Identyfikacja - OWOCE
Czy wie ktos co to za odmiana?
Witam, czy orientuje sie ktos co to za odmiana? http://img42.imageshack.us/i/35837083.jpg/
Re: Czy wie ktos co to za odmiana?
mysle ze to nie antonowka poniewaz antonowke b.dobrze znam. Mialem ta odmiane kiedys w sadzie ale niestety rodzice wycieli, "to jest jakaś stara odmiana. może się zmutowała ponieważ nie mogę znaleść nigdzie podobnej. Może ktoś wie co to za odmiana i gdzie można ją dostać? bo naprawdę jest super. niezapomniany smak dziecinstwa.
Owoce: Średniej wielkości, żółte,czerwonawe kropeczki od strony naslonecznienia, raczej delikatnie spłaszczone. Dojrzewają pod koniec września pocz pazdziernika
Miąższ: Biały, kruchy, soczysty, super słodki bardzo smaczny.
W sumie to nie jadłem smaczniejszej'
Owoce: Średniej wielkości, żółte,czerwonawe kropeczki od strony naslonecznienia, raczej delikatnie spłaszczone. Dojrzewają pod koniec września pocz pazdziernika
Miąższ: Biały, kruchy, soczysty, super słodki bardzo smaczny.
W sumie to nie jadłem smaczniejszej'
- Zibi_41
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To jest prawdopodobnie , tak nawet na 90% Koksa
Stara , polska odmiana , bardzo popularna na wschodniej granicy. Niestety , w większości już usunięta z sadów. Szkoda , te jabłuszka były naprawdę świetne

Stara , polska odmiana , bardzo popularna na wschodniej granicy. Niestety , w większości już usunięta z sadów. Szkoda , te jabłuszka były naprawdę świetne

Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
Mi to jednak podobuje na kosztele (bardzo stara odmiana jabłoni). Rosły u mnie kiedyś na wsi. Są bardzo słodkie i można je było jeść kilogramami. Teraz już ich nie widziałem. A szkoda. Może ktoś jeszcze je ma, ale na pewno kupić to już ich nie można.
- krzysztofkhn
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Marcinie !
Kosztele w Łodzi pojawiają się coraz częściej.
Od czasu do czasu wsiadam do auteczka i jadę na rynek po owoce. Prawie zawsze udaje mi się kupić kosztele.
Kosztele w Łodzi pojawiają się coraz częściej.
Od czasu do czasu wsiadam do auteczka i jadę na rynek po owoce. Prawie zawsze udaje mi się kupić kosztele.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- Zibi_41
Po za tym kosztela nie ma posmaku gruszki , jest jabłkiem dużym , a nie średnim

-
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
Na 100% nie jest to Koksa. Koksa jest lekko wydłużona, z rumieńcem a to jest spłaszczone i bez rumieńca. Z resztą, Koksa nie jest starą polską odmianą a dość strą (porównując z innymi znajdującymi się tam w uprawie odmianami) odmianą angielską.
Myślę że Pom rozwieje wszelkie wątpliwości.
Myślę że Pom rozwieje wszelkie wątpliwości.
Pozdrawiam,
J
J
Oto jak wygląda koksa :

NA 100 % nie jest to koksa
Pozdrawiam
Napisane: So 26 lut 2011 13:28
A tak wygląda Antonówka :

a tak kosztela :

Wygląda na to, że to Kosztela

PS I do tego z parchem

NA 100 % nie jest to koksa
Pozdrawiam
Napisane: So 26 lut 2011 13:28
A tak wygląda Antonówka :

a tak kosztela :
Wygląda na to, że to Kosztela

PS I do tego z parchem
- krzysztofkhn
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Kinimo !
A mógłbyś jakieś zdjęci wkleić ?
A mógłbyś jakieś zdjęci wkleić ?
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
nic lepszego nie znalazlem zdjecie na:
http://img42.imageshack.us/i/35837083.jpg/
http://img42.imageshack.us/i/35837083.jpg/
-
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
Pom nie rozwieje wątpliwości, mimo, że zdjęcie od wczoraj ogląda i też się nad tym zastanawia
Z całą pewnością nie jest to Koksa Pomarańczowa (jak dobrze zauważył Jacek, pochodzącą z Anglii), jak i Antonówka... mało prawdopodobne też żeby chodziło o Kosztelę... inny nieco kształt, zabarwienie skórki, a przede wszystkim przetchlinki... chyba, że owoce są wyjątkowo nietypowe na tej fotografii. Jak już - to raczej niewybarwione owoce 'Landsberskiej' lub bardzo nietypowe, drobne owoce 'Honeygold' (tylko tu termin baaaardzo nie pasuje). Dlatego zdjęcie nie jest odpowiednie do identyfikacji odmiany.
Pozdrawiam serdecznie

Z całą pewnością nie jest to Koksa Pomarańczowa (jak dobrze zauważył Jacek, pochodzącą z Anglii), jak i Antonówka... mało prawdopodobne też żeby chodziło o Kosztelę... inny nieco kształt, zabarwienie skórki, a przede wszystkim przetchlinki... chyba, że owoce są wyjątkowo nietypowe na tej fotografii. Jak już - to raczej niewybarwione owoce 'Landsberskiej' lub bardzo nietypowe, drobne owoce 'Honeygold' (tylko tu termin baaaardzo nie pasuje). Dlatego zdjęcie nie jest odpowiednie do identyfikacji odmiany.
Pozdrawiam serdecznie

Witam.Owoce na foto jak najbardziej typowe. Na niektorych jablkach od strony poludniowej niewielkie rumience ,owoce o srednicy mniejwiecej 5cm- splaszczone.Rosla w rzedzie pomiedzy antonowka a papierowka. Dzis w starych zeczach znalazlem nasiona z tego drzewa-jak myslicie wyrosnie cos z tego? z gory Dzięki 

- Zibi_41
Landsberska odpada , to kwaśne jabłko . A koksa taką kolorystykę może mieć tylko przy silnym nasłonecznieniu. Dlaczego nie Bierzecie pod uwagę smaku
Gruszkowy posmak nie jest zbyt często spotykany w starych odmianach

Gruszkowy posmak nie jest zbyt często spotykany w starych odmianach

- andrew54
- 500p
- Od: 10 mar 2010, o 10:19
Zibi na pewno nie jest to Koksa która jak sama nazwa wskazuje jest pomarańczowa.Miałem Koksę i wyglądała dokładnie tak jak ta na zdjęciu które zamieścił @forumowicz.Nawet niewybarwione owoce mają inny kolor skórki i z tego co pamiętam Koksa ma żółty miąższ a nie biały.