Późno sadzone truskawki

Drzewa owocowe
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Późno sadzone truskawki

Post »

Nie wiem jakie macie ziemie, może piaskowe to trzeba dbać o wilgotność. Ja mam od kilku lat truskawki i podlewam 2x po posadzeniu, no może 3x jak jest sucho. Póżniej truskawki radzą sobie same, czasem deszcz podleje. Truskawka sobie radzi. Nigdy nie podlewam w czasie zawiązywania zawiązków bo nie dałabym radę wszystkiego obskoczyć a truskawek mam dużo. Raz podlewałam w czasie dojrzewania ale wtedy trafiła taka posucha, że ziemia popękała.
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2011, o 22:13

Post »

Im gorsze warunki tym szybciej truskawki owocują (piaszczysta ziemia, brak odpowiedniej ilości wody), to nie jest mus podlewać jak się zawiązują owoce, z woda czy bez i tak będą owocować, różnica będzie tylko w ich jakości i ilości.
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Rodzice mają na ziemi piaskowej na czarnej foli i też nie podlewają ale jak są ostre susze to widać że podsychają więc wnioski jasne
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Space99 pisze:Rodzice mają na ziemi piaskowej na czarnej foli i też nie podlewają ale jak są ostre susze to widać że podsychają więc wnioski jasne
.
W tym przypadku foli nie tylko chroni przed chwastem ale zapobiega nadmiernemu przesuszeniu ziemi, bez foli pewnie by dawno uschły.
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Też tak sobie to tłumacze :) Już tak ponad 15lat uprawiają. Sam chciałem spróbować ale u mnie ciężka gleba gliniasta i wydaje mi się że gniły by pod nią. Wybrałem Agrowł. :)
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wszystko dobre co zatrzymuje chwasty, agro jest przepuszczalna i cześć wilgoci zostaje odparowana. Gleby gliniaste tez maj swoje plusy, truskawka dojrzewa troszkę później, za to jest większa i dłuższe zbiory.
Jak masz je tylko dla siebie to raczej bez różnicy kiedy zaczniesz zbierać owoce.
brak polskich znaków
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”