Nie za bardzo wiedziałem w którym temacie napisać i zdecydowałem tutaj ...
Uwielbiam hosty i mam już ich trochę, głównie tych średnich i małych. Mam do zagospodarowania jeszcze miejsce i tu pojawiają się moje rozterki ... Powierzchnia tak na "oko" dla swobodnego wzrostu i rozwoju dla 8 docelowo dużych host. Tylko jest to strona północna mojego ogrodu / a ogród jest już stary i mocno zacieniony, podłoże wilgotne gdzie najlepiej rośnie mech

/
Z uwagi na starusieńką jabłoń i tuje / tuje też wiekowe z wyciętymi dolnymi gałęziami /, nie dochodzi tam słońce ale jest widno... Bardzo chciałbym w tym miejscu przygotować podłoże i posadzić hosty i stąd moje pytanie dla znawców i ekspertów czy w takich warunkach będą się dobrze czuły? Bardzo podobają mi się hosty olbrzymy i duże, których jeszcze nie mam ...
Jeśli mogłyby tam rosnąć to wdzięczny byłbym za podanie nazw odmian za którymi mam się rozglądać, na all widziałem, że amkkomp sprzedaje zdrowe hosty i pewnie u niego złożyłbym zamówienie ...
Dodam jeszcze, że ten teren nie jest pod drzewami, a konkretnie między ścianą budynku, a drzewami i tujami.