Bukszpan - podstawowe pytania - BAZA

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Bukszpan - podstawowe pytania - BAZA

Post »

Witam.
Tak chodzi za mną pytanie od kilku dni.Sadzić jeszcze w tym roku bukszpan czy już nie?
Ziemia niezmarznięta,dodatnie temperatury, przymrozków na razie na próżno wyglądać-jeden dość poważny minus-mokro,nawet bardzo.(to jak ściśnie mróz w niedalekiej przyszłości..........)To co sadzić czy poczekać???
A sadzonki spore-tak25-30cm.
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2008, o 12:16

Post »

Jak masz już wyznaczone miejsce dla nich to wsadzaj a jeśli nie to możesz wkopać doniczki do gruntu u mnie już od 2 lat kilka bukszpanów tak zimuje.
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

W tym napisie robiliśmy nasadzenia dwa tygodnie temu. Nie cały napis, ale spore ubytki w napisie - przez lato połowa bukszpanu uschła. Wykonaliśmy też zabezpieczenie antyerozyjne i ściółkowanie. Jak widać bukszpan jest nie przycięty. Napis formowany będzie wiosną. Teraz nie zaryzykowałabym już mocnego przycinania.

Obrazek
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
boniczka
100p
100p
Od: 2 lis 2008, o 20:10

Post »

Witam, chciałabym uformować kule z bukszpanu, takie jak pokazano na zdjęciach w tym wątku i mam pytanie - może naiwne- czy taka kula to jeden krzaczek bukszpanu, czy kilka posadzonych obok siebie?
Ukorzeniłam sobie w tym roku kilkanaście, wiec mogę je wsadzić ile trzeba, jeśli kilka, to poradźcie, jak wsadzać (w kółko, rozstaw?) i ile
Dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Boniczko, bukszpan - mimo, ze teraz wydaje Ci się maleńki- to w sumie duzy krzew. Rośnie wolno, ale osiąga duże rozmiary i z pewnością nikt nie sadzi kilku razem :D Kule, jak i każdy inny kształt formowane są na jednym krzewie.
Awatar użytkownika
sylwik
500p
500p
Od: 22 lip 2006, o 10:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Sadź młode bukszpany prosto do ziemi. Ja w piątek właśnie posadziłam 20 szt. Nie pierwszy raz sadziłam w tym czasie. Na wiosnę bedą wyglądały super. Tylko biało-zielony bukszpan długo się ukorzenia i posadziłam go dużo wcześniej. A tak to bukszpany są krzewami bez problemów.
boniczka
100p
100p

Post »

Na razie mam je na grządce, takie małe sadzonki, ok. 10 cm, okryłam wczoraj agrowłókniną wszystkie sadzonki tegoroczne,
a co do braku problemów, to mam już w ogrodzie dwa bukszpany, z których jeden ledwo zipie - dokładnie połowa uschła jakieś trzy lata temu i nie znalazłam przyczyny - stoi taki kikut i czekam, czy się weźmie czy do spalenia, co roku daję mu ostatnią szansę, Chyba go przesadzę :(
Drugi rośnie ok
Awatar użytkownika
sylwik
500p
500p
Od: 22 lip 2006, o 10:39

Post »

A jakiej wielkości są te 2 bukszpany. Czy przycinałaś je kiedyś.
boniczka
100p
100p

Post »

Ten kiepski jest kupiony, ma ok. 0,5 metra
Ten drugi 'własnej roboty', ma ok. 30 cm - zdrowy,
nie przycinałam ich nigdy, bo chciałam mieć takie kolumny, ale widzę, że to chyba błąd.
Awatar użytkownika
ARHIZ
500p
500p
Od: 12 wrz 2009, o 18:02
Kontakt:

Post »

A ja mam takie pytanko, czy z bukszpana da się zrobić drzewo? To znaczy, czy jeśli nie będę w ogóle przycinać bukszpana, to czy wyrośnie mi z tego takie małe krzakowate drzewo (ale takie kilkumatrowe). Wiem, że to zależy od gatunku, ale ile, mniej więcej wysokości osiąga nieprzycinany bukszpan?
Awatar użytkownika
xyz_123
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 lut 2007, o 19:15

Post »

Witam, bardzo podobają mi się rośliny szczepione na pniu. Mam bukszpan z którego chciałabym sobie wychodować takie drzewko do doniczki potem ma być sadzone, nie wiem tylko skąd wziąć podkładkę-gdzie można kupić, co może 'robić' za podkładkę?
Będę wdzięczna za każdą poradę.

Przepraszam, że zamieszczam dwa podobne posty, ale zależy mi na możliwie szybkiej poradzie z Waszej strony.
Życie jest piękne.

xyz
Awatar użytkownika
sylwia13
50p
50p
Od: 15 maja 2010, o 09:26

Post »

Witam
Oto moje bukszpany czerwone, nie znam dokładnej nazwy, bo mi tato z Holandii przywiózł.

Obrazek

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
manuel
100p
100p
Od: 4 maja 2010, o 22:23

Post »

ARHIZ, bukszpan po 30 latach osiąga wysokość ok.2 - 2,5 metra, będzie raczej krzewem niż drzewkiem.

xyz_123, nigdy nie spotkałem się ze szczepionymi bukszpanami, te które rosną (na nóżce) są wyprowadzone przez podcinanie pędów od dołu, sam tak prowadzę swoje bukszpany.

sylwia 13, to nie są bukszpany tylko berberysy odm. "Bagatelle". Fajna kompozycja też mam taką, tylko zamiast świerka niebieski cyprysik na nóżce.
Awatar użytkownika
sylwia13
50p
50p
Od: 15 maja 2010, o 09:26

Post »

Ok dzięki za informacje. Czyli tate zrobili w konia, bo mu powiedzieli że to bukszpan czerwony :roll:
Teraz wiem co to jest i będę mogła sobie dokupić ;:138 , bo były 4 ale jeden zmarnował się :(
Awatar użytkownika
kriss22
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 cze 2010, o 12:19

Post »

A w jaki sposób rozmnażać bukszpany?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”