Dala - mój piękny ogród cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
mme33
1000p
1000p
Od: 26 lis 2008, o 21:26

Post »

Dalu cudnie u ciebie.Hosty już zaczęły kwitnąć,parzydło zawsze mi się podobało,tylko nie wiem czemu go jeszcze nie mam :roll: :?:
pozdrawiam
Magdalena pozdrawia :)
Zapraszam do ogrodu
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dalo pięknie u Ciebie i tajemniczo :wink:
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Monia68 pisze:Dalo, ta roślina z daleka przypomina montbrecję, ale nie jestem pewna...
Na pierwszy rzut oka też pomyślałam o montbrecji i dlatego prosiłam o zbliżenie kwiatów.
Zobaczymy jak Dalla zrobi nowe zdjęcie.
x-d-a

Post »

Witam,

Ido, dzięki za wizytę, jak znajdę chwilę pobiegnę do Ciebie zobaczyć, co nowego.

Sabinko, parzydło leśne, to piękna roślina do półcienia; w dobrych warunkach dorasta do 2 m.

Asiu, u mnie wszystko kwitnie szybciej, ale też szybciej przekwita...

Cynthio, ta żabka, to chyba podświadoma tęsknota za dzieciństwem, a może za księciem z bajki?

Moniko, to chyba nie jest montbrencja - mój kwiatek ma inny kształt.

Mme 33, dziękuję za miłe słowa. W tym roku wszystko szybko kwitnie, aż chyba za szybko...

Na miły początek dnia mój przedogródek- mam tu namiastkę lasu: sosnę czarną, cedr atlaski, brzozę, pod nimi makrobioty, a dalej już niewidoczny klonik Flamingo.
Obrazek
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Witaj Dalu !
Zaciekawiłaś mnie tymi niezidentyfikowanymi, pomarańczowymi kwiatkami, tez myślałam, że to krokosmia.
Parzydło jest od dawna na mojej liście zakupów, widziałam w sprzedaży tylko raz, ale cena mnie odstraszyła.
Czy mogła byś Dalu napisać więcej o cedrze ?
Pozdrawiam serdecznie.

:D :D :P
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
x-d-a

Post »

Pelagio,
to już moje drugie parzydło -pierwsze miał kilkanaście lat, wyrastało do 2m i miało olbrzymie białe wiechy.
Niestety, w zeszłym roku coś chorowało, a w tym w ogóle nie wyszło z ziemi. Nie mam pojęcia, co się stało; może po prostu zginęło ze starości? Na szczęście dwa lata temu kupiłam w Obi małą sadzonkę (nie był droga) i ona w tym roku w końcu zakwitła. Nie jest jeszcze zbyt duża - ma ok. 70 cm wysokości.
Co do cedra - to piękne, duże drzewo, o ciekawym pokroju i srebrno-niebieskich igłach. Z tego, co wiem, to jest dość wrażliwy na mróz i ma szansę na przeżycie tylko w płd.-zach. Polsce. Mój już rósł w ogrodzie jak ja go objęłam; teraz zimuje bez problemu. Najgorsze są dwa, trzy pierwsze lata.
Pozdrawiam :lol:
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dalu,Twoj klon Flamingo-prowadzisz go jak drzewko.Ja swój kupiłam z 2 gałązkami bo ktoś na samym dole obciął główny pień.I zastanawiam się czy obciąć mu jeden czy puścić na dwa?Bo jakoś nie widzę żeby się rozkrzewiał
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

Dallu liczę na Twoją tojeść z bordowymi liśćmi :!: :!: :!:
Awatar użytkownika
Alll
500p
500p
Od: 8 mar 2009, o 20:08

Post »

Witaj Dalu, masz wszystkie rośliny naprawdę śliczne. Parzydła kupiłam w zeszłym roku dwa, ale wzeszło tylko jedno. Czy oprócz miejsca pół cienistego, potrzebują jeszcze jakiegoś specjalnego traktowania? Nie mam żadnego doświadczenia z tą bylinką.
Pozdrawiam serdecznie Alina
Ze śmietniska do rajskiego ogrodu
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Parzydło to znakomita , niewymagająca roslina . Ja mam 10-o letnie. Na razie trzyma się dzielnie i niebawem znowu zakwitnie :)
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Grzesik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2009, o 15:49

Post »

Witaj Dalu :D Wystarczy spojrzeć na przedogródek i już wiadomo co nas czeka w ogrodzie :shock: :D
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dalo, przedogródek śliczny :) Masz ciekawe iglaki. Ja muszę wycinać sosny, żeby posadzić coś bardziej interesującego :lol: :lol:
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-d-a

Post »

Moniko,
dziękuję za miłe słowa; zasadniczo nie przepadam za iglakami sadzonymi w ogrodzie, jeśli już, to powinny być ładnie skomponowane ze sobą i innymi roślinami. Co innego u Ciebie - prawdziwy las, to jest to :!:
Myślę, że nie obrażę nikogo, ale schemat: duży trawnik a na nim kilka samotnych iglaków lub szpaler tui, jest mi estetycznie obcy.

Grzesiu,
mój przedogródek jest trudny, ponieważ ma wystawę północną i jeszcze do tego rosną tam koło siebie trzy duże drzewa; nic pod nimi nie chce rosnąć. Przed samym domem posadziłam bukszpanowe kule podsadzone płotkiem z trzmieliny. Z drugiej strony rośnie klonik podsadzony mahoniami.

Ewelinko,
też lubię parzydło :wink:

Alinko,
ja traktuję moje parzydło jak każdą bylinkę - w marcu go nawożę, drugi raz w czerwcu, a rośnie w cieniu dużej brzozy.

Olu,
masz te tojeść jak w banku. Będziesz w czerwcu u Karolka?

Aszko,
ktoś chyba nie chciał,żeby ten klonik wyrósł za duży, dlatego ściął mu główny pień. Ja bym zostawiła te dwa pędy.

Dzisiaj pokażę kilka moich roślinek ze skalniaka
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
brunetka2
1000p
1000p
Od: 24 wrz 2008, o 13:19

Post »

dalo piękne te kwiatuszki na ostatnim zdjęciu . Co to za roślina??
x-d-a

Post »

Reniu, jeśli dobrze pamiętam ta roślinka nazywa się lepnica nadmorska..
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”