Ogród 2010 - Priam cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Agniesia
500p
500p
Od: 31 sie 2009, o 01:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród 2010 - Priam cz.3

Post »

Priam pisze:te małe lilie są z nasion ;) ponad rok hodowałem je w domu a pod koniec lata wsadziłem do gruntu ;)
i mam w związku z tym pytanko - kiedy je trzeba wysiac, w jakich warunkach hydro-temperaturowych trzymac i w ogóle, wszystko na temat - mam nasiona lilii złotogłów w dwóch kolorach i też bym chciała zaeksperymentowac ;:224

a próbowałeś siac do gruntu?...
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nasion lilii nie siałem bezpośrednio do gruntu, ale jak pękały nasienniki przekwitłych lilii to ich nie zbierałem i wiem że przetrwały. Latem 2009 miałem już dużo maleńkich cebulek obok dużej różowej lilii azjatyckiej.
Lili złotogłów nie mam wiec nie mogę Ci za bardzo doradzić.Natomiast mogę napisać co robiłem ze swoimi nasionkami.

Część z nich otrzymałem od innego użytkownika mirzana a część miałem swoich z lilii azjatyckich. Latem zebrałem nasiona do papierowych torebeczek. W nich pozostały do połowy jesieni. Później przygotowałem mieszankę ziemi ogrodowej i piasku (tylko dałem piasku od kanarka ze sklepu zoologicznego a nie takiego z piaskownicy - wg mnie jest dużo lepszy). Do pojemnika lub doniczki wkładamy mieszankę i rozsiewamy nasionka. Na sam wierzch posypujemy bardzo małą warstwę ziemi - aby lekko przykryć. Następnie zrosiłem pojemnik i ustawiłem na północnym parapecie. Po pewnym czasie nasiona zaczęły kiełkować. Część w ogóle nie wykiełkowała ale zapewne dlatego że były puste.
Początkowo były to siewki przypominające "liście" trawy. Dopiero później zaczynały mieć liście zbliżone do lilii. Późną wiosna podzieliłem siewki i umieściłem w dwóch pojemnikach. Cebulki zaczęły robić się coraz większe. Kiedy miały wielkość paznokcia wsadziłem je do gruntu ;)
Teraz czekam na wiosnę i lato i zdam relację ;)
Awatar użytkownika
Agniesia
500p
500p

Post »

Dzięki, Przemku, to ja swoje jutro posieję, mam nadzieję, że nie będzie za późno na nie, ciekawe, jaką mają zdolnośc kiełkowania. a częśc wiosną posieję do gruntu, zobaczymy...
i też będę relacjonowac :)
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Zanim wysiejesz przejrzyj chociaż część nasion. Jeśli w środku mają ciemniejszą plamkę to powinny wykiełkować ;)
Trzymam kciuki :tan

Niesamowity PIES!!! polecam obejrzenie
http://www.youtube.com/watch?v=0Ex3bbqrjBQ
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

KONIEC LATA 2009
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Sesja trwa wiec moja obecność w wątku jest zdawkowa ;) Już 4 egzaminy za mną (jeden zdany na 5, reszta to oczekiwanie na wyniki). W poniedziałek i czwartek dwa najgorsze. Chciałbym mieć to już zdane i zająć się planowaniem nasadzeń w ogrodzie ;)
Awatar użytkownika
Agniesia
500p
500p

Post »

Priam pisze: Sesja trwa wiec moja obecność w wątku jest zdawkowa ;) Już 4 egzaminy za mną (jeden zdany na 5, reszta to oczekiwanie na wyniki). W poniedziałek i czwartek dwa najgorsze. Chciałbym mieć to już zdane i zająć się planowaniem nasadzeń w ogrodzie ;)
A pewnie - szkoda czasu na głupoty, lepiej zrobic coś sensownego ;:113 ;:113 ;:113

Pies niesamowity, przeogromnie się wzruszyłam ;:144

Ależ prepiękne masz te cebulowce, ja swoje mieczyki chyba zamroziłam po wykopaniu... :oops: :oops: :oops:
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Agniesiu - ja wyślesz mi na PW swojego maila to prześlę Ci historię tego psa ;) Sesja jest dla mnie bardzo ważna bo to już przedostatnia przed obroną licencjata ;)
Rok temu popełniłem błąd z cebulowymi bo chciałem sprawdzić czy przetrwają na strychu w garażu i 80% mieczyków mi wymarzło :( W tym roku już nie kombinowałem i są w piwnicy całe i zdrowe - zaprawione fungicydem ;)
Awatar użytkownika
karina1
1000p
1000p
Od: 19 sty 2010, o 12:00

Post »

:wit Witam,Priam ;:3 ,bardzo ładne masz lilie ,uwielbiam te kwiaty,pozdrawiam.
"Przyjaciele są jak ciche anioły,które podnoszą nas,kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać" Miłego dnia,życzy Karina
Mój piękny ogród - Akacjowe raczo- Cz1.'Ogród Kariny i Marka"Akacjowe Ranczo"Cz2.
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p
Od: 14 sty 2010, o 19:27

Post »

Priam czy to nachyłek :idea: :?: Pięknie kolorowo u Was.

Obrazek
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Karino - nie jesteś odosobniona w miłości do lilii. O ile krokusy są moimi ulubionymi roślinami cebulowymi, tak lilie są dla mnie kwintesencją lata!
W tym roku kupiłem lilie nepalską i ciekaw jestem jak sobie poradzi w moim ogrodzie ;)

Mateuszu -
r
oślina ze zdjęcia to GAILARDIA. Jest to bylina, która u mnie zakwita koło połowy czerwca a jej kwiaty utrzymują się nawet do końca września. Wysiewałem ją kiedyś z nasion a teraz sama się w niewielkim stopniu rozsiewa.
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p
Od: 9 sty 2010, o 16:59

Post »

Śliczne to lato a te lilie super, też posadziłem je ubiegłej wiosny kwitły bardzo ładnie ale pierwsza zima i nie wiem czy coś z nich zostanie.
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Przemkukg - Jeżeli sadziłeś lilie azjatyckie to nic mi nie powinno się stać. Gorzej może być z orientalnymi, które teoretycznie potrzebują okrycia na zimę - czego osobiście nie robię i mam nadzieję, że śnieg będzie wystarczającą pierzynką.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p
Od: 9 sty 2010, o 16:59

Post »

Sadziłem mieszańce orienpet czy jakoś tak i zagadką jesto to, co z nich wiosna będzie
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jeśli dobrze kojarzę to do oriepetów należy "Red Dutch".
Orienpety lubią słońce, ale zbyt intensywne nasłonecznienie może powodować szybkie blaknięcie płatków. tak wiec idealny jest półcień. sam staram się aby moje lilie miały osłoniętą dolna część łodygi i korzeń. Najczęściej sadzę obok lilii szałwię błyszcząca. Wokół roślin rozsypuję korę, igły sosnowe, szyszki lub kompost.
W zeszłym roku trochę dokuczały mi poskrzypki liliowe - które zjadły mi pąki lilii azjatyckiej "White Pixel" a na lilii "Menton" został jeden pąk na łodydze bez liści :twisted:

ps. na CEBULE.PL pojawiła się wiosenna oferta: http://www.cebule.pl/cat-pol-1214553779-WIOSNA.html
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p
Od: 19 maja 2009, o 07:59

Post »

Witaj Przemku. Piekne podsumowanie roku 2009. Miejmy nadzieję,że tego roku nasze ogrody bedą jeszcze piekniejsze. Dzięki za info o cebulkach. Ja już zamówiłam hosty :heja

Mam pytanko o krwawnik ile szt. należy posadzić żeby kępa ładnie wyglądała - jak bardzo się rozrastają??
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”