Rabatki Konstantego w podwórkowym ogródku cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aśka-a dlaczego tylko ją? :cry: :cry: :cry:
Ewo-Ogis-Leon niestety nie był na sprzedaż,ani nawet do wypożyczenia....Przepis na ciasto Królewicz mam dostać od koleżanek z Muzeum Etnograficznego.
Dziś ogródek tylko podlewałam,ale jutro będą nasadzenia i zdam relację.
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

Ewa - a przyjedziesz? Dla Ciebie zawsze drzwi szeroko otwarte :D . Jutro facet ma dowieźć mięso. Już się cieszę, lubię świeżą jagnięcinę.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aśka-Jasne!Przecież trzeba zobaczyć rabatkę Bei jesienią, Twoje przesadzenia z powodów nazwijmy to sanitarnych i widoki,huśtawka mało używana rdzewieje podobno.
Melduję,że żurawka bez korzenia z pojemnika pięknie się zadomowiła w Podwórkowym i ma przyrosty.Mięty także.
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 cze 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aśka, szkoda, że tak daleko mieszkam bo i ja bym wpadła na te szaszłyki ;:215
Najpierw odwiedzilabym Ewę i jej podwórkowy a potem na jagnięcinę :lol:

pozdrawiam
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Ewuś piszę się na przepis Królewicza.
Szczęka mi opadła na widok ceny pieczonej jagnięciny. ;:154
Za tą cenę niech zjedzą sobie sami.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

Grażynko, zwróć uwagę, chodzi o pieczoną baraninę :lol: . Jagnięcina jest droższa, chyba, że masz od producenta :wink:
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

kogra pisze:Ewuś piszę się na przepis Królewicza.
Oczywiście ja także. Zdjęć podwórkowego nie mogę się doczekać. ;:79
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Poranne pozdrowionka wraz z przepisem na Królewicza:
Królewicz składa się z dwu rodzajów ciasta, kremu i polewy.
Ciasto:1/2 szklanki cukru, 3 szklanki mąki tortowej,3 solidne łyżki miodu(musi być prawdziwy), 2 łyżeczki sody, 2 jajka duże, 1/2 kostki margaryny(Koło Gospodyń Wiejskich z A. podało,że "Kasia",ale myślę,ze to obojętne)
ciasto nr 2 czyli biszkopt:3/4 szklanki cukru,szklanka mąki tortowej, łyżeczka proszku do pieczenia, 4 jajka duże
krem czyli to co powoduje,że Królewicz taki smakowity:2 łyżki mąki ,2 łyżki mąki ziemniaczanej,6 łyżek cukru,2 szklanki mleka 3,2%,1 opakowanie cukru waniliowego,kostka margaryny.
Margarynę rozgrzać z miodem i cukrem , trzeba uważnie mieszać,po całkowitym rozpuszczeniu się i połączeniu składników ostudzić.Do głębokiej miski wsypać mąkę i sodę, wbić jajka,wlać ostudzoną margarynę z miodem i cukrem,wyrabiać na jednolitą masę.Ciasto podzielić na pół i piec na osobnych niewysokich, prostokątnych blaszkach w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C przez kwadrans.
Biszkopt:zaczynamy od ubicia białek na sztywną pianę czym kto ma, nawet widelcem,ubijając dodać żółtka i cukier,a na końcu mąkę i opakowanie proszku do pieczenia, delikatnie wymieszać.Podgrzać piekarnik o 10 stopni C, wylać ciasto na blaszkę i piec pół godziny.
Krem:W mleku rozmieszać oba rodzaje mąki, zagotować z cukrem waniliowym i margaryną.Gotować na małym ogniu mieszając uważnie tak długo aż powstanie jednolita masa bez grudek, gładka.Ostudzić.
Gry placki ostygną także układać ciasto,krem,biszkopt,krem, ciasto.Udekorować polewą,ale nie gładko, a tak jakby pochlapać.
Idę przenosić drugą połowę Piaskowej Górki poza Podwórkowy,spokojna praca wiaderkiem,liczę,że po jakimś setnym już będzie po wszystkim.W przerwach będę sadzić bogate Hanczyne dary i stojący od dwu dni w doniczce dereń jadalny.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Widzę Ewuś, że działo się u Ciebie sporo .....w miłym towarzystwie i przy dobrym jedzeniu. :)
Przepis zanotowany i kiedyś wypróbuję.
Co do kwiatków ...,śliczne te trójsklepki takie delikatne i maleńkie a tyle mają uroku.
Pozdrawiam,
:D
Awatar użytkownika
eury
200p
200p
Od: 1 kwie 2009, o 22:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Potwierdzam: królewicz jest rewelacyjny.Nie lubię tylko piec ,a właściwie rozkładać na blaszkach, cienkiego ciasta.Na szczęście istnieje papier do pieczenia :) bardzo ułatwia życie....Trzeba tylko uważać bo "kruche" bardzo szybko się piecze
U mnie w OBI jest teraz fantastyczna przecena roślin:70% od wszystkiego...i storczyki po 10 zł - tylko okropnie zaatakowane przez mszyce :(
Ogrodowa miniaturka Eury
Storczykowe bidulki Eury
Pozdrawiam Viola - rodzaj rośliny z rodziny fiołkowatych?
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Mszyce, to drobiazg!
Roślina w wór i spryskanie mydłem potasowym lub szarym, ewentualnie czosnkiem.
Zamknąć wór i zostawić w cieniu na 24 h.
Pod letni prysznic i...roślina jak nowa. :P
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Hanuś-posadziłam na rabacie czwórjęzyczkowo-hostowo-żurawkowej dwie miodunki (saccarata)lancetolistne kropkowane regularnie,urodziwe i rozrosłe,hostę kremowobrzegą obok podobnej,języczkę Przewalskiego obok języczki Przewalskiego od Tiji,kilogramy dąbrówek rozłogowych jako rozsadnik na mogiłę pradziadka, u mnie mnożą się jak króliki,bergenię,floksy?-jaki kolor?,paprotkę obok samczych-może być?, jedną kępę trawy w słonecznym miejscu, skalniakowe na rozsadnik w rogu grządki.Zaraz idę z drugą porcją tą z miednicy,wiaderko mam uwolnione.Co to jest taki korzeń i krótko obcięte?bo nie wiem gdzie wsadzić?
Przesadziłam pod mur trzmieliny Emerald Gold i Emerald Gaiety,żeby zrobić miejsce pod trawę.
Elżbietko-Trójsklepek (tricirtis)nadal kwitnie prążkowanie i fioletowo, jak ten u Marii Teresy.Drugi-ten od Tajgi zrzucił pączki.
Ewo-Ogis-godzinę temu zadzwonił nasz listonosz(obsługuje rejon już z 20 lat),"o to pani w domu?Bardzo dobrze, bo wziąłem dwie koperty zwykłe,jakby Pani inaczej je odebrała, a za grube są i do skrzynki mi nie wejdą"i przyniósł irysy babcine. Już zasadzone w irysowej zatoce!Przy okazji zajrzał do ogródka i szeroko się uśmiechnął.
Gorzato-ta druga koperta była od Ciebie,galaretka rubinowa zostanie zrobiona jutro,natomiast Oncle Tom zaraz w swoim domku indywidualnym powędruje do morza tulipanowego pod leszczyną purpurową.
Aśko-Elwirka także będzie z nami na Wystawie w sobotę o 10.00.Na jesień jesteśmy umówione u niej w ogrodzie na herbatkę owocowo malinową z miętą.
Eury-placek kruchy z Królewicza ma być gotowy w kwadrans!czyli migiem.Potwierdzam,że papier do pieczenia to bardzo dobra rzecz.Muszę zobaczyć dział cmentarny w OBI, może jakiegoś taniego umarlaka uda się reanimować.Ale na razie wracam do ogrodu.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewa Janina Sadowska pisze:Muszę zobaczyć dział cmentarny w OBI, może jakiegoś taniego umarlaka uda się reanimować.
:lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
teresat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 22:02

Post »

Ewo, tyle różności już rośnie w Twoim ogrodzie. Czy Ty pamiętasz wszystkie nazwy w szczególności łacińskie tych roślinek?
Już myślałam ,że sprawiłaś sobie czworonoga do towarzystwa na spacerki a tu czytam, nie Twoje.
Śliczne psiaki.
A jak tam Konstanty, zadowolony z postępów w pracach ogrodowych?
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Posadziłam wszystko łącznie z dereniem jadalnym choć rabatka wokół niego jeszcze wymaga poprawek.
Teresat-groszek szerokolistny skoro jest byliną i widziałam jak wygląda jak jest duży u Agaxkub przesadziłam w inne miejsce.Nazwy na ogól pamiętam.Staram się zapamiętywać je łącznie czyli i po polsku i po łacinie, a jeśli znam od razu w innych językach to też.Kostek dostał piękne grube żołędzie i się ugania za nimi, trzeba policzyć ile ich jest,żeby na nocne harce jakiegoś nie zakamuflował.
Gorzato-no i robi się wieczór, a do OBI daleko, autobus rzadko chodzi.Przydałoby się jeszcze ze dwie kratki przywieżć,na razie dostała ją akebia variegata.
Wygrabiłam, wyniosłam liście.
Ścięłam dwa konary suche leszczyny purpurowej, musiałam je pociąć na kawałki,ale sąsiad -pan Tadeusz spali je w piecu kaflowym, powiedział,że się nadają,zamontował mi na kranie w piwnicy rurkę plastikową,żeby się nie chlapało jak biorę wodę do konewki.Nadal pięknie i sucho, więc podlewałam.
Elsi-cienko,ale wyraźnie rysuje mi się pojemnik na gnojóweczkę pokrzywową.Nie beczka a wielki kanister.
Lecę na pocztę nadać Joli Graj żółtą cesarską koronę.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”