Mój świat - Tamaryszek

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój świat - Tamaryszek

Post »

Eh, Tamaryszku, Twój ogród to dla mnie inna liga... To sąsiedztwo lasu, strumień i te powierzchnie pięknie obsadzone... Kudy mi do Twojego ogrodu z moimi siedmioma arami w środku miasta...
Jest cudnie u Ciebie i fantastyczny masz stosunek do zielonego.
Bardzo bliski jest mi Twój pomysł na biały ogród. Z braku miejsca nie udało mi się go do tej pory konsekwentnie zrealizować, ale staram się przeplatać nasadzenia białymi roślinami. Biel nadaje dużo świeżości i lekkości ogrodowi. Będę podglądać Twoje pomysły :D Pozdrawiam serdecznie - Ula
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tamaryszku, jak widzę, że ze spisem forumków i stopka juz ktos Ci pomógł :) tak to na forum jest, że ktoś zawsze pod ręką chętny się trafi by pomóc :) Rozwaliłaś mnie z tym leśnym wrzosowiskiem :) pięknie to naprawdę mało, po prostu niesamowity ogród :)
Awatar użytkownika
tadeo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 11:28

Post »

Witaj Izo.Królestwo za taki strumyk i takie miejsce.Ty nie jesteś tu nowa,Ty jesteś stara wyga ogrodnicza.Jak ja zazdroszczę tym wszystkim z takim drzewostanem no i oczywiście z strumykiem.Na pewno będę stałym Twoim gościem jeżeli pozwolisz.Pozdrawiam serdecznie Tadeusz
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Iza, Ty nie tylko masz piękny ogród, ale jeszcze cudownie o nim piszesz ;:108
Fantastyczny klimat , podkreślony odpowiednio dobranymi roślinami.
Podobają mi się w Twoim ogrodzie-tej części bardzo leśnej: korzenie drzew, wrzosowisko...
o strumyku już pisałam, ale nie mogę się powstrzymać, aby jeszcze raz nie napisać, że pięknie wkomponowałaś go w otocznie..
Cóż mogę Ci jeszcze napisać: Jest taka sentencja łacińska E fructu arbor cognoscitur czyt. Po owocu poznaje się drzewo....A ja powiem: po ogrodniku poznaje się jego ogród...Twój jest przepięknym marzeniem każdego ogrodnika. Serdecznie gratuluję :)
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 12:42
Kontakt:

Post »

:wit Tamaryszku :D

Smoki sa pod wrażeniem ;:63 ....ale LIPA!?........gdzie jest LIPA? :roll:

tradycja nakazuje mieć w naturaliach LIPE przed domem :roll:

strumyk prawie naturalny fiu fiu :lol:

pozdrowienia z gór
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witajcie Mili Goście ! Na powitanie kwiaty języczki - rosną nad strumykiem - to stołówka moich ogrodowych ślimaków...Dzięki temu nie zżerają funkii !

Obrazek

MINISMOK - Witaj Smoku !Mam nadzieję,że w góry dotrze wiadomość,że LIPA JEST ! Co prawda-za domem, a nie- przed, ale jest ! Niestety, nie rośnie tak pięknie jak bym chciała, i to przez moją głupotę - ma trudne warunki, np. gruz pod spodem, ale nic już nie mogę zrobić. Ma duże liście, nie wiem jaka to odmiana.
A mój ogród nie jest naturalistyczny, ma tylko takie fragmenty. Odwiedzaj mnie, zapraszam!

EVLUK - Dziękuję Ewo ! Tym bardziej mi miło,że tyle razy podziwiałam Twój ogród. Zapraszam na opowieść strumykową!

TADEO - tylko nie stara ! Tylko nie stara ! Przychodź jak najczęściej ,Tadeuszu, i proszę o uwagi doświadczonego ogrodnika !

SYLWESTE - Sylwek, cieszę się,że zaglądasz. Wrzosowisko jeszcze pokażę, ale nie nadążam...Ma na razie ze 30 m2 i, oczywiście, jest nie skończone...

GRZESIU - witaj w Moim Świecie! Bardzo ładnie dziękuję za pochwały ! Szczególnie za to zdanie, że piękno tkwi w prostocie...
A wiesz,że ta rabata na zdjęciu, które przywołałeś, powstała w lecie 2008 ? Tylko żywotniki w tle są starsze. Martwię się,że jest za dużo pustych miejsc między krzewami bo roślinki są młode...Ta hortensja była sadzona tego lata ! (to odmiana Limelight)
A z tym naszym forum ,to wiem, już się nie mogę oderwać, a uzależnienie się pogłębia. Rodzina nie jest zachwycona...

URSULKO - witaj i dziękuję za miłe słowa !
Przecież wiesz,że piękna nie mierzy się na metry...Często mały ogród ma urok i klimat, którego brakuje dużemu ogrodowi. Ale fakt,że im mniejszy ogród , tym trudniej go urządzić.
Muszę się wybrać do Ciebie w odwiedziny, jestem przekonana,że Twój ogród jest atrakcyjny.
Masz rację- biel to świeżość, ale i elegancja.Mój Biały Ogród powstał dopiero tego lata i jeszcze nie jest skończony.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

LILA 31 - ja też dziś pracowałam w ogrodzie, rozwiozłam 13 taczek kompostu ( no, może niepełnych...). Będzie zimą więcej czasu na podziwianie forumowych ogrodów.
Lilu, tak się cieszę,że mój ogród wydaje Ci się przyjazny...W upalny dzień siaduję sobie na tarasie ( jest od płn.-wsch. strony - to idealne rozwiązanie !) , siedzę w cieniu , przede mną rozświetlony słońcem ogród, obok płynie strumyk, woda szemrze cichutko, a tuż obok drobne listki mojej brzozy mu wtórują... To mi się chyba udało...

TOMKU - Dziękuję...serce mi mięknie od tych pochwał...To dobrze,że można dzielić się z innymi... i że ktoś chce to przyjąć...
Ale dobrze,że popracowałam dzisiaj w ogrodzie, bo co pokażę wiosną...?!

WIEM , JAK MA NA IMIĘ MOJA MAGNOLIA !!! BETTY... Dziękuję Kalmii i Tomkowi za identyfikację !

KAJPEJ - Elu, za tują jest przejście między domem a strumykiem.Dopiero w tym roku coś tam sadziłam, chyba nie ma co pokazywać...A dalej jest ogród właściwy, zapraszam . I cieszę się,że znalazłaś u mnie coś inspirującego !
Piszesz o swoich ogrodowych marzeniach...Taki naturalistyczny obraz też jest bliski mojemu sercu, ale moja działka początkowo była prostokątną łąką, otoczoną sosnowym lasem, a na środku stał dom, a z jednej strony było ( i jest !) paskudne sąsiedztwo.Więc musiałam coś zrobić, sama rozumiesz.Poza tym chciałam też stworzyć sobie oddzielne wnętrza, różne zakątki ogrodowe, czyli musiałam coś zadziałać, zaingerować. To nie było tak idealne miejsce,żeby wszystko zostawić.
Nie gniewaj się, ale nie pisz tak o swoim ogrodzie, jakby to był jakiś sztuczny , zimny twór !To, co udało Ci się stworzyć, wygląda przytulnie i naturalnie. Piękno ma przecież różne oblicza...
A krety...Też mam ten problem ( oraz nornice i jakieś wodne norniki czy coś takiego,przyłażą przez strumyk ) Kiedyś próbowałam pokochać dranie nawet bez naleweczki...Mówiłam sobie - przecież to JA przyszłam do ICH świata, niech sobie żyją...Ale jak któregoś ranka doliczyłam się na trawniku 79 ( !!! ) kopców, to jednak wstąpił we mnie szał bojowy i odezwały się krwiożercze instynkty....
I ekologiczne podejście poszło precz...

MONIA 68 - Moniko, sama masz piękny ogród leśny ! A obiekcje miałam i mam...Wiesz, jak to jest - pokazuje się najpierw najładniejsze rzeczy... a co będzie potem???

HALINA KWAK - zapraszam Cię jak najczęściej!
Piszesz o liściastych roślinach...Wiesz, myślę,że w naszym klimacie naturalne są również rośliny iglaste. Są też ważne, bo dzięki nim ogród jest ładny przez kilka mięsięcy jesienno-zimowych.Według mnie, tworzą doskonałą strukturę ogrodu. Można wybierać natomiast gatunki o bardziej "roztrzepanym" pokroju. Więc dobrze,że masz u siebie np. sosny.
Poza tym , żywopłot z tuj , to jak sama wiesz, czasem konieczność życiowa. A że traktujesz go jak zieloną ścianę, która stanowi tło dla liściastych krzewów- wydaje mi się idealnym rozwiązaniem.
Sądzę,że ścieżki żwirowe wymagają strasznie dużo pracy ( tam , gdzie są sosny...)Co prawda, trawnik jest rzeczywiście tworem całkowicie sztucznym, ale przecież stanowi piękne tło, a jak się po nim chodzi boso...
No, musimy iść na pewne kompromisy...
Bardzo mi się podobają Twoje pomysły...
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
tadeo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 11:28

Post »

Izo.Oczywiście w przenośni,no ale dziewczyno pracuj i twórz przez 6dni w siódmym wypoczywaj abyśmy my mogli oglądać dzieło Twego tworzenia przez siedem dni.Pozdrowionka
Alina662
1000p
1000p
Od: 9 lis 2009, o 19:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Ale jestem pod wrażeniem piękna natura to ja lubię jest cudnie Nie wiem co Ty chcesz takie piękności w twoim świecie ogrodowym każdy chyba o takim azylu marzy. ;:7 ;:7 ;:7 ;:63 ;:63 ;:63 ;:63 ;:63
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wielu moich gości zainteresowało się strumykiem, więc napiszę coś więcej na ten temat.

MÓJ STRUMYK

Czy był od początku w moim ogrodzie..? Trochę tak, a trochę nie !
Bo tak naprawdę, to jest rów odwadniający ( melioracyjny ). Biegnie przez łąki za wsią i przecina narożnik mojego ogrodu. ( ma ze 30 m długości) Woda płynie w nim stale.

Od początku stanowił ciekawostkę w ogrodzie, ale nie wyglądał zbyt ładnie.
Świetną sprawą jest,że w ogóle płynie przez mój ogród, ale wadą jest to, że płynie w zagłębieniu.
Strumień jest ładny, jeśli ma wypłaszczone brzegi, a ten płynął miescami w głębszym, miejscami w płytszym rowie.
No, cóż - wszystko ma dobre i złe strony...

Nie mam zbyt wielu zdjęć z początkowego okresu, ale na jednym widać ,że jego brzegi porastały pokrzywy ( w głębi ogrodu ), a w bardziej cywilizowanej części - trawa, której się nie dało kosić na stromym brzegu, więc wyglądało to beznadziejnie.
Nigdy nie mówiłam na niego "kanałek" czy "rów " ( chociaż właśnie tak wyglądał)- zawsze : STRUMYK. O ileż to ładniej brzmiało !
No,i wreszcie postanowiłam zagospodarować to cudo...Był rok 2006

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Terenu nie dało się wyrównać, bo strumyk płynie tuż przy domu, więc tylko miejscami brzeg jest wypłaszczony.
Do prac inżynieryjnych i początkowych nasadzeń zaprosiłam firmę ogrodniczą. Zdawałam sobie sprawę,że nie dam z tym rady sama ( i to była słuszna decyzja ).
Na dnie położono folię ( nieszczelną, głównie po to, żeby kamienie i żwir się nie zapadały w piachu ).
Brzegi umocniono kamieniami i podkładami kolejowymi.
No, a o efekcie, oczywiście, zadecydowały rośliny, które sadzę do tej pory...
Tak więc strumień tak naprawdę powstał dopiero 3 lata temu...

aha, i nad strumykiem przerzucono 2 mostki :
jeden pokazywałam wcześniej - to wielki głaz , leżący tuż nad wodą, a drugi mostek jest większy i łączy wygodnie 2 części ogrodu.
aha, i w strumyku jest "fontanienka" , żeby wzmocnić szmer wody.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AGNIEŚ - witaj w Moim Świecie ! przepraszam,że dopiero teraz odpowiadam !
Masz rację,że w ogrodzie zapomina się o wszystkich problemach. Ogród leczy złamanego ducha i stargane emocje. Zapraszam Cię w odwiedziny !

TADEO - Tadeuszu, ja bym chciała przez 7 dni - o ile siły i pogoda pozwolą ! Ale musi jeszcze starczyć czasu na podziwianie forumowych ogrodów !

ALINA 662 - cieszę się z Twoich odwiedzin, dziękuję ! I zapraszam do mego azylu...
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Izo, cóż mam powiedzieć poza wielkim ŁAŁ ;:138
Bardzo mi się podoba nie tylko twoje zacięcie ale i efekt końcowy pracy.
Nie daj się za bardzo ponieść forumowym chorobom i chciejstwom bo twój ogród piękny jest takim jaki jest teraz.
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Fantastyczne widoki 8-)
Bardzo dobra koncepcja z tym strumykiem- gratulacje.. :uszy
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Jak tu pięknie :wit
Cudowny ogród i Twoje rewelacyjne opisy ciągną mnie jak wilka do lasu.
Izo ,Izo pokazuj,pokazuj następne zakątki ...jestem nadal głodna ;:65 :heja
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”