Dzwonek (Campanula)gatunki,prezentacje kwitnień
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dzwonek (Campanula) - BAZA
Ja dwukrotnie próbowałam zimować dzwonek dalmatyński i poszarskiego na balkonie - nie udało mi się to. Zimowałam w całkiem sporej skrzyni, przykrytej gałązkami i korą ora włókniną. Wiosną po roślinie nie było śladu. W tym roku zrobiłam sadzonki i wraz z dorosłą rośliną zimuję na chłodnym parapecie. Na razie obydwie żyją. Sama jestem ciekawa, czy dotrwają do lata.
To, zdaje się, wspomniany powyżej i na poprzednich stronach, dzwonek dalmatyński. Dużo go teraz w kwiaciarniach.
Pozdrowienia,
Gośka
Gośka
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
Ja od przedwczoraj cieszę się siewkami dzwonka karpackiego. Wzeszedł gęsto, ale jest drobniusieńki, zobaczymy, czy zmężnieje.
- maria.k55
- 1000p
- Od: 24 maja 2009, o 16:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Werka 2684
Piękny dzwoneczek w pięknej doniczce - jeśli go kupiłaś w Kauflandzie to jest to Get Mee, w mieszkaniu woli niższą temperaturę i średnią wilgotność, jak ma za ciepło dosyć szybko marnieje. Proponuję pod koniec kwietnia przesadzić do ogródka i będzie pięknie się rozrastał, mój ma obecnie 3 lata, zimuje w ogródku nie przykrywany i ma się dobrze, latem ze 2x zasil czymś do kwitnących.
Piękny dzwoneczek w pięknej doniczce - jeśli go kupiłaś w Kauflandzie to jest to Get Mee, w mieszkaniu woli niższą temperaturę i średnią wilgotność, jak ma za ciepło dosyć szybko marnieje. Proponuję pod koniec kwietnia przesadzić do ogródka i będzie pięknie się rozrastał, mój ma obecnie 3 lata, zimuje w ogródku nie przykrywany i ma się dobrze, latem ze 2x zasil czymś do kwitnących.
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
Chciałam Wam powiedzieć, że mój zimowany na parapecie dzwonek wypuścił pąki kwiatowe. Na razie pojedyncze ale i tak radość ogromna
Czy teraz jest dobry moment, aby rozdzielić kępki i posadzić je w nowych doniczkach?

- majar
- 1000p
- Od: 26 sty 2011, o 14:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- anym
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Tysonka ja także wysialam,zaczyna wschodzic,jestem ciekawa czy zakwitnie w tym rokutysonka pisze:Ja od przedwczoraj cieszę się siewkami dzwonka karpackiego. Wzeszedł gęsto, ale jest drobniusieńki, zobaczymy, czy zmężnieje.
- zuzola11
- Od: 14 sty 2013, o 10:36
anym siałam w tamtym roku dzwonka karpackiego do doniczki wyrosła jedna wielka kępa sadziłam póżniej małymi kępkami do ziemi na działce pięknie się przyjął i kwitł w tym samym roku także możesz byc spokojna zawitnie w tym roku na pewno 

zuzola11 zapraszam - Moje pierwsze "kroki" na działce
Kasia
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 27&start=1" onclick="window.open(this.href);return false;
Kasia
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 27&start=1" onclick="window.open(this.href);return false;
- anym
- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Bardzo sie ciesze
Mam pytanie czy może wie ktoś gdzie można zakupić nasiona dzwonka lactiflora,na Allegro jest ale drogo i czy ktoś sial taki dzwonek?

-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
Ja dzwonek już mam popikowany (17.03), nawet dobrze się przyjął. Gdyby były inne temperatury, myślę, że mógłby być już wysadzony do gruntu kępkami, zwalniając miejsce w paletach dla następnych roślin, a tak...ech...
- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć co mi wyrosło?
Siałam w zeszłym roku nasiona (z PNOSu) dzwonka brzoskwiniolistnego. W tym roku z tych nasion zakwitł mi taki dzwonek, ale na pewno nie brzoskwiniolistny (do tego, miała być mieszanka - a wszystkie są białe
). Przypomina trochę ogrodowy...

I jeszcze taki ostatnio mi wpadł w oko, więc kupiłam sadzonkę. Wygląda jak miniaturka brzoskwiniolistnego (dla porównania wielkości - rośnie obok stokrotki), i też nie wiem co to

Siałam w zeszłym roku nasiona (z PNOSu) dzwonka brzoskwiniolistnego. W tym roku z tych nasion zakwitł mi taki dzwonek, ale na pewno nie brzoskwiniolistny (do tego, miała być mieszanka - a wszystkie są białe

I jeszcze taki ostatnio mi wpadł w oko, więc kupiłam sadzonkę. Wygląda jak miniaturka brzoskwiniolistnego (dla porównania wielkości - rośnie obok stokrotki), i też nie wiem co to

Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
Lilie Galadrieli
- Annar13
- 1000p
- Od: 4 maja 2012, o 12:31