Zaczynam - rogalm1 cz.2
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Biała herbata, to też jest herbata zielona, tylko jakis specjalny gatunek zdaje się.
Maliny mozna suszyć, ale ja tego nigdy nie robiłam. Owoce malin zasypuje cukrem i pasteryzuje. Taki sok mozna dodawać do herbaty, jak ktoś lubi. Ja uzywałam dla dzieci w razie choroby.
Ja piję herbatę czarną, ale tylko Yunan i zieloną z dodatkami (takie gotowe mieszanki ze sklepu z herbatą) Nie lubię czystej zielonej
Maliny mozna suszyć, ale ja tego nigdy nie robiłam. Owoce malin zasypuje cukrem i pasteryzuje. Taki sok mozna dodawać do herbaty, jak ktoś lubi. Ja uzywałam dla dzieci w razie choroby.
Ja piję herbatę czarną, ale tylko Yunan i zieloną z dodatkami (takie gotowe mieszanki ze sklepu z herbatą) Nie lubię czystej zielonej

- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moniko, bardzo lubię herbatki ziołowe i owocowe, bo nie pijam w domu czarnej herbaty. Tylko poza domem, jak nie ma innej. A zieloną najbardziej lubię z palonym ryżem. Znam taką o nazwie "Genmaicha". Bardzo dobra też zielona z opuncją czy z miętą.rogalm1 pisze:[
Jacku, dziękuję Ci bardzo za informację, to znaczy że muszę zdobyć hibiscusa i kozieradkę, -im też się suszy listki? A Ty tez jesteś amatorem takich herbat?
Biała herbata jest z bardzo młodych listków, dlatego taka jasna.
Hibiskus Moniko to najlepiej kupić już ususzony, bo świeżego to chyba nie dostaniesz. A kozieradka jest w każdym sklepie zielarskim. Ja używam zmielonej. Często dodaję do różnych potraw zamiast cebuli, bo ma taki wyrazisty i przyjemny smak i zapach.
- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
Wpadłam zobaczyć, jaka decyzja zapadła w sprawie ferii.
U nas, na G.Śląsku właśnie się zaczęły. A kiedy w Krakowie?
Ja na razie tylko zerknęłam do instrukcji robienia kolaży.
Ale najpierw muszę ściągnąć sobie program, potem znaleźć
odpowiednio dużo czasu i ochoty, żeby się tym zająć.
Mam nadzieję, że wcześniej to będzie niż na emeryturze.
U nas, na G.Śląsku właśnie się zaczęły. A kiedy w Krakowie?
Ja na razie tylko zerknęłam do instrukcji robienia kolaży.
Ale najpierw muszę ściągnąć sobie program, potem znaleźć
odpowiednio dużo czasu i ochoty, żeby się tym zająć.
Mam nadzieję, że wcześniej to będzie niż na emeryturze.

Pozdrawiam serdecznie
- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Poczytuję sobie cichutko od pewnego czasu dyskusje toczące się u Ciebie. W sprawie herbaty nic Ci nie pomogę, bo pijam tylko czarną ( i to z torebki...
). Przez pierwsze 10-12 lat życia moich dzieci poiłam je herbatkami owocowymi, ale gotowymi. Zdarzało mi się robić nawet z nich mieszanki.
Ciekawa jestem czy zapadła już decyzja odnośnie ferii...

Ciekawa jestem czy zapadła już decyzja odnośnie ferii...
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Ja bardzo lubię zieloną herbatę z cytrynową trawą lub miętą.
Czarną zaś z mlekiem i miodem do świeżej, chrupiącej bułeczki z masłem - pychota. ;:228
Czarną zaś z mlekiem i miodem do świeżej, chrupiącej bułeczki z masłem - pychota. ;:228
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
Priam, a czemu Twoja Mama nie lubi malw, my je kochamy, tak długo i dostojnie kwitną!Priam pisze:Ładne odcienie malw. Te kwiaty pięknie wyglądają na zdjęciach, chociaż moja mama bardzo ich nie lubi - właśnie z tego powodu nigdy nie ma ich u nas w ogrodzie![]()
Co do herbat to u mnie w domu parzy się tylko suszoną miętę i melisę, pozostałe kupujemy w sklepach
Gabrysiu, to może namówię Cię jeszcze na miętę, herbata miętowo -melisowa to coś wspaniałego (oczywiście przyrządzona z własnych ziół)
Wisienko, Kraków ma ferie dopiero w drugiej połowie lutego, więc decyzję podejmiemy bliżej tego terminu, bo jeśli nie będzie już śladów zimy to na pewno wyruszymy na działkę. A na robienie kolaży też niestety brakuje mi czasu, ale ciesze się, że się sprężyłam i wypróbowałam

Izuniu, ciszę się, że do mnie zaglądasz, ja też sobie lubie po cichutku poczytać co u kogo w wątku "piszczy", decyzję co do ferii podejmiemy bliżej połowy lutego, bo uzależniamy ją od śniegu

Grażynko, czarna z mlekiem kojarzy mi się z karmieniem dzieci, i nie przejdzie przez gardło, a jeśli idzie o miód to u nas większość zamiast cukru używa do słodzenia herbaty!
- kogra
- Przyjaciel Forum
Moniko skojarzenie masz dobre, ale ja i tak ją lubię i czasem sobie robię.
Choć najczęściej piję zieloną. A z owocowych to malinową, aroniową,z czarnego bzu albo egzotyczną.
Latem lubię z ziół zbieranych na łąkach, ale coraz mniej jest takich możliwości.

Choć najczęściej piję zieloną. A z owocowych to malinową, aroniową,z czarnego bzu albo egzotyczną.
Latem lubię z ziół zbieranych na łąkach, ale coraz mniej jest takich możliwości.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja też głównie piję gotowe mieszanki. Z Egiptu przywiozłem wyśmienity hibiskus. Więc często go parzę. No i trawę cytrynową tak jak Ty Grażynko, ale tej jeszcze nie parzyłem. Czy Ty pijesz ją samą, czy do czegoś dodajesz?
No i oczywiście z ogródka suszę miętę, melisę, lipę a w tym roku ususzę sobie jeszcze pokrzywę i szałwię jak jej będę miał więcej.
No i oczywiście z ogródka suszę miętę, melisę, lipę a w tym roku ususzę sobie jeszcze pokrzywę i szałwię jak jej będę miał więcej.
- kogra
- Przyjaciel Forum
Jacku trawa cytrynowa ma bardzo silny aromat i można ją używać nawet zasuszoną.
Ja nie ścinałam góry na zimę tylko trzymam w domu i obskubuję do herbatki.
Ale można też dodawać ją do mięs i sałatek - jest wyśmienita.
Można też zmiksować do pesto.
Ja nie ścinałam góry na zimę tylko trzymam w domu i obskubuję do herbatki.
Ale można też dodawać ją do mięs i sałatek - jest wyśmienita.
Można też zmiksować do pesto.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Isia
- Od: 27 maja 2007, o 17:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ja tez polecam zieloną z opuncją a wczoraj zakupiłam zieloną z suszonymi malinami i chabrem pyszna
aha biała herbata to nie to samo co zielona własciwie podobnie tylko do białej listki skubie sie z samego wierzchołka krzewu i nie podlega procesowi fermantacji jest suszona jakos specjalnie i dlatego jest najdroższa (z innych kolorów herbat) Pozdrówka 

Trzymajcie proszę wszyscy kciuki, bo jesteśmy z Mateuszem w szpitalu na neurologii, wczoraj miał robiony tomograf i rezonans magnetyczny i czekamy na wyniki! Bardzo sie martwię. A w domu reszta chora, Marysia ma cały czas ponad 39 stopni i trudno sie podzielić na szpital i dom. Lec ę i nie wiem kiedy wrócę!