Ogród Arkandora

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
arkandor
500p
500p
Od: 17 lip 2008, o 10:04

Re: Ogród Arkandora

Post »

Geniu - dziękuję. Te białe to tak naprawdę są takie kremowo-zielone, do czystej bieli to im daleko. Te dwukolorowe mogą być zarażone jakimś wirusem albo po prostu zmieniają kolor. Już kiedyś tak miałem. Obok siebie rosły czerwone i żółte, a rok później niektóre były takie dwukolorowe. Dziwne. Przylaszczki mam już 6 lat i w ogóle nie chcą się rozrastać. Ciągle wyrastają dwie kępki kwiatków.

Pozdrawiam.
"Większą mądrość znajduje się w przyrodzie aniżeli w książkach"
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przylaszczki dopisuję do mojej listy chciejstw. Na jakim stanowisku u Ciebie rosną?
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tomaszku,ja dzisiaj kosiłam już trzeci raz.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Tomku tulipany kremowo -zielone to jeszcze ciekawsze .
Myślę że ta odmiana nie jest zarażona wirusem one tak maja , jaje miałam na starej działce i u mnie też kolor zmieniały .

Przylaszczki swoje mam pierwszy rok i zobaczę jak u mnie będą się rozrastać .

Genia
arkandor
500p
500p

Post »

Witam w ten piękny poranek. U mnie na szczęście bez przymrozków.

Asiu - chyba na niezbyt odpowiednim, bo wśród sosen, w opadłych igłach i dębowych liściach, a więc najprawdopodobniej w glebie kwaśnej. Miejsce to przygotowałem pod rododendrony, a przylaszczki po prostu sobie tam rosną już 6 rok. Przylaszczka lubi podobno podłoże wapienne, najlepiej rośnie w widnych lasach liściastych.

Małgosiu - widać trawa rośnie u Ciebie jak szalona :wink:.

Geniu - trochę mnie uspokoiłaś z tymi tulipanami. Kępy przylaszczek podobno powinny się rozrastać, chociaż powoli. Można je rozmnażać przez podział kęp.

Pozdrawiam.
arkandor
500p
500p

Post »

Rankiem, po siódmej tulipany jeszcze miały stulone płatki
Obrazek

Około południa wyglądały tak
Obrazek

Patrząc od drugiej strony
Obrazek

A to taka sobie stokrotka
Obrazek

Zauważyłem też wychodzące konwalie
Obrazek

I jeszcze takiego tulipana
Obrazek

Miłej niedzieli życzę
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Post »

Wow, takie mono- łany robią fajne wrażenie. Mi się niestety wszystkie cybule pomieszały i mam totalny mix :( Popracuję nasd cebulowymi jesienią!
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Tomku cudnie tyle tulipanów i szafirków .Kiedyś miałam sporą kępę tych tulipanów ale prawie mi wyginęły.

Genia
Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Witaj Tomku przychodzę z rewizytą do ciebie , dopiero teraz znalazłem Twój wątek - (lepiej późno niż wcale :;230 )
Masz ładny nowy domek , piękny ogród , duże wrażenie zrobiły na mnie tulipany i szafirki posadzone w jednym miejscu i w dużych ilościach .
Jak przeczytałem Twój wątek to tak sobie pomyślałem ,że łączy nas wiele podobnych rzeczy , jesteśmy w podobnym wieku (no może ja jestem trochę starszy )
masz podobnego kota do mojego , takie samo ogrodzenie albo podobne i nie boisz się uprawiać warzyw , przynajmniej pomidorów bo widzę ich całą masę .
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

:wit
Cudne te Twoje tulipanowe łany, ale to zdjęcie nadaje się do konkursu fotograficznego ;:63 ;:63
nie mogę się napatrzeć ;:138
arkandor pisze:

Obrazek
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34

Post »

Wiedziałam, że będą super wyglądać ;:63 ;:63 ;:63 (tulipany)
Konwalie choć maleńkie, to każdy kiełek z kwiatkiem. :D
arkandor
500p
500p

Post »

Dagmaro - pomieszane cebulowe też pięknie, w końcu w naturze też rośliny rosną wymieszane :wink:. Gdy ja swego czasu wykopywałem cebulowe starałem się je segregować, ale gdybym teraz to robił, to chyba by mi się nie chciało :).

Geniu - nie jest ich aż tak dużo. Jak się na nie patrzy w rzeczywistości to nie robią takiego wrażenia. Aparat zmienia trochę rzeczywistość :wink:. Szkoda, że wyginęły Ci tulipany o których piszesz, ale i tak masz tyle roślin, że można by zapełnić ze trzy większe ogrody.

Adam - będziesz u mnie zawsze mile widzianym gościem. Pomidory próbuję uprawiać od 6 lat. Po raz pierwszy zdecydowałem się na uprawę w 10 litrowych wiadrach gdy jeszcze nie miałem wody na działce. I tu ciekawostka - jak brakło deszczówki, którą łapałem do beczki zdarzało mi się wozić wodę na plecach z mieszkania. Co niektórzy pukali się w głowę. Ale pomidory wyhodowałem! Próbowałem też z marchwią, sałatą, kapustą, kalafiorami, bobem, fasolą itd. Z ziemniakami jeszcze nie :wink:, ale ponieważ pomidory i ziemniaki nie czują się najlepiej w swoim sąsiedztwie wybieram pomidory :). Różnie z nimi wychodzi, bo w ogóle nie robię oprysków :wink:.

Basiu - dziękuję za komplement, tak mi się jakoś pstryknęło pod słońce :).

Asiu - dzięki, konwalie posadziłem, a właściwie przeniosłem rok temu na jesieni z innego stanowiska. Potem dąb rosnący obok mojej działki zrzucił liście, którymi przysypałem cały teren między sosnami, łącznie z konwaliami. Niestety zapomniałem gdzie je sadziłem i część z nich nieopatrznie podeptałem zanim zdążyły przebić się przez dywan z liści :cry:.

Pozdrawiam wszystkich!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
marzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2010, o 22:01

Post »

Tomku ty się normalnie marnujesz ,może pomyśl o wydaniu jakiegoś albumu ,zdjęcia masz rewelacyjne ,że nie wspomnę o roślinkach :lol:
arkandor
500p
500p

Post »

Marzanko - dobra, dobra już mi tak nie cukruj :). Zdjęć napstrykałem przez 3 lata ponad 4500, z tego może co dwudzieste ładne. Dzisiaj, w dobie cyfrówek, jak można jednemu kwiatkowi pstryknąć 20 zdjęć, to któreś na pewno wyjdzie ładnie :wink:. Ale i tak dziękuję Ci bardzo, miło słyszeć takie pochwały :).

Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Cudowne to zdjęcie z podświetlonymi słońcem tulipanami. Pieknie wyglądaja te łany tulipanów wzdłuż ogrodzenia. Tylko jak przekwitną, przez pewien czas będą nieatrakcyjne. Planujesz coś między nimi dosadzić?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”