Bazylia (Ocimum basilicum) uprawa
-
- 200p
- Od: 16 mar 2017, o 21:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Bazylia - uprawa
Powiedzcie mi, Mili Moi, czy sianie bazylii jeszcze ma sens, czy może jest już troszeczkę za późno i lepiej kupić doniczkę w sklepie?
Oczywiście że ma sens.
Ja już posiałam wcześniej, ale w tamtym roku siałam grubo po wszystkich innych wysiewach, bo o bazylii zapomniałam.
Mam pytanie do wszystkich:
Jaka bazylia nadaje się do gruntu, a jaką lepiej w doniczce, chciałabym spróbować różnych odmian, do tej pory tylko zwykłą miałam.
Jak rozkrzewić bazylię? Uszczykiwałam czubek i listki ale nie zauważyłam, żeby się jakoś mocno rozkrzewiała, ponadto czy u Was też tak jest, że po pewnym czasie bazylia zaczyna marnieć. Żółkną jej liście i przestaje rosnąć, kwiaty staram się na bieżąco obrywać, jeśli się zapomnę i do nich dopuszczę.
Ja już posiałam wcześniej, ale w tamtym roku siałam grubo po wszystkich innych wysiewach, bo o bazylii zapomniałam.
Jaka bazylia nadaje się do gruntu, a jaką lepiej w doniczce, chciałabym spróbować różnych odmian, do tej pory tylko zwykłą miałam.
Jak rozkrzewić bazylię? Uszczykiwałam czubek i listki ale nie zauważyłam, żeby się jakoś mocno rozkrzewiała, ponadto czy u Was też tak jest, że po pewnym czasie bazylia zaczyna marnieć. Żółkną jej liście i przestaje rosnąć, kwiaty staram się na bieżąco obrywać, jeśli się zapomnę i do nich dopuszczę.
Jak może być jeszcze lepiej??? 

- ZielonaZabka
- 500p
- Od: 7 kwie 2016, o 20:01
Jasne, że siać! Może ja też się w końcu ogarnę, i posieję te Minette, Piccolino i resztę :p
-
- 200p
- Od: 16 mar 2017, o 21:08
No to posiałam
. Szkoda tylko, że nigdzie nie udało mi się dostać ziemi do siewu, a jedynie zwykłą
.

-
- 10p - Początkujący
- Od: 16 sty 2016, o 14:43
vanilia pisze:Oczywiście że ma sens.
Ja w zeszłym roku siałam wprost do gruntu pod koniec kwietnia najzwyklejszą bazylię właściwą i uszczykiwałam ją tylko na potrzeby konsumpcyjne

Pozdrawiam - Sylwia
- ZielonaZabka
- 500p
- Od: 7 kwie 2016, o 20:01
Dzisiaj posiałam bazylię właściwą, Minette i Piccolino. Tymczasem starsze wyglądają tak:
- fioletowa, wzeszła baaardzo słabo, ale zaczyna wypuszczać już liście właściwe (we właściwym kolorze)

- tajska, najlepsze wschody

- cynamonowa, w tym jeden trójliścienny mutant, który również liście właściwe wypuszcza trzy naraz

- sałatowa, opóźniona w stosunku do tajskiej i cynamonowej, ale liczę na duży plon

Mam nadzieję, że w przeciągu dwóch tygodni zdążę zrobić dla nich skrzynki i je popikować.
- fioletowa, wzeszła baaardzo słabo, ale zaczyna wypuszczać już liście właściwe (we właściwym kolorze)

- tajska, najlepsze wschody

- cynamonowa, w tym jeden trójliścienny mutant, który również liście właściwe wypuszcza trzy naraz

- sałatowa, opóźniona w stosunku do tajskiej i cynamonowej, ale liczę na duży plon

Mam nadzieję, że w przeciągu dwóch tygodni zdążę zrobić dla nich skrzynki i je popikować.
- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Agnieszka
- Aguss85
Nasiona kupiłam chyba bezpośrednio w sklepie firmy PalntiCo. Ale w sklepach też je widziałam 

Agnieszka
Agnieszka
-
- 50p
- Od: 14 cze 2013, o 17:23
A w którym momencie zacząć uszczykiwać wierzchołki tzn u jakich dużych roślinek
?

-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja dopiero trzy dni temu wysiałem moje bazylie.
Nasion na ten rok nie miałem,ale dzięki sympatycznej,życzliwiej forumce
wysiałem w tym roku takie odmiany:
-zielona zwykła
-czerwona
-Blue Spice
-Piccolino (drobnolistna)
-karbowana kędzierzawa
-cytrynowa
Po trzech dniach przebywania w szklarnce gdzie temperatury,szczególnie nocami nie są rewelacyjne pierwsze zaczynają wschodzić.

-zielona zwykła
-czerwona
-Blue Spice
-Piccolino (drobnolistna)
-karbowana kędzierzawa
-cytrynowa
Po trzech dniach przebywania w szklarnce gdzie temperatury,szczególnie nocami nie są rewelacyjne pierwsze zaczynają wschodzić.

Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
- Aguss85
Bazylia blue spice, fioletowa piękność
, ale się naszukałam tej odmiany, ale nigdzie w sklepach nie widziałam. Bardzo chciałabym ją zobaczyć na innych zdjęciach niż tylko na etykietce (gdzie wszystko wygląda inaczej), mam nadzieję że załapie się u Ciebie w sezonie na jakieś zdjęcie.
A może nasionka po sezonie będziesz zbierał?

A może nasionka po sezonie będziesz zbierał?

Agnieszka
Agnieszka
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam,
czy ktoś uprawiał "Bazylia święta ? Ocimum sanctum Linne" ? kupiłam nasiona u L...ki, i zastanawiam się czy to rzeczywiście
bazylia ?
czy ktoś uprawiał "Bazylia święta ? Ocimum sanctum Linne" ? kupiłam nasiona u L...ki, i zastanawiam się czy to rzeczywiście
bazylia ?
pozdrawiam
Edyta
Edyta