Baryczko - właśnie na efekcie kawałka dziczy mi zależało, choć nie do końca udało mi się zamierzony efekt osiągnąć.
Temperatura panująca w orchidarium to 21 - 30st.C (przy upałach). Nie za bardzo mamy pomysł na nocne obniżanie temperatury i zapewnienie dobowych jej wahań. Owszem, można na noc wsadzać wkłady do lodówek turystycznych, ale boję się, że wiszącym niżej roślinkom byłoby za zimno
Wilgotność 50-90%. Światło świeci się tyle, ile jestem na nogach, czyli zapalam jak wstaję, gaszę jak idę spać -średnio ok. 15-17h.
gogi - tak naprawdę to terrarium kupione na all...za niezbyt duże pieniądze. Jest średnio duże - 50 x 80 x 40 cm. Kupione było chyba w lipcu, ale trochę mi zeszło czasu na jego urządzaniu

Szybki są przesuwane, można też całkiem je wyjąć, co jest dużym udogodnieniem przy pracach porządkowych czy przemeblowaniu
Stoi blisko drzwi balkonowych i dlatego ścianka od tej strony nie jest wyłożona matą - dodatkowe źródło światła (chociaż ostatnio już kombinowałam, że więcej roślin by weszło jakby tę matę jednak wkleić...

).
Dusia - kwiatów doczekasz pewnie szybciej niż się spodziewasz
Roślinkom w orchidarium jest tak dobrze, ze wrzucam do niego wszystkie, które mają się źle i tam dość szybko dochodzą do siebie.
justus - nie mam niestety doświadczenia z korkiem na ścianach, ale jest powszechnie stosowany w tym celu. Tylko nie wiem czy taki korek na ściany nie jest dodatkowo powlekany czymś, co mogłoby zaszkodzić roślinom...
Lucynko - upchnęłabyś takiego pajączka na którąś ściankę, pewna jestem

Wart jest grzechu
Cieszę, się, że przypadł Ci do gustu :P