Cudactwa kulinarne Tess...
Re: Cudactwa kulinarne Tess...
dziś przepis koleżanki z innego forum i jej fotka,robiłam osobiście tę roladę - BOSKA w smaku no i pięknie wygląda..
Rolada szpinakowo - łososiowa
Co kupić:
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- chrzan lub czosnek
- 4 jajka
- dwa serki almette
- łosoś wedzony w plastrach 400g
- Tluszcz do smazenia
- ziółka
Jak zrobić:
Smażymy szpinak na masełku lub oliwie, dodajemy drobno posiekany czosnek , sól i pieprz.
Odsączamy na sitku.
Gdy nam przestygnie dodajemy żółtka .Pianę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą szpinakowa .
Blache wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy naszą masę.
Wkładamy do nagrzanego na 190 st piekarnika i pieczemy ok.15min .Zostawiamy do przestygnięcia .
W tzw miedzyczasie mieszamy serki z ziółkami (zielona pietruszka, koperek , ziola prowansalskie- kto co lubi albo ma w chacie ) , mozna tez dodac łyzeczkę chrzanu .Mozna tez użyć zwyczajnie ziołowego serka.
Biszkopt szpinakowy smarujemy równo serem i nakładamy na to plastry lososia .
Zwijamy w rolade , owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki .
Po wyjęciu kroimy w plasterki i jemy......
Smacznego
Rolada szpinakowo - łososiowa
Co kupić:
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- chrzan lub czosnek
- 4 jajka
- dwa serki almette
- łosoś wedzony w plastrach 400g
- Tluszcz do smazenia
- ziółka
Jak zrobić:
Smażymy szpinak na masełku lub oliwie, dodajemy drobno posiekany czosnek , sól i pieprz.
Odsączamy na sitku.
Gdy nam przestygnie dodajemy żółtka .Pianę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą szpinakowa .
Blache wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy naszą masę.
Wkładamy do nagrzanego na 190 st piekarnika i pieczemy ok.15min .Zostawiamy do przestygnięcia .
W tzw miedzyczasie mieszamy serki z ziółkami (zielona pietruszka, koperek , ziola prowansalskie- kto co lubi albo ma w chacie ) , mozna tez dodac łyzeczkę chrzanu .Mozna tez użyć zwyczajnie ziołowego serka.
Biszkopt szpinakowy smarujemy równo serem i nakładamy na to plastry lososia .
Zwijamy w rolade , owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki .
Po wyjęciu kroimy w plasterki i jemy......
Smacznego
Re: Cudactwa kulinarne Tess...
Tess rewelacja!
Tylko u mnie nikt się nie czepi ... chłopcy nie lubią szpinaku i ryb a cóka wegetarianka nie jada ryb
a ja musze wszystko jeść i d*** rośnie
zrobię to... i sama zjem
kurcze, że ja dotąd nie wpadłam na to, zeby połączyć szpinak z łososiem
no rewelacja!
Tylko u mnie nikt się nie czepi ... chłopcy nie lubią szpinaku i ryb a cóka wegetarianka nie jada ryb

zrobię to... i sama zjem

kurcze, że ja dotąd nie wpadłam na to, zeby połączyć szpinak z łososiem

no rewelacja!
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6500
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Re: Cudactwa kulinarne Tess...
No to koniecznie zrób łososia na gorąco na blaszce (ja robię w płaskim szkle), ciasto francuskie rozwinięte i podzielone na pół (z Lidla), na to płat łososia skórą do dołu, na to przygotowany i doprawiony według gustu szpinak, można pokruszyć na to jakiś ser typu bałkański, halumi czy feta, dodać okruszki masła, a na wierzch drugą warstwę ciasta francuskiego, brzegi zlepić, powierzchnię posmarować mlekiem, jajkiem czy wodą i siup do nagrzanego pieca. W piekarniku trzymać aż do zrumienienia. Jeść na gorąco, albo na zimno, na sucho, albo z sosem, chętnie z jakąś surówką.
Można to samo, albo podobne danie zrobić z innej dowolnej białej ryby czy z filetów, nawet mrożonych. Można szpinak doprawić czosnkiem, albo tylko solą, albo ziołami, albo śmietaną, albo co kto lubi, wtedy niby wciąż jesto to samo, a za każdym razem wychodzi nieco inaczej
Można to samo, albo podobne danie zrobić z innej dowolnej białej ryby czy z filetów, nawet mrożonych. Można szpinak doprawić czosnkiem, albo tylko solą, albo ziołami, albo śmietaną, albo co kto lubi, wtedy niby wciąż jesto to samo, a za każdym razem wychodzi nieco inaczej

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Re: Cudactwa kulinarne Tess...
Nalewko podoba mi się... bardzo ..
wypróbuję !!!!!nawet jakbym miała sama przez tydzień jeść...
juz padam.. dobranoc ... i milych snów
wypróbuję !!!!!nawet jakbym miała sama przez tydzień jeść...

juz padam.. dobranoc ... i milych snów

z uśmiechami Iza
u liski
u liski
Re: Cudactwa kulinarne Tess...
Dla tych co nie lubią piec makowców....takie szybkie ciasta makowe - przepis jest Kasi Klich
ale zaświadczam ciasto jest boskie
Makówki z ciasta francuskiego
Co kupić..
dwa ciasta francuskie - takie gotowe ( nie mrożone)
puszka masy makowej bakalandu lub innej 850g
20 dkg orzechów włoskich - proponuję pokruszyć
Jak zrobić..
Gotowe ciasta francuskie rozwijamy, na całej powierzchni rozskładamy masę makową ( 850g starcza na dwa ciasta)
Cisato zwijamy w rulon i tniemy na 1-1,5cm kawałki
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Pieczemy w temp 200 st około 20 minut - do nabrania złocistego kolorku...
wyjmujemy, studzimy ..............i rośniemy wszerz
Smacznego!



Makówki z ciasta francuskiego
Co kupić..
dwa ciasta francuskie - takie gotowe ( nie mrożone)
puszka masy makowej bakalandu lub innej 850g
20 dkg orzechów włoskich - proponuję pokruszyć
Jak zrobić..
Gotowe ciasta francuskie rozwijamy, na całej powierzchni rozskładamy masę makową ( 850g starcza na dwa ciasta)
Cisato zwijamy w rulon i tniemy na 1-1,5cm kawałki
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Pieczemy w temp 200 st około 20 minut - do nabrania złocistego kolorku...
wyjmujemy, studzimy ..............i rośniemy wszerz
Smacznego!
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6500
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Re: Cudactwa kulinarne Tess...
Melduję posłusznie, że rolada szpinakowo-łososiowa na jutro już się chłodzi 
Dodałam jednak dwie łyżki stołowe mąki pszennej, bo miałam duże jaja i masa była za rzadka.
Dzięki za przepis

Dodałam jednak dwie łyżki stołowe mąki pszennej, bo miałam duże jaja i masa była za rzadka.
Dzięki za przepis

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- gosia07
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4585
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Lublin
Re: Cudactwa kulinarne Tess...
Tess bardzo proszę o przepis na banany z nutellą bo nie mogę znaleźć a czytam że pycha.
Re: Cudactwa kulinarne Tess...
kochane dziś coś smakowitego...że aż chce się więcej i więcej i więcej...
KAWA KOKOSOWA
Mocna , aromatyczna kawa o kokosowym posmaku .
Składniki :
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ( ja używam Davidoff )
? filiżanki gorącej przegotowanej wody
? filiżanki skondensowanego nie słodzonego mleczka kokosowego
2 łyżeczki wiórek kokosowych
cukier do posłodzenia ( ja użyłam brązowy )
Kawę zalać gorącą przegotowaną wodą .Dolać mleczko kokosowe .Wsypać wiórki kokosowe , osłodzić do smaku , zamieszać .
Doskonale smakuje w towarzystwie słabego likieru kokosowego ( jak ktoś woli to może kieliszek likieru wlać do kawy )
KAWA KOKOSOWA
Mocna , aromatyczna kawa o kokosowym posmaku .
Składniki :
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ( ja używam Davidoff )
? filiżanki gorącej przegotowanej wody
? filiżanki skondensowanego nie słodzonego mleczka kokosowego
2 łyżeczki wiórek kokosowych
cukier do posłodzenia ( ja użyłam brązowy )
Kawę zalać gorącą przegotowaną wodą .Dolać mleczko kokosowe .Wsypać wiórki kokosowe , osłodzić do smaku , zamieszać .
Doskonale smakuje w towarzystwie słabego likieru kokosowego ( jak ktoś woli to może kieliszek likieru wlać do kawy )
Re: Cudactwa kulinarne Tess...
PROWOKACJA TESS
1 okrągły ser Camembert
naturalne masło orzechowe ( nie słodzone mozna nabyc w tesco,auchan)
mielone orzechy laskowe
kandyzowana żurawina
płatki migdałów
sól
pieprz mielony
Ser przekroić na 4 plastry ( jak biszkopt do tortu ) .Każdy plaster posolić posypać pieprzem i nałożyć na niego łyżeczkę miękkiego masła orzechowego .Ułożyć plastry na sobie .Posmarować brzegi masłem orzechowym tworząc torcik . Obsypać wierzch i boki mielonymi orzechami i płatkami migdałowymi .Ułożyć kilka kandyzowanych żurawin .
Wstawić serek do lodówki na minimum 3 godziny by masło orzechowe zastygło .
Kroić w trójkąty ( najlepiej 8 części ) .
smacznego....bo to niebo w gębie
1 okrągły ser Camembert
naturalne masło orzechowe ( nie słodzone mozna nabyc w tesco,auchan)
mielone orzechy laskowe
kandyzowana żurawina
płatki migdałów
sól
pieprz mielony
Ser przekroić na 4 plastry ( jak biszkopt do tortu ) .Każdy plaster posolić posypać pieprzem i nałożyć na niego łyżeczkę miękkiego masła orzechowego .Ułożyć plastry na sobie .Posmarować brzegi masłem orzechowym tworząc torcik . Obsypać wierzch i boki mielonymi orzechami i płatkami migdałowymi .Ułożyć kilka kandyzowanych żurawin .
Wstawić serek do lodówki na minimum 3 godziny by masło orzechowe zastygło .
Kroić w trójkąty ( najlepiej 8 części ) .
smacznego....bo to niebo w gębie

- ada.kj
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5075
- Od: 2 gru 2008, o 12:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Cudactwa kulinarne Tess...
Tess. Torcik serowy rewelacja. Gościom bardzo smakował, hit sezonu.
Przezornie zrobiłam z trzech serków, ale i tak wszystko poszło. 


Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Re: Cudactwa kulinarne Tess...
Pieczona kaczuszka z jabłkami....i nie tylko
jako,że u mnie na drugi dzień świąt jest kaczka, podaję sprawdzony przepisik....no dodam,że niebo w gębie jest.
Składniki:
1 młoda kaczka (1,5 kg), - w żadnym wypadku nie mrożona!!!!!
1 łyżka masła ,
8 winnych jablek (antonówki)
1,5 łyżki majeranku,
2 łyżki czerwonego wina,
2 łyżeczki cukru,
2 łyżeczki żurawiny do mięsa lub borówek,
1/2 łyżeczki pieprzu, sol.
Jak zrobić?
kaczkę umyć, osuszyc, ewentualnie wyciąć z niej nadmiar tłuszczu,
natrzeą z zewnatrz i wewnątrz solą, pieprzem i majerankiem (1/2 lyzki zachowac).
Odstawic na godzinę w chłodne miejsce.
Umyć i obrac 4 jablka. Pokroic na ćwiartki, oczyscić z gniazd nasiennych, posypac reszta majeranku.
Kaczkę nadziać jabłkami, wkladając je do wnetrza kaczuszki. Otwor zaszyc.
Przełożyć do formy, polać masłem, podlać winem, skropic woda,
Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 175st ok. 1,5 godz (w zaleznosci od wagi).
W czasie pieczenia skrapiać woda, potem tworzacym sie sosem.
Po 40 min odwrocię, by mieso obrumieniło sie z obu stron.
Pozostłle jablka opłukac, ale nie obierać ich.
Wydrążyć łyżeczka środki, napelnić żurawina z cukrem.
Włozyc jabłka do małego, żaroodpornego naczynia, po czym wstawic do formy, w ktorej pieczemy kaczke.
Jabłka piec razem z kaczka przez ostatnie 20 min. Uważac, by sie nie rozpadly.
Upieczona kaczke pokroic, przelozyc na połmisek, obłozyc jablkami, polać sosem.
Jak kto woli....ja jem bez dodatków...no....jeno z dobrym winkiem....
jako,że u mnie na drugi dzień świąt jest kaczka, podaję sprawdzony przepisik....no dodam,że niebo w gębie jest.
Składniki:
1 młoda kaczka (1,5 kg), - w żadnym wypadku nie mrożona!!!!!
1 łyżka masła ,
8 winnych jablek (antonówki)
1,5 łyżki majeranku,
2 łyżki czerwonego wina,
2 łyżeczki cukru,
2 łyżeczki żurawiny do mięsa lub borówek,
1/2 łyżeczki pieprzu, sol.
Jak zrobić?
kaczkę umyć, osuszyc, ewentualnie wyciąć z niej nadmiar tłuszczu,
natrzeą z zewnatrz i wewnątrz solą, pieprzem i majerankiem (1/2 lyzki zachowac).
Odstawic na godzinę w chłodne miejsce.
Umyć i obrac 4 jablka. Pokroic na ćwiartki, oczyscić z gniazd nasiennych, posypac reszta majeranku.
Kaczkę nadziać jabłkami, wkladając je do wnetrza kaczuszki. Otwor zaszyc.
Przełożyć do formy, polać masłem, podlać winem, skropic woda,
Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 175st ok. 1,5 godz (w zaleznosci od wagi).
W czasie pieczenia skrapiać woda, potem tworzacym sie sosem.
Po 40 min odwrocię, by mieso obrumieniło sie z obu stron.
Pozostłle jablka opłukac, ale nie obierać ich.
Wydrążyć łyżeczka środki, napelnić żurawina z cukrem.
Włozyc jabłka do małego, żaroodpornego naczynia, po czym wstawic do formy, w ktorej pieczemy kaczke.
Jabłka piec razem z kaczka przez ostatnie 20 min. Uważac, by sie nie rozpadly.
Upieczona kaczke pokroic, przelozyc na połmisek, obłozyc jablkami, polać sosem.
Jak kto woli....ja jem bez dodatków...no....jeno z dobrym winkiem....

Re: Cudactwa kulinarne Tess...
kochane rafaello....tańsze niz w sklepie, a w smaku mniej chemiczne
Co kupić?
250 g mascarpone
250 g kokosu
125 g cukru pudru
Kieliszek likieru mandarynkowego lub cytrynowego
Migdały ( obrane )
jak zrobić???
Wymieszać mascarpone , cukier , kokos i liker .
Połączyć wszystko dokładnie.
Formować kulki , w kazdej w środku zrobić zagłębienie i włożyć migdał.
Obtczać w kokosie
Schłodzić w lodówce
no i niech tyłki rosną


Co kupić?
250 g mascarpone
250 g kokosu
125 g cukru pudru
Kieliszek likieru mandarynkowego lub cytrynowego
Migdały ( obrane )
jak zrobić???
Wymieszać mascarpone , cukier , kokos i liker .
Połączyć wszystko dokładnie.
Formować kulki , w kazdej w środku zrobić zagłębienie i włożyć migdał.
Obtczać w kokosie
Schłodzić w lodówce
no i niech tyłki rosną


Re: Cudactwa kulinarne Tess...
Kaszanka na grilla - boska
Co kupić?
8 kaszanek
1/2 szklanki ulubionego sosu BBQ (mój ulubiony to Jack Daniels)
1/2 główki czosnku
1 jabłko
1 średnia cebulka
1 łyżka majeranku
Jak zrobić?
Czosnek kroimy w cienkie plasterki,
cebulę w półtalarki a ćwiartki obranego ze skóry jabłka również w plasterki.
Kaszankę grubo smarujemy sosem BBQ, obkładamy jabłkiem, cebulą i czosnkiem, lekko posypujemy majerankiem i zawijamy w posmarowaną olejem folię aluminiową.
Grillujemy w średniej temperaturze około 10 minut.
Smacznego !!!!
Co kupić?
8 kaszanek
1/2 szklanki ulubionego sosu BBQ (mój ulubiony to Jack Daniels)
1/2 główki czosnku
1 jabłko
1 średnia cebulka
1 łyżka majeranku
Jak zrobić?
Czosnek kroimy w cienkie plasterki,
cebulę w półtalarki a ćwiartki obranego ze skóry jabłka również w plasterki.
Kaszankę grubo smarujemy sosem BBQ, obkładamy jabłkiem, cebulą i czosnkiem, lekko posypujemy majerankiem i zawijamy w posmarowaną olejem folię aluminiową.
Grillujemy w średniej temperaturze około 10 minut.
Smacznego !!!!
Re: Cudactwa kulinarne Tess...
Polędwica faszerowana szpinakiem i serem....danko na specjalne okazje!!
Co kupić?
2 średnie polędwice wieprzowe
6 łyżek oleju czosnkowego
1/8 szklanki czerwonego wytrawnego wina
kilka gałązek świeżego rozmarynu
2 ząbki drobno usiekanego czosnku
1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
10 dkg świeżego szpinaku
10 dkg sera pleśniowego (np Blue Cheese)
sól i pieprz do smaku
jak zrobić?
sposób przygotowania:
Przygotowujemy marynatę do mięsa.
Mieszamy olej z winem, czosnkiem i pieprzem.
Mięso nacieramy solą i grubo mielonym pieprzem, zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 8 godzin.
Szpinak oczyszczamy z łodyżek i rwiemy na drobne kawałki, ser rozdrabniamy na grudki.
Długim wąskim nożem nacinamy "kieszonkę" w polędwicy, (uważając aby nie przeciąć jej do końca). Faszerujemy mięso szpinakiem wymieszanym z serem, ciasno je upychając
Rozgrzewamy grill do wysokiej temperatury, (polędwicę najlepiej jest włożyć do specjalnego podłużnego koszyczka do grillowania)
Grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony smarujac marynatą
idealnie do tej polędwicy pasuje makaron z karczochami
Składniki:
1/4 kg makaronu (np swiderki)
3 łyzki oliwy
1/2 główki posiekanego czosnku
1/4 szklanki posiekanych marynowanych karczochów
sól do smaku
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy "al dente". Na patelni rozgrzewamy oliwę, lekko podsmażamy czosnek, dodajemy karczochy a po chwili makaron. Podsmażamy razem często mieszając
gościom zaserwujecie niebo w gębie.
Co kupić?
2 średnie polędwice wieprzowe
6 łyżek oleju czosnkowego
1/8 szklanki czerwonego wytrawnego wina
kilka gałązek świeżego rozmarynu
2 ząbki drobno usiekanego czosnku
1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
10 dkg świeżego szpinaku
10 dkg sera pleśniowego (np Blue Cheese)
sól i pieprz do smaku
jak zrobić?
sposób przygotowania:
Przygotowujemy marynatę do mięsa.
Mieszamy olej z winem, czosnkiem i pieprzem.
Mięso nacieramy solą i grubo mielonym pieprzem, zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 8 godzin.
Szpinak oczyszczamy z łodyżek i rwiemy na drobne kawałki, ser rozdrabniamy na grudki.
Długim wąskim nożem nacinamy "kieszonkę" w polędwicy, (uważając aby nie przeciąć jej do końca). Faszerujemy mięso szpinakiem wymieszanym z serem, ciasno je upychając
Rozgrzewamy grill do wysokiej temperatury, (polędwicę najlepiej jest włożyć do specjalnego podłużnego koszyczka do grillowania)
Grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony smarujac marynatą
idealnie do tej polędwicy pasuje makaron z karczochami
Składniki:
1/4 kg makaronu (np swiderki)
3 łyzki oliwy
1/2 główki posiekanego czosnku
1/4 szklanki posiekanych marynowanych karczochów
sól do smaku
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy "al dente". Na patelni rozgrzewamy oliwę, lekko podsmażamy czosnek, dodajemy karczochy a po chwili makaron. Podsmażamy razem często mieszając
gościom zaserwujecie niebo w gębie.
- pamelka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7280
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Lubelskie
Re: Cudactwa kulinarne Tess...
Ja też griluję kaszankę w folii, ale taką grubą, krojoną w pastry, z cebulką w kostkę i przyprawami. Wszystkim smakuje 
