Storczyki początkującej empe...
Re: Storczyki początkującej empe...
Ok, dzięki za podpowiedź Dusiu. Tak więc zostało to usunięte. Ponoć pod spodem jest twarde. Może jest szansa... Pozbyć się od razu brzydkich żółtych korzeni? JAk myślicie? Pomóżcie 

Magda
-
- 500p
- Od: 31 gru 2008, o 20:04
Magda ja bym chyba korzonki kiepskie tez od razu wyciela i zaspyała węglem drzewny,m albo cynamonem, ale mojej rady sie absolutnie nie słuchaj bo ja jestem totalna amatorka mająca jakiś milion watpliwości i bardzo małe doświadczenie :P poczekaj na wypowiedz profesjonalistów.
Ja za to intensywnie trzymam kciuki za biedaka, jak pod spodem było twarde to może da rade

Ja za to intensywnie trzymam kciuki za biedaka, jak pod spodem było twarde to może da rade

Pozdrawiam, Basia:)
Jak już tak ciągle się odzywam to proszę. Doniesienia z frontu.

No to teraz się okaże na ile ten mój chłop
ma rękę do kwiatów... Przyciąć coś jeszcze? Wygląda na to, że korzonki psuły się od dołu... Stały w mokrym? Kupiliśmy go parę dni temu, nie podlewaliśmy go sami. A co zrobili inni... No cóż. Coś zabiedzone te ciapki się nam trafiają... 

No to teraz się okaże na ile ten mój chłop

Magda
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Może go jeszcze w sklepie przelali. Żołte, zgnite korzenie trzeba obciąć, liście z plamami też. Jak trzon jest twardy, to dobrze.
Dziś mało zdjęć kwiatów, bo... Zielonooooo mi
Nowe listki u zdechlaczka, którego prawie wrzuciłam już do śmieci... Niewiele dla niego robie. Ustawiłam go na półce kawałek od okna i cóż... może przeżyje? Może niewyraźnie widać, ale są to 2 nowe listki
A obok moja pierwsza własna pseudobulwa. U cattlei.
)) Piękna, co?:)

A tu 2 nowe korzonki u przecenionego biało-różowego:

No i jeszcze jeden nowy listek. U białego, który rośnie na nowej łodyżce - mojej pierwszej własnej, nie sklepowej:D

Ale co najpiękniejsze...

Witamy na świecie
)))) Mój pierwszy kwiat. Nie wyrósł wprawdzie na mnie :P ale na moim pierwszym storczyku, który jako pierwszy wypuścił nowe przedłużenie boczne głównego pędu. To biały, którego nowego listka widzicie powyżej. Rano nie zdążyłam zrobić zdjęcia pękającemu pąkowi... A po południu to już jednouszkowa owieczka:P Cudna, co?
A poniżej to co cieszy nie mniej
))) Łodyżki na małym i dużym ciapku oraz na moim buraczkowym cudnym

Dodam, że ciapkowe są po przejściach. Mały był reanimowany po pleśnieniu już kilkanaście dni temu (a teraz ma dwie małe łodyżki i przedłuża pęd-zdjęcia 1 i 2), ale duży dopiero parę dni temu...
Widok po kilkunastu minutach do poprzedniego zdjęcia. Rośnie w oczach!

Nowe listki u zdechlaczka, którego prawie wrzuciłam już do śmieci... Niewiele dla niego robie. Ustawiłam go na półce kawałek od okna i cóż... może przeżyje? Może niewyraźnie widać, ale są to 2 nowe listki

A tu 2 nowe korzonki u przecenionego biało-różowego:

No i jeszcze jeden nowy listek. U białego, który rośnie na nowej łodyżce - mojej pierwszej własnej, nie sklepowej:D

Ale co najpiękniejsze...

Witamy na świecie

A poniżej to co cieszy nie mniej

Dodam, że ciapkowe są po przejściach. Mały był reanimowany po pleśnieniu już kilkanaście dni temu (a teraz ma dwie małe łodyżki i przedłuża pęd-zdjęcia 1 i 2), ale duży dopiero parę dni temu...
Widok po kilkunastu minutach do poprzedniego zdjęcia. Rośnie w oczach!

Magda
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Empe...ale emocje, prawda? Jak rozwijają się pąki ;) Gratuluję nowej psb u katlejkki 

-
- 500p
Zdrowa zielenina nie jest zła Empe
Gratuluje korzonków, listków, ale zwłaszcza pierwszej własnej psb u katlejki
No proszę, ale kwiatek błyskawiczny
witamy 

Hej, nie będę Was zanudzać kolejnymi zdjęciami tych samych storczyków, u nas bez zmian. Pojawiła się tylko nowa Miltonia. Część kwiatów ma już przekwitających, ale cały drugi pędzik jest w pąkach. Jak o nią dbać? Mam jeszcze jedną miltonie, kupioną po przekwitnięciu... Co zrobić by długo sobą cieszyły? 

Magda
Więc jednak zaprezentuję Wam moją nowość...

Trochę staroci ;-)

Tu storczyki mojej mamy.
Obrodziły w korzonki i listki. ;) Niestety cięzko to pokazać, bo fotki kiepsko je uchwyciły więc pokażę co innego: 

A to storczyk przyszłej teściowej:

Na koniec wesoła gromadka, parę dni temu:

Postały w cieniu przy drzwiach i... Okazało się że mocno pachnie także brzoskwinkowy olbrzym
))))
Poradźcie coś na te miltonie
))) Jestem zielonaaaaa jeśli o nie chodzi! 

Trochę staroci ;-)

Tu storczyki mojej mamy.

A to storczyk przyszłej teściowej:

Na koniec wesoła gromadka, parę dni temu:

Postały w cieniu przy drzwiach i... Okazało się że mocno pachnie także brzoskwinkowy olbrzym

Poradźcie coś na te miltonie

Magda
- pani_storczyk
- 500p
- Od: 15 mar 2010, o 14:18
Śliczna wesola dromadka
.Miltonia przepiękna .Ja mam miltonię, juz przekwitła, na razie wypuszcza przyrosty.Na początku robiły mi się harmonijki ale teraz ją zmgławiam i jest ok.Po przekwitnięciu zmieniłam jej podloże w środku była gąbka
Na razie nie robię jej spoczynku i podlewam jak wszystkie(też z odżywką) niech się wzmocni i urosną nowe przyrosty.Pozdrawiam Ania 

Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.
Pozdrawiam Ania
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.

Pozdrawiam Ania
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Piękna miltonia...ciekawe, czy Twoje też jest pachnąca?
Pozostałe falki równie ładne ;)
Miltonię moczę raz w tygodniu w wodzie i... tyle
Żadnych okresów spoczynku jej nie robiłam, nie była też na zewnątrz. Cała pielęgnacja to tylko profilaktyczne opryski na grzyby i owady, mniej więcej raz w m-cu przecieram jej liscie ściereczką z sokiem cytryny. Wymieniłam tylko jej podłoże na "moją" mieszankę i po roku wypuściła pędzik kwiatowy 
Pozostałe falki równie ładne ;)
Miltonię moczę raz w tygodniu w wodzie i... tyle

- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Ale piękne storczyki... Miltonia cudna, Phalaenopsisy też.
- sylwiat26
- 50p
- Od: 5 sty 2010, o 16:14
Witaj Madziu
Śliczne masz kwiatuszki.Ja też mam miniaturkę ale innego koloru.Dostałam ją na Dzień Matki kwitła około miesiaca i od tego czasu nic się u niej nie dzieje.Ciekawe czy twoja też tak bedzie mieć oby nie bo piękni kwitnie i ma super kolorek.Te choruszki w kropki tez śliczne,też mam takiego żółtaska.

Pozdrawiam Sylwia;)
- Mala_MI
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Kontakt:
Przepiękna ta nowa miltonia 

Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
-
- 500p
Madziu śliczna Miltonia, gratuluję:) Swoją kupiłam w lutym, kwitła długo, to chyba mój jedyny storczyk kupiony w pączkach, który ani jednego pączka nie stracił
Jak już pisałam u Henryka, póki kwitła a u mnie grzał kaloryfer kąpałam ją jakoś dwa razy w tygodniu. Teraz jest u mnie ciut chłodniej i mniej sucho więc raz na tydzień tak mniej więcej. Czasami z nawozem czasami bez. Pilnuję żeby się harmonijki nie robiły na listkach. Nie zmieniałam podłoża bo po 1 nie wiem gdzie kupić takie drobne a po drugie boje się korzonki uszkodzić, podobno są delikatne. Idą jej dwa przyrosty (wrzuciłam dziś fotkę) więc chyba wszystko jest ok:) Mam ochotę na jeszcze jedną, bardzo dużo maja uroku te kwiatuszki
tutaj sobie poczytaj jeszcze: http://orchidarium.pl/rodzaje/index.html

tutaj sobie poczytaj jeszcze: http://orchidarium.pl/rodzaje/index.html