Ogród Ali -> alana cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie!
Krokusy niestety u mnie też przekwitają :( Jedynie prążkowane (fotki poniżej), najpóźniej zakwitające bardzo ładnie teraz się prezentują.
Asiula, Tadeuszu, dzięki za odwiedziny, mam nadzieję, że znajdę czas żeby spokojnie u Was pospacerować ;) U Was wiosna pewnie na tym samym etapie jak u mnie.
Izo, te jaśniutkie krokusy jakies najwcześniejsze, ale niezłe są, bo nadal się utrzymują w porządnym stanie.
Judi, to przylaszczka, jeszcze w pąku wówczas była ;) a to ostatnie to chionodoxa, czyli śnieżnik
Czołgistki coś ostatnio "zapuszczamy" forum ;) Widziałyście u Wioli bratki z ulicy (sądzę, że tam je zdobyła)? ;) Madzię wyprzedziła skubana :D

Dobra teraz czas chwalenia się ubiegłotygodniowymi różami z rosarium:
- Hertiage, Charles Austin, Cardinal de Richelieu, Charles de Mills
Obrazek
- piękna Madame ;) (Mme Hardy)
Obrazek
- kupiona u nas w sklepie, mniema, że to Westerland
Obrazek Obrazek

Róże po tygodniowej aklimatyzacji został dzisiaj przed ponad dwoma godzinami temu wsadzone do ziemi.
Wykarczowałam jedną dziką różę, chorowała biedaczka od kilku lat, a dzisiaj dla Mme Hardy robiłam miejsce na rabacie przesadzając świerka :D

A teraz kolejna porcja cebulowych:
- czyż nie fantastycznie wyglądają irysy Danforda :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek
- myślałam, że wierzba mandżurska zdąży wypuścić jakieś listki i fajnie skomponuje się z tymi irysami, ale niestety coś ona stoi w miejscu
Obrazek

- mały leśny zakątek - szczawik i anemony z pakami
Obrazek

Obrazek

- zawilce greckie
Obrazek

- przylaszczka
Obrazek

- narcyzy tete-a-tete
Obrazek

- "Amelkowa rabata" :D
Obrazek

- śnieżnik w całej okazałości
Obrazek
Obrazek

- irysy
Obrazek
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teraz krokusowa sesja:

- 2 kwietnia jak widac prezentowały sie bardzo ładnie, teraz już troche klapnięte, jeszcze Amelka sobie skubie różne kwiatki ;)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Wiem że u mnie zakwitają już kolejne kwiaty ale jakoś mi żal krokusów.....

Dziękuję za twoje zdjęcia :D
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

To fajna sprawa , z tymi różnicami temperatur w różnych rejonach Polski.U mnie irysy żyłkowane i krokusy już przekwitły ,ale mogę przyjść do Ciebie i nacieszyć się znowu tymi cudownymi widokami!To mi się podoba! :lol:
Zawilce grecki są śliczne !- u mnie kolejna próba ich posiadania - skończyła się fiaskiem!Nie wiem ,coś robię nie tak,że nie udaje mi się z nimi! :lol:
A zakupy - marzenie!Na pewno zakwitną w tym roku,więc będziemy miały okazję podziwiać ich piękno......oj , się będzie działo!A Ty ,Alu , też miałaś pełno roboty ,żeby miejsce róży zrobić :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariolu, krokusów zawsze tak jakoś żal, przebiśniegów też, tak przykro patrzeć jak przekwitają, w końcu to pierwsze upragnione kwiaty wiosny :wink: Ale właśnie dzięki fotkom możemy sobie przedłużyć to kwitnienie, fajnie, że Ci w tym pomogłam ;)
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu, zawilce greckie mam dopiero drugą wiosnę, jedne rosną obok malutkiego skrawka trawy pod samym świerkiem, drugie w kłacząch barwinka :D Jak widac nie przeszkadza im to, może lubią takie zagnieżdżenie w glebie ;)
Z różami miałam ogromny problem (skończyłam sadzić po 19 ;)), chciałam więcej jeszcze kupic, ale dzisiaj uzmysłowiłam sobie, że na tym co jest, trzeba poprzestać :roll:
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

alana pisze: Z różami miałam ogromny problem (skończyłam sadzić po 19 ;)), chciałam więcej jeszcze kupic, ale dzisiaj uzmysłowiłam sobie, że na tym co jest, trzeba poprzestać :roll:
:;230 :;230 :;230 Alu ,znam to doskonale (i na pewno nie tylko ja....)Może nie koniecznie z różami ,ale znam to świetnie!A znając życie - nie koniec chciejstw! :lol:
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Gratuluję udanych zakupów Alu ;:215
Widać, że sadzonki ogromne i zdrowe. Już nie mogę się doczekać na ich kwiaty.

Piękne zdjęcia porobiłaś swoim roślinkom. Cudnie wyglądają kępki irysków. Długo je uprawiasz, że tak ładnie się rozrosły? Ja mam chyba 3 cebulki i na razie tak skromnie to wygląda.
Krokusy w paseczki, tez bardzo ładne.
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Krokusy w paseczki to moje najulubieńsze :D szkoda, że w tym roku tak krótko kwitły :?
iryski fajnie wyglądają - co robisz, że rosną tak ładnie??
u mnie im coś nie za dobrze - z kilku cebulek zaledwie jedna wystawia listek do słonka, a kwiecia z tego to raczej nie będzie :roll:

różyce dorodne :D gratuluję udanych zakupów :D będzie co podziwiać już niedługo 8)
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu, niestety to nie koniec, nadal planuję zakup kilku hortensji... :oops: :D :D
Dziewczyny irysy mam dopiero drugi sezon. Rok temu ładniej kwitły, chyba po cieplejszej zimie. A zbytnio nie rozrosły się, bo miałam taką samą kępkę rok temu.
I nic z nimi nie robię, pozostawiam same sobie ;) Jesień zima są mokre, dopiero słoneczna wiosna osusza glebę, może odpowiada im wilgoć (jak innym irysom)?
Te pasiaste krokusy są najlepsze ;) U mnie kwitną nadal.
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

alana pisze:Te pasiaste krokusy są najlepsze ;) U mnie kwitną nadal.
no to ci zazdroszczę - pozytywnie rzecz jasna!! po moich zostało tylko wspomnienie :cry:
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
ewab123
500p
500p
Od: 19 sie 2007, o 17:35

Post »

Alu, ja też posadziłam róże z rosarium. Dokupiłam dwie na ryneczku i sprawdzę ,jak będą rosły. Te z rosarium już na starcie wyglądają lepiej.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ewab123
500p
500p
Od: 19 sie 2007, o 17:35

Post »

Alu, z okazji świąt dużo radości, zdrowia i szczęścia.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alu, Tobie i Twoim Bliskim życzę zdrowych i pogodnych Świąt spędzonych w miłej rodzinnej atmosferze :)
Pięknie wszystko kwitnie :)
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam w świątecznym nastroju.
Jeszcze raz życzę Wam spokojnych i rodzinnych świąt :)

W poniedziałek rano zajączek zalany.
Kury z nim tańcują, jajka mu malują.
Kogut wciąga kreskę, podkręca imprezkę.
Cała sala się buja, DJ gra ALLELUJA!:D:D

A na drugą połowę niedzieli i Lany Poniedziałek zapraszam na babki - śmietanową i gotowaną (mhhhhh pycha ;))
Obrazek
ewab123 pisze:Alu, ja też posadziłam róże z rosarium. Dokupiłam dwie na ryneczku i sprawdzę ,jak będą rosły. Te z rosarium już na starcie wyglądają lepiej.
Ewo, moja dokupiona w sklepie nawet najgorzej nie wygląda, ma ładne grube pędy i już wypuszcza na działce listki. Ale pewnie dlatego, że trafiłam przypadkiem do sklepu chyba zaraz po dostawie tych róż, to mogłam przebierać ile chciałam :D Jeszcze kilka róż dokupiłabym, ale działka coraz węższa i ciaśniejsza się robi :oops: :D

Wiosenne zdjecia z wyjazdu z mazurskich lasów:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek