Kłodzki ogród
- nocny_drwal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
a teraz próba zinwentaryzowania mojej klonowej populacji. oczywiście nie liczę zwykłych siewek klona pospolitego, czy jawora. Nie liczę też młodych siewek, co do których pochodzenia nie jestem pewien i nie jest możliwa ich identyfikacja. nie liczę również tych, których już nie ma...
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
- dianek
- Od: 24 lip 2008, o 11:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kubuś, ja szkółkarz nie jestem ;)
a z projektantami wiesz jak jest ;) na polibudzie jestem
a zagadka przypomina mi rosa rugosa ale cos niebardzo..
zdradz co to bo mi sie po nocach bedzie snilo :>
PS. a acer palmatum 'butterfly' masz moze ?:> moj ulubiony ^^
a co do acer palmatum 'atropurpureum' to dziadostwo straszne nie chce mi koloru utrzymać... gdy ma choć troche za mało światła odrazu zielenieje... rozczarowana jestem
klony uwielbiam.. aczkolwiek u siebie na działce raczej kolekcji miec nie będę... strefa 5a/5b :/ wsio wymarza :/ chyba że sobie zrobię dużą oranżerię ;)
a z projektantami wiesz jak jest ;) na polibudzie jestem
a zagadka przypomina mi rosa rugosa ale cos niebardzo..
zdradz co to bo mi sie po nocach bedzie snilo :>
PS. a acer palmatum 'butterfly' masz moze ?:> moj ulubiony ^^
a co do acer palmatum 'atropurpureum' to dziadostwo straszne nie chce mi koloru utrzymać... gdy ma choć troche za mało światła odrazu zielenieje... rozczarowana jestem

klony uwielbiam.. aczkolwiek u siebie na działce raczej kolekcji miec nie będę... strefa 5a/5b :/ wsio wymarza :/ chyba że sobie zrobię dużą oranżerię ;)
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Mój ogródek
- nocny_drwal
- Kontakt:
baterflaje miałem 2. miałem... niestety problem nie leży w przemarzaniu. problemem jest werticillium (grzyb). więcej o nim napisałem tu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=25063]. Kłodzko leży w Kotlinie Klodzkiej. nie pamiętam, która to strefa, ale jest tu zimno. wegetacja o 10 dni do tyłu za Wrocławiem, a odległość to niecałe 100 km. w tym roku nie okrywałem, gdyż za wiele tego. i nawet taka 'Shishigashira' nie przemarzła, a to już jest wrażliwszy klon i to szczepiony na pniu, więc nie był przykryty śniegiem.
co do "atropurpurea" to niestety, ta odmiana już nie istnieje. nie ma czegoś takiego, jak Acer palmatum 'Atropurpureum'! pozostało już tylko Acer palmatum forma atropurpurea. jest to zbiór siewek, lub roślin szczepionych, o cechach mniej, lub bardziej zbliżonych do 'Atropurpurea'. Trzymają barwę, lub nie, zależy co się trafi. rozmnażanie generatywne (czyli przez wysiew nasion), doprowadziło do zaniknięcia oryginalnej odmiany. Tak więc tzw. "atropurpurea" należy unikać. lepiej poszukać 'Trompenburg', czy 'Bloodgood'. A wracając do dzisiejszej zagadki... oj sadownicy się nie popisali
to jest jeżyna wonna. Niestety nie pachnie, nie wiem czemu?
Wiem, że jeden egzemplarz rośnie w ogrodzie Akademii medycznej we Wrocławiu, drugi w Kłodzku, w moim ogrodzie
a trzeci w szkółce
w przyszłości ją namnożę, bo podobno można nią zapchać kiepski, zacieniony kąt ogrodu, w którym nic innego ciekawszego nie urośnie. a ładnie kwitnie 
co do "atropurpurea" to niestety, ta odmiana już nie istnieje. nie ma czegoś takiego, jak Acer palmatum 'Atropurpureum'! pozostało już tylko Acer palmatum forma atropurpurea. jest to zbiór siewek, lub roślin szczepionych, o cechach mniej, lub bardziej zbliżonych do 'Atropurpurea'. Trzymają barwę, lub nie, zależy co się trafi. rozmnażanie generatywne (czyli przez wysiew nasion), doprowadziło do zaniknięcia oryginalnej odmiany. Tak więc tzw. "atropurpurea" należy unikać. lepiej poszukać 'Trompenburg', czy 'Bloodgood'. A wracając do dzisiejszej zagadki... oj sadownicy się nie popisali

mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
Ależ masz pięny ogród!!! Podziwiam i gratuluję. A to zdjecie z oczkiem i tyle roślin wokół!! Marzenie

Agdula
Mądrość wabi-sabi: Nic nie jest doskonałe, skończone ani wieczne.
W prawie dzikim ogrodzie ...
Mądrość wabi-sabi: Nic nie jest doskonałe, skończone ani wieczne.
W prawie dzikim ogrodzie ...
- bishop
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Kontakt:
To 'Garnet' jest zielony? 
3 egzemplarze rośliny na Dolnym Śląsku, z czego 2 u Ciebie i Ty się dziwisz, ze nikt nie poznał?

3 egzemplarze rośliny na Dolnym Śląsku, z czego 2 u Ciebie i Ty się dziwisz, ze nikt nie poznał?

Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
- nocny_drwal
- Kontakt:
Mój garnet rośnie w bardzo mocnym cieniu. No i tak był oznaczony, jako garnet, a ja nie zadałem sobie trudu sprawdzenia tego w książkach
. Co do jeżyny, nie wiem, może jest jej więcej, niż 3 sztuki na Dolnym śląsku. Ja napisałem o lokalizacji tych, które znam. 

mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
- Iwcia&Patyrek
- 500p
- Od: 5 sie 2007, o 20:39
Witaj
Cieszę się, że do Ciebie zajrzałam. Naprawdę zazdroszczę pasji i myślę, że ciężka praca i oddanie prędzej czy później wróci Ci się i to z nadwyżką.
Jestem zainteresowana kupnem klonu do zakatka japońskego. Ale musi spełniac pewne wymagania... tzn. musi byc zielony, miec niski, poduszkowy pokrój i nie usiągac zbyt duzych rozmiarów docelowych.
Co byś mi w takiej sytuacji polecił?
Podrawiam
Iwona
Cieszę się, że do Ciebie zajrzałam. Naprawdę zazdroszczę pasji i myślę, że ciężka praca i oddanie prędzej czy później wróci Ci się i to z nadwyżką.
Jestem zainteresowana kupnem klonu do zakatka japońskego. Ale musi spełniac pewne wymagania... tzn. musi byc zielony, miec niski, poduszkowy pokrój i nie usiągac zbyt duzych rozmiarów docelowych.
Co byś mi w takiej sytuacji polecił?
Podrawiam
Iwona
do szczęscia dużo nie potrzeba
Iwcia&Patyrek zapraszają
Iwcia&Patyrek zapraszają
- dianek
- Od: 24 lip 2008, o 11:43
łomatko ^^ Kuba, ja tą jeżynę widziałam raz w życiu - na drugim semestrze studiów na laborkach z dendrologi xD
więc się nie dziwię że mi nie zaklikało ;)
więc się nie dziwię że mi nie zaklikało ;)
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Mój ogródek
- orinoko01
- 200p
- Od: 21 cze 2009, o 22:39
Witaj Jakubie!!
Dziś znalazłem czas na dłuższe pochodzenie po Twoim ogrodzie i jestem zachwycony.Masz bardzo ładny gąszcz..taki jak lubie ...no i sadzawka pięknie naturalnie wygląda. Klony cudo ...niestety nie chca rosnąć u mnie. Mam też pytanie...jaką masz glebe w ogrodzie, że klony tak świetnie sobie radzą?
Dziś znalazłem czas na dłuższe pochodzenie po Twoim ogrodzie i jestem zachwycony.Masz bardzo ładny gąszcz..taki jak lubie ...no i sadzawka pięknie naturalnie wygląda. Klony cudo ...niestety nie chca rosnąć u mnie. Mam też pytanie...jaką masz glebe w ogrodzie, że klony tak świetnie sobie radzą?
- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
Witaj Kuba!
Chyba musisz mieć zaciszny kąt, skoro tak pięknie rosną Ci klomby.
Jeśli chodzi o strefę klimatyczną Kłodzka to jest to 6a czyli prawie
najzimniejsza
. Możesz sobie zobaczyć, jak to w porównaniu z Wrockiem wygląda
http://www.arboretum.pl/index.php?name= ... cle&sid=10
No i nie wiem, dlaczego piszesz, że jesteś bezrobotny?
Przecież przy tej szkółce masz full roboty!
No tak, tylko ta kasa... Ale mam nadzieję i życzę Ci, żeby zaczęła przynosić zyski.
Pewnie wymaga to trochę cierpliwości, bo ludzie muszą się o niej dowiedzieć.
Ja już się dowiedziałam i kto wie, czy nie zostanę Twoją klientką?
Ale to jeszcze nie w tym roku ...
Z pachnącej jeżyny, która nie jest pachnąca to się uśmiałam.
Ale wygląda pięknie.
Chyba musisz mieć zaciszny kąt, skoro tak pięknie rosną Ci klomby.
Jeśli chodzi o strefę klimatyczną Kłodzka to jest to 6a czyli prawie
najzimniejsza

http://www.arboretum.pl/index.php?name= ... cle&sid=10
No i nie wiem, dlaczego piszesz, że jesteś bezrobotny?

Przecież przy tej szkółce masz full roboty!
No tak, tylko ta kasa... Ale mam nadzieję i życzę Ci, żeby zaczęła przynosić zyski.
Pewnie wymaga to trochę cierpliwości, bo ludzie muszą się o niej dowiedzieć.
Ja już się dowiedziałam i kto wie, czy nie zostanę Twoją klientką?

Ale to jeszcze nie w tym roku ...
Z pachnącej jeżyny, która nie jest pachnąca to się uśmiałam.
Ale wygląda pięknie.
Pozdrawiam serdecznie