Ananas - jak ukorzenić pióropusz?
To nie przeszkadza w niczym ja też ukorzeniłem ananasa bez tej skorupy, a ziemia zobaczymy choć ananasy powinno się ukorzeniać w lekko kwaśnym torfie pół na pół z średnio grubym piaskiem a potem zastosować ziemię jak w poście Basi ale zobaczysz powinien się przyjąć a to widać po jakim miesiącu, dwóch od wsadzenia - pojawiają się młode jasno zielone liście wewnątrz rozety. 

Posłuchaj moich rad teraz - nie zakładaj żadnego woreczka foliowego, zetnij rozetę dwa centymetry pod zakończeniem liści tzn. by były dwa centymetry tej skorupki, połóż na dwa ,trzy dni w przewiewnym, suchym miejscu a jeżeli nie obeschnie dobrze to kolejne dwa dni, można tak nawet do tygodnia( piętka musi się dobrze zasuszyć bo inaczej zgnije a z nią rozeta), następnie wsyp do doniczki ziemię np. uniwersalną jeśli taką masz wymieszaną pół na pół z wyprażonym w piekarniku piaskiem, zasuszoną piętkę umocz w wodzie oprósz ukorzeniaczem do roślin półzdrewniałych następnie wsadź w ziemię tak by zakryć tylko piętkę w ziemi - cała rozeta musi być na zewnątrz, podlej delikatnie i postaw na wschodnim oknie lub południowym jeżeli nie masz wschodniego w temp min. 25-28 stopni, i jak ziemia będzie przesychać zraszaj ją spryskiwaczem albo delikatnie podlewaj tzn. np co drugi trzeci dzień kieliszek odstałej letniej wody wkoło rozety. Nie ma opcji by się nie ukorzenił, a jak Ci się nie uda to ja ukorzenię i wyślę ci przez DHL w paczce specjalnie zabezpieczonej by go nie uszkodzić.