Moje kochane storczyki :))
- asiula13
- 1000p
- Od: 16 cze 2009, o 11:15
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moje kochane storczyki :))
Hej hej koleżanko
Gdzie się podziewasz??

- Haim
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 cze 2009, o 01:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Dziękuję za fantastyczne komentarze, cieszę się, że mimo mojej nieobecności w wątku, odwiedzacie mnie

To w takim razie pokażę jeszcze akwarium, które sobie urządziłam ;)

Tradycyjnie pomagał mi Oskarek, zobaczcie jaki szczęśliwy mały ogrodnik ;)

Temp. w dzień ok 23-24st a w nocy ok18-19st, więc amplituda dobowa zachowana ;)
Lampa naświetla i ogrzewa akwarium wieczorem, gdy na dworze jest już ciemno.
Większość roślin i wszystkie storczyki są w sphagnum, na resztę nie wystarczyło mchu, muszę dokupić

Jak widać są tu oprócz storczyków rośliny wielbiące dużą wilgotność, czyli fittonie, bluszczyki, paprotki...
Nie są to duże sadzonki, bo akwarium jest małe ale chciałam stworzyć ciekawy klimacik zamiast układać jedno przy drugim.
Paprotka, bluszcze i fittonki są w plastikowych jednorazowych i przezroczystych kieliszkach i siedzą sobie w keramzycie, Masdevallia i Phal. bellina są w doniczkach ceramicznych w sphagnum, na dnie drenaż w postaci keramzytu.
Jedynie Mini Mark, ten największy storczyk został w korze, nie wystarczyło mi mchu a poza tym puszcza chyba już trzy pędy i nie chcę go za bardzo ruszać. Później zostanie przesadzony do koszyczka z mchem.
Na keramzycie mam gdzieniegdzie położone większe kamienie, na których stoją storczyki, gdyż na dnie akwarium jest woda a nie chciałabym, żeby pogniły korzenie od dołu.
Mały eksperyment z sadzonką paprotki zamontowanej na korku od wina, oczywiście z dodatkiem mchu, ale póki co, jest jej tam dobrze ;)
Asiu wspaniała aranzacja akwariowa! Gratuluję pomysłu i pomocnika, bez którego nie wyszłoby tak pięknie
Wyglada cudnie a te roślinki takie tycie - cukierkowo!
Jak zaczną rosnąć trzeba będzie trzymać rękę na pulsie, żeby nie głuszyły storczykowców.

Wyglada cudnie a te roślinki takie tycie - cukierkowo!
Jak zaczną rosnąć trzeba będzie trzymać rękę na pulsie, żeby nie głuszyły storczykowców.
- Haim
- Od: 19 cze 2009, o 01:16
Gosiu, dziękuję 
Docelowo to akwarium będzie dla storczyków potrzebujących większej wilgotności i botaników, może coś tam jeszcze z zielonego zostanie albo znów małe sadzoneczki powtykam.
Na razie mam różnego rodzaju roślinki, bo nie chciałam, żeby było pusto ;)
W późniejszym czasie chciałabym to akwarium zamienić na większe ale póki co i takie jest dobre

Docelowo to akwarium będzie dla storczyków potrzebujących większej wilgotności i botaników, może coś tam jeszcze z zielonego zostanie albo znów małe sadzoneczki powtykam.
Na razie mam różnego rodzaju roślinki, bo nie chciałam, żeby było pusto ;)
W późniejszym czasie chciałabym to akwarium zamienić na większe ale póki co i takie jest dobre

- Baryczka
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Asiu- ile to akwa ma litrów? Od jak dawna je masz? Jak wygląda czyszczenie (u mnie to zmora, a myję je co 3-4tyg.)
Moje akwarium ma ok. 45 i wydaje mi się takie małe! Mieszczę w nim ok. 10 roślin, plus dwie stojące na półeczce. Pisałam Ci już co nieco w Doniczkowym
Zapytam jeszcze raz: czy Masdevallie nie mają tam za ciepło? Czytałam, że to chłodnoluby, pasuje im temp. do 18st.C, ja moją postawiłam nad mokrym keramzytem na parapecie, gdzie jest lekko rozszczelnione okno i nie sięga ciepło z kalorka. Temp. w czasie ogrzewania domu ok. 18st. C, niższa nad ranem (nigdy nie chce mi się wstać i sprawdzić). Wokół niej jest kilka kaktusów, które są na pseudo zimowisku
Moje akwarium ma ok. 45 i wydaje mi się takie małe! Mieszczę w nim ok. 10 roślin, plus dwie stojące na półeczce. Pisałam Ci już co nieco w Doniczkowym

Zapytam jeszcze raz: czy Masdevallie nie mają tam za ciepło? Czytałam, że to chłodnoluby, pasuje im temp. do 18st.C, ja moją postawiłam nad mokrym keramzytem na parapecie, gdzie jest lekko rozszczelnione okno i nie sięga ciepło z kalorka. Temp. w czasie ogrzewania domu ok. 18st. C, niższa nad ranem (nigdy nie chce mi się wstać i sprawdzić). Wokół niej jest kilka kaktusów, które są na pseudo zimowisku

* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
Fajnie to akwarium urządziłaś
bardzo mi się podoba, chyba sobie też takie zrobię, będzie miejsce na dodatkowe kwiatuszki
:P

- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Asiu EXTRA akwarium
niech Ci wszystko szybko rośnie w nim 

-
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
Asiu, wiedziałam,że przyjdzie czas na większe akwarium. I czytam,że już o tym myślisz
Kamila, hybrydy Msdv. nie wymagają chłodnych warunków.A niektóre botaniczne tez mieszczą się w przedziale umiarkowanych temperatur
Natomiast wszystkie lubią spędzać lato na zewnątrz i to należy im zapewnić

Kamila, hybrydy Msdv. nie wymagają chłodnych warunków.A niektóre botaniczne tez mieszczą się w przedziale umiarkowanych temperatur

Natomiast wszystkie lubią spędzać lato na zewnątrz i to należy im zapewnić

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Masz piękne akwarium ze storczykami. Gdybym miała miejsce, też bym chciała coś takiego.
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Wow...ale cudne akwarium...To teraz "Spowiadaj" się jak go Zrobiłaś? Jakiej wielkości jest? Jakie roslinki, gdzie stoi itd. Może się kiedyś te "dane" przydadzą ;)
Asiu, ciekawie urządziłaś swoje akwarium. Szczególnie podobaja mi się te kolorowe 'niestorczykowe' roślinki,
czyli - jak piszesz - fittonie, bluszczyki, paprotki...
Napisz cos więcej, czyli jak często otwierasz pokrywę, jak radzisz sobie z wentylacją, jaką mniej więcej masz temperaturę w pomieszczeniu ?
Ucałuj swojego uroczego Ogrodnika
czyli - jak piszesz - fittonie, bluszczyki, paprotki...
Napisz cos więcej, czyli jak często otwierasz pokrywę, jak radzisz sobie z wentylacją, jaką mniej więcej masz temperaturę w pomieszczeniu ?
Ucałuj swojego uroczego Ogrodnika

Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
- grazka2211
- Od: 14 paź 2008, o 11:15
Dobry wieczór
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
- Taccanivea
- 1000p
- Od: 24 cze 2009, o 12:49
Asiu wspaniały pomysł z tym akawriu
Wygląda świetnie 

- Mala_MI
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Kontakt:
świetnie urządziłaś to akwarium ! pierwsza klasa !
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!