Pewnie miała więcej wilgoci w podłożu. Większa masa liściowa roślin sprzyja zachowaniu wilgoci. Mam podobnie. Jeszcze jak sie wokół kory nasypie to Języczki mają raj.
Witajcie a moją języczkę podgryzają mrówki ! Dzisiaj przyłapałam je na gorącym uczynku. Tylko dlaczego mrówki ?? Nie wiem jak je przepędzić . Straszne dziury są a ślimaków nie ma wcale tylko te wszędobylskie mrówki. Poradzicie coś ??
Ewelina, na początek to nasyp proszku do pieczenia ile tylko dasz radę to znaczy ja nasypałam az było biało. Mrówki się wyniosą, no i kupiłam proszek na mrówki i trudno jestem zabójca, ale ważniejsze roślinki, bo mrówki potrafią zniszczyć każdą a na dodatek to one hodują mszyce
Witajcie. Z mrowkami sobie poradziłam a teraz mam innr pytanie. Moja języczka rośnie przy wschodniej ścianie więc słońca nie ma za dużo a mimo to ma plamy wyglądające jak poparzenia. Nie wiem czy to możliwe czy może to jakaś choroba ? Jak znajdę chwilę postaram się zrobić fotki. Pozdrawiam
Witam. Przesadziłam swoją języczkę bo w te upały przy ścianie było jej ewidentnie za gorąco i miała za dużo słońca. Teraz rośnie przy północnej ścianie i widzę , że jej to służy. Wypuszcza masę nowych liści i nie są poparzone jak wcześniej.
Hej. Zdaje się, że ja mam właśnie tę Brit Maria, piękne ma liście ale ślimaki skutecznie je niszczą . W tym roku przesadziłam ją w cień i zobaczymy co pokaże za rok. Pozdrawiam