Rośliny na taras,do gazonów,donic,skrzyń i innych pojemników
Re: Czy coś doradzicie? (donica przy domu, od północy)
Dla mnie za formalne. Smutne. I pracochłonne.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 lis 2009, o 14:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dopiero teraz zauważyłam obudowę balkonu. Do jego stylu pasuje bukszpan przycięty w kule. W dużej donicy nasadziłabym dużo kulek różnej wielkości, a w drewnianych donicach kulki pojedyncze.
pozdrawiam Elżbieta
szukaj w googlach bukszpanowych wariacji
pozdrawiam Elżbieta

szukaj w googlach bukszpanowych wariacji
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jeśli bukszpan to 'Aurea' lub inny zółtolistny. Nie będzie idealnie żółty od strony północnej, ale na pewno dość jasny, co pięknie będzie wyglądało na ciemnym tle. Miejsce jest zaciszne?
A którym rejonie Polski ( Polski w ogóle?
) mieszkasz?
A którym rejonie Polski ( Polski w ogóle?

http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Od: 18 wrz 2006, o 13:03
- Kontakt:
Trudno doradzic nie znając upodobań właścicieli
Moja propozycja

Użyte rośliny :
Po prawej cis kolumnowy, dalej dwie zielone poduchy świerka pospolitego Nidiformis, stożek może byc z formowanego bukszpanu. Na obrzeżu donicy kilka sztuk niebieskiej trawy Kostrzewy sinej. Do wypełnienia użyłam trzmieliny fortune'a Emereld Gold, która można dowolnie kształtowac wedsle potrzeb i upodobań.
Dla rozweselenia kompozycji można posadzic kilka kul czosnku olbrzymiego.
Wszystkie rośliny poradzą sobie na stanowisku cienistym.

Moja propozycja

Użyte rośliny :
Po prawej cis kolumnowy, dalej dwie zielone poduchy świerka pospolitego Nidiformis, stożek może byc z formowanego bukszpanu. Na obrzeżu donicy kilka sztuk niebieskiej trawy Kostrzewy sinej. Do wypełnienia użyłam trzmieliny fortune'a Emereld Gold, która można dowolnie kształtowac wedsle potrzeb i upodobań.
Dla rozweselenia kompozycji można posadzic kilka kul czosnku olbrzymiego.
Wszystkie rośliny poradzą sobie na stanowisku cienistym.
-
- Od: 24 lis 2009, o 14:56
Fajny program, fajna zabawa
http://gardenpuzzle.pl/
możesz sobie poukładać rośliny w/g własnych upodobań. Spróbuj.
http://gardenpuzzle.pl/
możesz sobie poukładać rośliny w/g własnych upodobań. Spróbuj.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 9 lis 2010, o 12:29

Pomysły doskonałe, "nawet" te z trawami, bo przyznam, ze trawy to ostatnia rzecz o jakiej bym w ogóle pomyślała. Iglaki do mnie przemawiają, w zasadzie mam ich dużo na działce, rosną tworząc coś w rodzaju parawanu, a teraz jeszcze jestem na etapie komponowania "kącika" więc propozycje z iglakami jak najbardziej przemyślę. Zazdroszczę Wam takiej wiedzy oraz fantazji. Jeszcze raz dzięki. A teraz muszę odrobić pracę domową i poznać rośliny, które być może towarzyszyć mi będą dłuuuugie lata.

aniawoj, pytałaś, gdzie mieszkam - koło Kielc, czyli środkowo- południowa część Polski(Polski oczywiscie

Mam więc dużo do zrobienia. Póki co, te rośliny, które wsadzę w jednym roku, przesadzam w następnym sezonie i szukam miejsca dla nich dobrego. A ziemia to po prostu piach

- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
(Nie pisz proszę jednego postu pod drugim - użyj opcji "edytuj")
No tak... skoro jest tam zimno i bardzo wietrznie to niektóre rośliny trzeba będzie na zimę zasłonić. Bukszpan 'Aurea' może nieco ucierpieć. Ale jest naprawdę piękny....
No tak... skoro jest tam zimno i bardzo wietrznie to niektóre rośliny trzeba będzie na zimę zasłonić. Bukszpan 'Aurea' może nieco ucierpieć. Ale jest naprawdę piękny....

http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 9 lis 2010, o 12:29
Okrywam na zimę większość roślin, zwłaszcza ze są młode.
Bukszpan Aurea rzeczywiście jest ładny
Przemyślałam trochę Wasze propozycje. Jest mi chyba blisko do iglaków, nawiążę tym samym do całości ogrodu. I tak oprócz bukszpanu myślę o berberysie, w dwóch kolorach. Boję się trochę, że będą zbyt obszerne jak na taką donicę. Podobny problem rodzi mi propozycja żywotnika albo cisu po prawej stronie, czy nie urośnie za duży?
Pozostałe kwiatuszki, jak ciemierniki czy kokorycz akceptuję w całości
Bukszpan Aurea rzeczywiście jest ładny

Przemyślałam trochę Wasze propozycje. Jest mi chyba blisko do iglaków, nawiążę tym samym do całości ogrodu. I tak oprócz bukszpanu myślę o berberysie, w dwóch kolorach. Boję się trochę, że będą zbyt obszerne jak na taką donicę. Podobny problem rodzi mi propozycja żywotnika albo cisu po prawej stronie, czy nie urośnie za duży?
Pozostałe kwiatuszki, jak ciemierniki czy kokorycz akceptuję w całości

- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Moim zdaniem są za duże do tej 'doniczki'
Berberysy Bagatelle ,Bonanza Gold czy Kobold nie rosną duże i jeszcze możesz je trzymac w ryzach corocznym cięciem na krótko.

Berberysy Bagatelle ,Bonanza Gold czy Kobold nie rosną duże i jeszcze możesz je trzymac w ryzach corocznym cięciem na krótko.

- ogrodydoroty
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 wrz 2011, o 09:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Rośliny do donic na ogrodzie.
Witam Państwa. mam do obsadzenia 10 donic 80/40cm, wys. 25cm. donice znajdują się na dworze. zależy mi by były to głównie rośliny zimozielone. na razie wybrałam takie jak: trzmielinę, świerk conica, może irga... dla koloru można dodać lawendę, czy berberys... może jakieś propozycje? może ktoś z Państwa sam ma na swym ogrodzie kompozycję wartą uwagi? 

-
- 200p
- Od: 24 maja 2011, o 14:22
Re: Rośliny do donic na zewnątrz.Jakie ?
Witam,
Z irg polecam miniaturową Irgę radicans 'Eichholz', a także Barwinek; na stanowisko słoneczne: Rozchodniki, Kostrzewy zimozielone, Szałwię, Astry.
Z irg polecam miniaturową Irgę radicans 'Eichholz', a także Barwinek; na stanowisko słoneczne: Rozchodniki, Kostrzewy zimozielone, Szałwię, Astry.
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Ekspert Leroy Merlin
- ogrodydoroty
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 wrz 2011, o 09:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
super. dzięki
a cos z iglaczków miniaturek ?

-
- 200p
- Od: 24 maja 2011, o 14:22
Oczywiście 
Sosna bośniacka 'Smidtii', Sosna górska 'Humpy', Sosna karłowa 'Glauca', Świerk pospolity 'Little Gem', Jałowiec łuskowy 'Floreant', Jałowiec pospolity 'Compressa' (forma kolumnowa), Cyprysik japoński 'Nana Gracilis', Cyprysik groszkowy 'Filifera Nana'.

Sosna bośniacka 'Smidtii', Sosna górska 'Humpy', Sosna karłowa 'Glauca', Świerk pospolity 'Little Gem', Jałowiec łuskowy 'Floreant', Jałowiec pospolity 'Compressa' (forma kolumnowa), Cyprysik japoński 'Nana Gracilis', Cyprysik groszkowy 'Filifera Nana'.
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Ekspert Leroy Merlin
Mam w ogrodzie wiatę (inni zwą to altaną, zajedno), kwadratową, typową można by rzec.
W kątach ścian są porobione trójkątne nibydonice i moje pytanie co tam wsadzić, żeby ładne było i wytrzymało.
Raczej tam sucho, na razie jedno miejsce jest puste, w pozostałych dwa zajmuje bluszcz pospolity (lichy i przemarza) oraz wiciokrzew przewierceń, również jakiś taki niewyraźny, widać, że miejsce mu nie służy.
Wobec czego, pnącza chciałem posadzic po zewnętrznej, bezpośrednio w gruncie, a w ich miejsce wsadzić coś.
Wlasnie, co? Nie musi być zimozielone, broń Boże iglaste, a czy to będzie krzewinka, bylina czy coś w ten deseń to nie ma znaczenia, byle rosło i ciekawie się prezentowało.
Moge prosić o jakąś podpowiedź?
W kątach ścian są porobione trójkątne nibydonice i moje pytanie co tam wsadzić, żeby ładne było i wytrzymało.
Raczej tam sucho, na razie jedno miejsce jest puste, w pozostałych dwa zajmuje bluszcz pospolity (lichy i przemarza) oraz wiciokrzew przewierceń, również jakiś taki niewyraźny, widać, że miejsce mu nie służy.
Wobec czego, pnącza chciałem posadzic po zewnętrznej, bezpośrednio w gruncie, a w ich miejsce wsadzić coś.
Wlasnie, co? Nie musi być zimozielone, broń Boże iglaste, a czy to będzie krzewinka, bylina czy coś w ten deseń to nie ma znaczenia, byle rosło i ciekawie się prezentowało.
Moge prosić o jakąś podpowiedź?
Re: Rośliny do donic pod wiatę. Jakie?
Nie napisałeś nic jak duże są te donice, czy zmieści się tam jedna roślina czy może cała kompozycja. Nie wiadomo też czy jest tam jasno czy cieniście... Poza tym jeśli nie będziesz regularnie podlewać i nawozić to możemy tu wymyślać w nieskończoność a efekt będzie żaden. Ja bym postawił na rośliny jednoroczne bo odpada problem z zimowaniem a w takich donicach to rośliny po prostu jak nie wymarzną to wyschną przez zimę ...