Storczyki początkującej empe...

ODPOWIEDZ
empe88
200p
200p
Od: 18 mar 2010, o 14:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczyki początkującej empe...

Post »

Ok, dzięki za podpowiedź Dusiu. Tak więc zostało to usunięte. Ponoć pod spodem jest twarde. Może jest szansa... Pozbyć się od razu brzydkich żółtych korzeni? JAk myślicie? Pomóżcie :)
Magda
Blue Monkey
500p
500p
Od: 31 gru 2008, o 20:04

Post »

Magda ja bym chyba korzonki kiepskie tez od razu wyciela i zaspyała węglem drzewny,m albo cynamonem, ale mojej rady sie absolutnie nie słuchaj bo ja jestem totalna amatorka mająca jakiś milion watpliwości i bardzo małe doświadczenie :P poczekaj na wypowiedz profesjonalistów.
Ja za to intensywnie trzymam kciuki za biedaka, jak pod spodem było twarde to może da rade ;:108 ;:108 ;:108
Pozdrawiam, Basia:)
empe88
200p
200p

Post »

Jak już tak ciągle się odzywam to proszę. Doniesienia z frontu. :)
ObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazek

No to teraz się okaże na ile ten mój chłop ;:167 ma rękę do kwiatów... Przyciąć coś jeszcze? Wygląda na to, że korzonki psuły się od dołu... Stały w mokrym? Kupiliśmy go parę dni temu, nie podlewaliśmy go sami. A co zrobili inni... No cóż. Coś zabiedzone te ciapki się nam trafiają... :?
Magda
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Może go jeszcze w sklepie przelali. Żołte, zgnite korzenie trzeba obciąć, liście z plamami też. Jak trzon jest twardy, to dobrze.
empe88
200p
200p

Post »

Dziś mało zdjęć kwiatów, bo... Zielonooooo mi :)
Nowe listki u zdechlaczka, którego prawie wrzuciłam już do śmieci... Niewiele dla niego robie. Ustawiłam go na półce kawałek od okna i cóż... może przeżyje? Może niewyraźnie widać, ale są to 2 nowe listki :tan :tan A obok moja pierwsza własna pseudobulwa. U cattlei. :))) Piękna, co?:)
ObrazekObrazek Obrazek

A tu 2 nowe korzonki u przecenionego biało-różowego:
ObrazekObrazek

No i jeszcze jeden nowy listek. U białego, który rośnie na nowej łodyżce - mojej pierwszej własnej, nie sklepowej:D
Obrazek

Ale co najpiękniejsze...
ObrazekObrazek

Witamy na świecie :))))) Mój pierwszy kwiat. Nie wyrósł wprawdzie na mnie :P ale na moim pierwszym storczyku, który jako pierwszy wypuścił nowe przedłużenie boczne głównego pędu. To biały, którego nowego listka widzicie powyżej. Rano nie zdążyłam zrobić zdjęcia pękającemu pąkowi... A po południu to już jednouszkowa owieczka:P Cudna, co? :shock: ;:63

A poniżej to co cieszy nie mniej :)))) Łodyżki na małym i dużym ciapku oraz na moim buraczkowym cudnym :)
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Dodam, że ciapkowe są po przejściach. Mały był reanimowany po pleśnieniu już kilkanaście dni temu (a teraz ma dwie małe łodyżki i przedłuża pęd-zdjęcia 1 i 2), ale duży dopiero parę dni temu...

Widok po kilkunastu minutach do poprzedniego zdjęcia. Rośnie w oczach! Obrazek
Magda
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Empe...ale emocje, prawda? Jak rozwijają się pąki ;) Gratuluję nowej psb u katlejkki ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Blue Monkey
500p
500p

Post »

Zdrowa zielenina nie jest zła Empe :;230 Gratuluje korzonków, listków, ale zwłaszcza pierwszej własnej psb u katlejki ;:138 No proszę, ale kwiatek błyskawiczny ;:138 witamy ;:138
empe88
200p
200p

Post »

Hej, nie będę Was zanudzać kolejnymi zdjęciami tych samych storczyków, u nas bez zmian. Pojawiła się tylko nowa Miltonia. Część kwiatów ma już przekwitających, ale cały drugi pędzik jest w pąkach. Jak o nią dbać? Mam jeszcze jedną miltonie, kupioną po przekwitnięciu... Co zrobić by długo sobą cieszyły? :)
Magda
empe88
200p
200p

Post »

Więc jednak zaprezentuję Wam moją nowość...
ObrazekObrazekObrazek

Trochę staroci ;-)
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek

Tu storczyki mojej mamy. :) Obrodziły w korzonki i listki. ;) Niestety cięzko to pokazać, bo fotki kiepsko je uchwyciły więc pokażę co innego: ObrazekObrazek
A to storczyk przyszłej teściowej:
ObrazekObrazek

Na koniec wesoła gromadka, parę dni temu:
Obrazek
Postały w cieniu przy drzwiach i... Okazało się że mocno pachnie także brzoskwinkowy olbrzym :)))))

Poradźcie coś na te miltonie :)))) Jestem zielonaaaaa jeśli o nie chodzi! :uszy
Magda
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p
Od: 15 mar 2010, o 14:18

Post »

Śliczna wesola dromadka ;:63 .Miltonia przepiękna .Ja mam miltonię, juz przekwitła, na razie wypuszcza przyrosty.Na początku robiły mi się harmonijki ale teraz ją zmgławiam i jest ok.Po przekwitnięciu zmieniłam jej podloże w środku była gąbka :? Na razie nie robię jej spoczynku i podlewam jak wszystkie(też z odżywką) niech się wzmocni i urosną nowe przyrosty.Pozdrawiam Ania :D
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.:)

Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Piękna miltonia...ciekawe, czy Twoje też jest pachnąca?
Pozostałe falki równie ładne ;)
Miltonię moczę raz w tygodniu w wodzie i... tyle :) Żadnych okresów spoczynku jej nie robiłam, nie była też na zewnątrz. Cała pielęgnacja to tylko profilaktyczne opryski na grzyby i owady, mniej więcej raz w m-cu przecieram jej liscie ściereczką z sokiem cytryny. Wymieniłam tylko jej podłoże na "moją" mieszankę i po roku wypuściła pędzik kwiatowy ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Ale piękne storczyki... Miltonia cudna, Phalaenopsisy też.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
sylwiat26
50p
50p
Od: 5 sty 2010, o 16:14

Post »

Witaj Madziu ;:138 Śliczne masz kwiatuszki.Ja też mam miniaturkę ale innego koloru.Dostałam ją na Dzień Matki kwitła około miesiaca i od tego czasu nic się u niej nie dzieje.Ciekawe czy twoja też tak bedzie mieć oby nie bo piękni kwitnie i ma super kolorek.Te choruszki w kropki tez śliczne,też mam takiego żółtaska.
Pozdrawiam Sylwia;)
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Przepiękna ta nowa miltonia :uszy
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Blue Monkey
500p
500p

Post »

Madziu śliczna Miltonia, gratuluję:) Swoją kupiłam w lutym, kwitła długo, to chyba mój jedyny storczyk kupiony w pączkach, który ani jednego pączka nie stracił :D Jak już pisałam u Henryka, póki kwitła a u mnie grzał kaloryfer kąpałam ją jakoś dwa razy w tygodniu. Teraz jest u mnie ciut chłodniej i mniej sucho więc raz na tydzień tak mniej więcej. Czasami z nawozem czasami bez. Pilnuję żeby się harmonijki nie robiły na listkach. Nie zmieniałam podłoża bo po 1 nie wiem gdzie kupić takie drobne a po drugie boje się korzonki uszkodzić, podobno są delikatne. Idą jej dwa przyrosty (wrzuciłam dziś fotkę) więc chyba wszystko jest ok:) Mam ochotę na jeszcze jedną, bardzo dużo maja uroku te kwiatuszki ;:108
tutaj sobie poczytaj jeszcze: http://orchidarium.pl/rodzaje/index.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”