobrze pielęgnowane kwitną nawet takie małe jak duży paznokieć. U mnie są takie drugi rok z przybyszowych cebulek. Kwiaty są oczywiście mniejsze, ale kwitną później i mam ciągłość w sprzedaży.W trzecim roku są jak nakrętka od kubusia i kwitną w drugim terminie. Dopiero na czwarty rok je sprzedaję (cebulki), ale wtedy są jak na załączonym wyżej zdjęciu i idą po 2 zł szt. Co do kwiatów to część tych wielkich sadzę wcześniej i już na początku sierpnia mam olbrzymie kwiaty.
Co do tulipanów. Nie hoduję ich same rosną wszędzie gdzie się da, Są jak zielsko. Już się praktycznie wyrodziły i mam tylko żółte i czerwone, gdybyś chciała po przekwitnięciu wykopię Ci trochę cebulek.