Bukszpan - choroby i szkodniki
Re: Bukszpan - choroby
Wiele jest przyczyn powodujących takie żółknięcie liści bukszpanu. Może to być jakaś choroba grzybowa a wtedy konieczne są opryski albo :
- Za mało wapna w glebie.Bukszpany źle rosną w zbyt kwaśnej ziemi i najlepsze są dla nich piaszczysto gliniaste gleby lekko wapienne z dużą ilością materii organicznej(kompost,próchnica)
- Zbyt wilgotno. Lubią gdy ziemia jest lekko wilgotna ale źle rosną na glebach zbyt wilgotnych
- Obsikiwanie przez psy. Tego bukszpany bardzo nie lubią.
Co do słońca to ja nie zauważam jego szkodliwego wpływu na te krzaki. Zdarza się ,że trochę listków nieznacznie się przypali ale jest to mało widoczne i według mnie bukszpany są cienioznośne a nie cieniolubne.Gdy dostaje przynajmniej 5h na dobę słońca to wówczas ma znacznie ładniejszy bardziej foremny i zwarty pokrój niż wtedy gdy jest cały czas w cieniu.
- Za mało wapna w glebie.Bukszpany źle rosną w zbyt kwaśnej ziemi i najlepsze są dla nich piaszczysto gliniaste gleby lekko wapienne z dużą ilością materii organicznej(kompost,próchnica)
- Zbyt wilgotno. Lubią gdy ziemia jest lekko wilgotna ale źle rosną na glebach zbyt wilgotnych
- Obsikiwanie przez psy. Tego bukszpany bardzo nie lubią.
Co do słońca to ja nie zauważam jego szkodliwego wpływu na te krzaki. Zdarza się ,że trochę listków nieznacznie się przypali ale jest to mało widoczne i według mnie bukszpany są cienioznośne a nie cieniolubne.Gdy dostaje przynajmniej 5h na dobę słońca to wówczas ma znacznie ładniejszy bardziej foremny i zwarty pokrój niż wtedy gdy jest cały czas w cieniu.
Re: Bukszpan - choroby

co zrobić? jaki środek ? czy da się uratować ?

Mój Romantyczny Ogród: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=52&t=35274" onclick="window.open(this.href);return false;
"Nie pozwól aby twoje marzenia zarosły chwastami".
"Nie pozwól aby twoje marzenia zarosły chwastami".
- bogdan51
- 50p
- Od: 10 paź 2010, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bukszpan, choroby

Bogdan
- Pauzalka
- 500p
- Od: 15 wrz 2006, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Rudy bukszpan, czy jest chory?
Nie wiem czy istnieje ruda odmiana bukszpanu, moje bukszpany są cały rok zielone.
Mój ogród.
Pauzalka
Pauzalka
Bukszpany nie robią się rude jesienią.On został zabiedzony w donicy i jest na granicy przeżycia.Najprawdopodobniej zima go wykończy.
Zażądaj od sprzedawcy zwrotu pieniędzy bo cię oszukał.Nie ma rudych bukszpanów i z tej sadzonki już nic nie będzie.Sprzedawca niech sam sobie go posadzi w swoim ogródku jeśli podobają mu się takie rude bukszpany
.

- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ach ci sprzedawcy! Na All....znalazłam takiego, który radzi dalie posadzić przed zimą, jeśli tylko da się łopatę wbić, dopóki ziemia nie jest zamarznięta.
Waleria
Chory bukszpan

- ellap75
- 200p
- Od: 5 lip 2010, o 13:26
Re: Chory bukszpan
Masz psa? Bo moje bukszpany tak wyglądają jak są zasilane psim moczem 

Ela
Moje bagno
Moje bagno

Ja także wywaliłam bukszpana tydzień temu,zrobił się cały żółty a każdy listek jakiś taki wypukły.
A jaka gleba tam jest?
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Kontakt:
Nadmierna transpiracja przy zamarznietej glebie
Ano... i w dodatku za późno cięty- ostatnie przyrosty nie zdążyły tak naprawdę przyrosnąć do końca i spokojnie zdrewnieć.