Peperomia wymagania, pielęgnacja
- Agneska
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Peperomia - uprawa, pielęgnacja
To mój nowy nabytek. Nawet nie zauważyłam, że kwitł. Kwiatostan oberwał się w trakcie przesadzania. Ktoś z Was zna tę odmianę? A tak w ogóle to jest rzeczywiście peperomia tępolistna?
Zdjęcie usunięte z hostingu/ jokaer.
---18 lut 2016, o 18:34 ----
?
A więc ziemia powinna być jak do sukulentów i nie wolno jej przelewać...
Jedną taką peperomię próbowałam ukorzenić z sadzonki, ukorzenienie się udało ale potem coś się stało i peperomia niestety padła...
Zdjęcie usunięte z hostingu/ jokaer.
---18 lut 2016, o 18:34 ----
?
A więc ziemia powinna być jak do sukulentów i nie wolno jej przelewać...
Jedną taką peperomię próbowałam ukorzenić z sadzonki, ukorzenienie się udało ale potem coś się stało i peperomia niestety padła...
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- ivonar
- Od: 25 lut 2016, o 01:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam Agneskę i pozostałych użytkowników. Penetruję zakamarki Forum w różnych wątkach. Poznaję sposoby pielęgnacji roślin, które mam w domu. Peperonię mam - aż
2 sztuki. Jedna jest u mnie ponad rok. Kupiłam ją w sieci NETTO, jako malutką, mikrą roślinkę, dwie gałązki, po dwa listki na każdej
Przesadziłam do podłoża uniwersalnego i doniczki glinianej z odpływem. Teraz jest dwa razy taka, listki ma mocne, grube i mięsiste. Podlewałam ją kranówką
(wiem, wiem), nic poza tym nie robiłam. Stała na kominku (bardziej dekoracyjnym niż użytkowym) w jasnym, wschodnim pokoju, ok. 3m od okna. Teraz dałam jej miejsce na wschodnim parapecie. Drugą kupiłam tydzień temu w Biedronce. Całkiem ładna, trzy gałązki, dużo liści, młode listeczki w drodze. Przesadziłam do ziemi dla palm, juk i dracen, bo taką miałam w domu. Podlałam wodą przegotowaną i odstaną, postawiłam na parapecie wschodnim. Obie wyglądają podobnie jak peperonia Agneski (różnią się odcieniem liści, albo światło tak mnie myli). Zamierzam posadzić je w jednej doniczce. W planach mam przeniesienie ich na parapet zachodniego okna (poszukuję roślinki do sypialni) Obu nie nawoziłam, bo nie bardzo wiedziałam jaki nawóz zastosować. W sklepach różnie radzą i już wiem, że lepiej tych rad nie słuchać
Jutro zamieszczę zdjęcia i poproszę o radę.
No i urwałam jeden listek z tej starszej
Zachciało mi się po nocy listki wycierać z kurzu
Listek włożę do wody, może coś wyrośnie 

No i urwałam jeden listek z tej starszej

Per aspera ad astra
Zakręcona na zielono - zapraszam
- Agneska
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ivonar - masz dobrą "rękę" do roślin. Moja koleżanka z powodzeniem rozmnaża peperomie z listków tylko dłużej to trwa zanim pojawią się młode rośliny.
A moja peperomia też "biedronkowa".
A moja peperomia też "biedronkowa".
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- ivonar
Witaj
Dziękuję. Moje aż takie "wycacane" nie są. Wstawię fotki, to ocenisz (właśnie są w obróbce) . Do niedawna o roślinach doniczkowych wiedziałam tyle, że trzeba je podlewać
przynajmniej co jakiś czas. Nie przejmowałam się nawozami, światłem, podłożem, temperaturą itd. Może właśnie dlatego jeszcze żyją 
---3 mar 2016, o 10:07---
Oto moje dwie roślinki. Niedługo dostaną jedną doniczkę
Zdjęcia peperomii

---3 mar 2016, o 10:07---
Oto moje dwie roślinki. Niedługo dostaną jedną doniczkę

Zdjęcia peperomii
Per aspera ad astra
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No tak, "nie są wycacane", tylko ciekawe, dlaczego takie śliczne!
Bardzo ładne

Bardzo ładne

- ivonar
Dziękuję, onectica. Jak je razem posadzę, to się chyba nie pogryzą
Muszę zredukować liczbę doniczek. Jeżeli coś nowego dokupię (a pewnie tak będzie), to mi miejsca zabraknie. 

Per aspera ad astra
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 13 mar 2016, o 17:56
Re: Peperomia -Proszę o pomoc w identyfikacji choroby
Witam,
Z góry przepraszam jeśli w niewłaściwym miejscu zamieszczam pytanie;/Potrzebuje pomocy, ponieważ nie wiem co dolega mojej roslinie.Kwiatka znalazłam około 5 lat temu i dlatego nawet nie wiem dokładnie co to za gatunek i jaka odmiana.Podejrzewam ,że to Peperomia.Do tej pory rósł sobie świetnie.Nie było z nim problemów, jest mało wymagajacy-przeżył nawet ze mną 4 przeprowadzki-kwiatek podróznik:)Teraz jednak zaczeło go cos atakować.Na wewnętrznej stronie liści widać jakby złociste blaszki.Przeszukałam cały internet ale niestety nie znalazłam nic co by mogło tym objawom odpowiadać;/Kwiatek gubi dużo zaatakowanych liści które robią się miekkie i odpadają.Bardzo proszę o pomoc jakie środki kupić i co zrobić bo ,aż mnie serce boli jak na niego patrze.Dodaje również zdjęcia.
Z góry dziękuję za odpowiedz:)

Z góry przepraszam jeśli w niewłaściwym miejscu zamieszczam pytanie;/Potrzebuje pomocy, ponieważ nie wiem co dolega mojej roslinie.Kwiatka znalazłam około 5 lat temu i dlatego nawet nie wiem dokładnie co to za gatunek i jaka odmiana.Podejrzewam ,że to Peperomia.Do tej pory rósł sobie świetnie.Nie było z nim problemów, jest mało wymagajacy-przeżył nawet ze mną 4 przeprowadzki-kwiatek podróznik:)Teraz jednak zaczeło go cos atakować.Na wewnętrznej stronie liści widać jakby złociste blaszki.Przeszukałam cały internet ale niestety nie znalazłam nic co by mogło tym objawom odpowiadać;/Kwiatek gubi dużo zaatakowanych liści które robią się miekkie i odpadają.Bardzo proszę o pomoc jakie środki kupić i co zrobić bo ,aż mnie serce boli jak na niego patrze.Dodaje również zdjęcia.
Z góry dziękuję za odpowiedz:)

- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Wg mnie to albo wciornastki albo przędziorki.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- ivonar
Witam ponownie. Dziś stałam się szczęśliwą posiadaczką kolejnej peperomii. Zakupiłam ją w centrum ogrodniczym. Pojechałam tam po doniczki do palm, a wróciłam z kwitnącą peperomią kędzierzawą (małych "palmówek" niestety nie było). Na opakowaniu napisano peperomia exclusiva. Nie wiem dlaczego? Posadzona jest bardzo gęsto. Ma dużo kwitnących łodyg. Miedzy starszymi pędami jest dużo młodych i usiłujące przebić się przez ten gąszcz małe, chyba, kwiatki. Doniczka jest tak wypełniona, że nie wiem jak mam roślinkę podlewać. Na podstawek? Jest w podłożu sklepowym. Od dołu doniczka ma otwory. Czy korzenie pociągną wodę? Wiem, że trzeba ją rozsadzić. No, ale ona kwitnie. Czy przeczekać to kwitnienie i później rozsadzić? Nie mogę teraz wstawić zdjęcia, ale roślinka wygląda bardzo ładnie i zdrowo. Proszę zatem o poradę. Pozdrawiam z ziemi lubuskiej, nękanej na zmianę deszczem, śniegiem i gradem.
---29 kwi 2016, o 10:34---
Kontynuując poprzedni post, wstawiam fotki
p. kędzierzawa
Proszę o ocenę i poradę j.w.
---29 kwi 2016, o 10:34---
Kontynuując poprzedni post, wstawiam fotki
p. kędzierzawa
Proszę o ocenę i poradę j.w.

Per aspera ad astra
- norbert76
Generalnie jest wszystko w porządku. Przesadzenie będzie bardzo proste, a radziłbym w miarę szybko zrobić, bo pewnie jest posadzone w kokosie - a nie jest to najlepsza ziemia dla peperomii. Wystarczy wziąć standardowo doniczkę o rozmiar większą i posadzić w mieszance ziemi do sukulentów i agroperlitu.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- ivonar
Norbert76, dziękuję. Wiesz może, jakie korzenie ma p. kędzierzawa
Pytam, ponieważ moje inne peperomie mają malutkie korzonki i dałam im płytką doniczkę. Jak jest z tą, nie wiem.
No i odwieczne pytanie. Podlewać zaraz po przesadzeniu? I mam nadzieję, że nie straci tych ciekawych kwiatostanów, bo są bardzo ładne.

Per aspera ad astra
- norbert76
Peperomie mają małe korzenie, więc lepszym rozwiązaniem będzie płytsza doniczka.
Po przesadzeniu poczekał bym parę dni z podlewaniem.
Po przesadzeniu poczekał bym parę dni z podlewaniem.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- ivonar
Bardzo proste
Jasne. Tylko nie mówiłeś, że gałązki są bardzo kruche i tak łatwo je uszkodzić. Taka jestem zręczna, że urwałam ich chyba z 10. Teraz stoją w kieliszku z wodą i liczę na to, że puszczą korzonki. A roślinka wygląda tak: peperomia przesadzona
Jak myślisz, uda się.

Jak myślisz, uda się.
Per aspera ad astra
- norbert76
Mój błąd, zapomniałem napisać że są kruche.
Ale z tego co widzę, nadal jest gęsta i zresztą w miarę szybko powinna na nowo zregenerować straty.

Ale z tego co widzę, nadal jest gęsta i zresztą w miarę szybko powinna na nowo zregenerować straty.

Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- ivonar
Norbert76, i tak dziękuję za rady i te i inne. Powiedz tylko jeszcze, czy ukorzeniać te listki
Czy też dać sobie spokój
Do ukorzeniania lepsza woda, czy ziemia
A może eksperyment - kilka do wody i klika do ziemi 

Per aspera ad astra