Cibora,papirus(Cyperus) - wymagania,uprawa, pielęgnacja,problemy
- agaxkub
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 paź 2007, o 09:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
milka jak nie zasuszysz go to nawet jak zetniesz na wiosne do zera i wystawisz na pole - odrośnie...
mó stoi w wielkeid donicy z dziurkami, ale jako podstawke ma wielką miche (jakies 2 litry wody na raz mu wlewam) piije kranówe, w lecie na polu deszczówkę, nie zraszam bo za wielki... troche podsycha, ale sobie radzi... byle do wiosny
jak poczuje słonko to odbije..
mó stoi w wielkeid donicy z dziurkami, ale jako podstawke ma wielką miche (jakies 2 litry wody na raz mu wlewam) piije kranówe, w lecie na polu deszczówkę, nie zraszam bo za wielki... troche podsycha, ale sobie radzi... byle do wiosny
jak poczuje słonko to odbije..
Chore kwiatki Beatki- papirus i cynamon
Kochani, moja koleżanka z pracy ma problem ze swoimi kwiatkami doniczkowymi. Ja niestety nie umiem jej pomóc, ale mam nadzieję, że ktoś z Was podzieli sie z nią dobrą radą i razem uratujemy jej roślinki. A oto jej list do Was:
Witam
Proszę bardzo o radę co zrobić z moimi chorującymi kwiatkami.
Pierwszy to papirus, ma około 4 lat i świetnie rośnie z krótkimi
przerwami na ataki przędziorka, którego bezwzględnie zwalczam!
Niestety ostatnio (2 tygodnie) dziwnie żółkną i schną mu niektóre
pióropusze (zdjęcia), a przędziorka nie wykryłam.
Drugi kwiatek to cynamon, ma około 2 lat i wyrósł z małego krzaczka, od
kilku tygodni powoli, ale sukcesywnie traci liście. Najpierw żółkną,
potem brazowieją i odpadają (zdjęcia).
Również nie rosną żadne nowe listki a ich zawiązki schną, lub się nie
rozwijają.
Oba kwiatki nie stoją przy kaloryferze tylko przy oknie balkonowym od
zachodu, temperatura w pokoju nie jest wyższa niż 22st. ale powietrze
dosyć suche w zwiazku z tym zraszam je spryskiwaczem.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
I fotki, które mi dołączyła do prośby:

Będę niezmiernie wdzięczna za pomoc. I koleżanka oczywiście też. Ma na imię Beatka tak przy okazji
Witam
Proszę bardzo o radę co zrobić z moimi chorującymi kwiatkami.
Pierwszy to papirus, ma około 4 lat i świetnie rośnie z krótkimi
przerwami na ataki przędziorka, którego bezwzględnie zwalczam!
Niestety ostatnio (2 tygodnie) dziwnie żółkną i schną mu niektóre
pióropusze (zdjęcia), a przędziorka nie wykryłam.
Drugi kwiatek to cynamon, ma około 2 lat i wyrósł z małego krzaczka, od
kilku tygodni powoli, ale sukcesywnie traci liście. Najpierw żółkną,
potem brazowieją i odpadają (zdjęcia).
Również nie rosną żadne nowe listki a ich zawiązki schną, lub się nie
rozwijają.
Oba kwiatki nie stoją przy kaloryferze tylko przy oknie balkonowym od
zachodu, temperatura w pokoju nie jest wyższa niż 22st. ale powietrze
dosyć suche w zwiazku z tym zraszam je spryskiwaczem.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
I fotki, które mi dołączyła do prośby:

Będę niezmiernie wdzięczna za pomoc. I koleżanka oczywiście też. Ma na imię Beatka tak przy okazji

Kasia
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Papirus ma już dosyć ciasno, niedługo chyba wyjdzie z tej donicy.
One tak mają, te najstarsze parasolki po pewnym czasie obumierają.
Uważam,że papirus należy do roślin niezbyt długowiecznych, po pewnym czasie brzydnie i trzeba hodować nowego.
Najlepiej rośnie posadzony w donicy bez dziurki na dnie. Podlewać tak, by stała woda w donicy.
One tak mają, te najstarsze parasolki po pewnym czasie obumierają.
Uważam,że papirus należy do roślin niezbyt długowiecznych, po pewnym czasie brzydnie i trzeba hodować nowego.
Najlepiej rośnie posadzony w donicy bez dziurki na dnie. Podlewać tak, by stała woda w donicy.
Waleria
Witam wszystkich jestem tu nowa ale juz chce wtracic swoje trzy grosze 8)
Papirus mojej mamy rośnie od 15 lat w akwarium i ma sie dobrze ( dlaczego moje rybki nie czuly sie tak swietnie w tym lokum?
) nie przeszkadza mu ze caly czas stoi w wodzie a do tego scianki akwarium podpieraja lodyszki. Mój papirusek też zmienił lokum 2 tygodnie temu ( teraz mieszka akwarium a jakże) i przeprowadzka mu służy tylko prowadze ciągła walke z tarcznikami
No cóż taki juz mój żywot . Pozdrawiam wszystkich miłosników zieleniny:D
Papirus mojej mamy rośnie od 15 lat w akwarium i ma sie dobrze ( dlaczego moje rybki nie czuly sie tak swietnie w tym lokum?

Dziękuję Wam bardzo w imieniu swoim i Beatki 
Czyli podsumowując: przyczyną takiego stanu rzeczy są raczej warunki glebowo-rozmiarowo-doniczkowe, a nie np. jakiś szkodnik lub brak jakiegoś konkretnego składnika "pokarmowego"? Czy po zmianie doniczki u papirusa i gleby u cynamonowca dobrze by było dodac jakiegoś nawozu dla odżywienia i wzmocnienia roślinek?

Czyli podsumowując: przyczyną takiego stanu rzeczy są raczej warunki glebowo-rozmiarowo-doniczkowe, a nie np. jakiś szkodnik lub brak jakiegoś konkretnego składnika "pokarmowego"? Czy po zmianie doniczki u papirusa i gleby u cynamonowca dobrze by było dodac jakiegoś nawozu dla odżywienia i wzmocnienia roślinek?
Kasia
- DieSte
- 200p
- Od: 14 wrz 2008, o 13:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja rozmnożyłam swoje papirusiki, konkretnie dwie parasolki - na razie obie puściły już korzenie, siedzą w ziemi i czekam, aż puszczą parasolki. Jeden duży też zaczyna się rozwijać 

Zapraszam do mojego spisu wątków
- 2iza
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 13:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To już też robiłam i nic i nawet herbatką z tytoniu papierosowego go podlewałam . Dziś zauważyłam coś strasznego nowe listki są w środku suche może jednak te skoczki mu przeszkadzają??? Sucho na pewno nie ma bo widzę cały czas poziom wody a od okna stoi jakieś 2 metry( okno wschodnie) zupełnie naprzeciwko.