Storczyki Leszka
- AnnaL
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Oj chciałoby się poleżeć na tej kanapie
Widok powala na kolana. 

Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam
))
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam

- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- lesioc
- Od: 3 cze 2008, o 10:20

Z tego co ja powyczytywałem o storczykach to ważna jest przede wszystkim informacja, że są to epifity - czyli rośliny które w naturze rosną na innej roślinie, ale nie prowadzą pasożytniczego trybu życia. Korzystają z innego gatunku (w tym przpadku z drzew) jako podpory, a odżywiają się samodzielnie. Wyrastają w miejscach, gdzie na roslinie-podporze gromadzi się martwa materia organiczna (np. w kącie gałęzi) a składniki odżywcze i wodę pobiera z opadów.renata75 pisze:Leszku, piękne masz widoki, i dzięki Tobie dowiedziałam się , ze można podlewać storczyki wodą mineralną, nigdzie jeszcze o tym wcześniej nie wyczytałam.
Ponieważ jedynym źródłem wody storczyka w naturze jest para wodna zawarta w powietrzu oraz skroplona para wodna spadajaca w postaci deszczu to można stwierdzić, że są one niemalże zawsze podlewane destylowaną wodą (idelanie czystą, wolną od rozpuszczonych substacji) - bo destylacja to właśnie odparowanie i ponowne skroplenie cieczy.
Woda w naszych kranach (a w Gliwicach w szczególności) zawiera olbrzymie ilość rozpuszczonych związków w związku z czym bardzo odbiega od tego czym storczyk jest podlewanyw naturze i jak się okazuje storczyki bardzo kiepsko znoszą podlewanie taką wodą. Dlatego najpierw próbowałem podlewać wodą destylowaną (a raczej chemicznie odmineralizowaną - bo teraz głównie taką można dostać w sklepach) ale nie sprawdzała się jakoś rewelacyjnie. Znacznie tańszym rozwiązaniem i jak się okazało bardzo dobrze wpływającym na storczyki jest kupno zwykłej taniej wody mineralniej (jest ~5 razy tańsza od destylowanej)

Staram się również nie wlewać do wody zbyt wiele nawozu - wyczytałem w wielu miejscach, iż analizujac skład tych nawozów można dojść do wniosku, że podawane przez producentów zalecane proporcje powodują znacznie większe steżenia niż te które są dobrze tolerowane przez storczyki. Dlatego zamiast np. nalewać 1 zakrętke preparatu na litr wody co miesiąc przez cały rok jak sugeruje producent - alewam ~1/8 nakrętki do każdego podlewania ale tylko w czasie gdy wyrasta nowy liśc albo pęd kwiatowy albo rosna pąki kwiatowe.
Dodatkowo dbam o to, aby miały maksymalnie długo światło (nie mocne światło, ale długo jasno). Czyli stawiam je na wschodnich oknach, i obserwuję czy nie żółkną liście (co jest objawem zbyt mocnego naswietlenia) - jak zaczynają podżółkiwać zdejmuję na jeden-dwa dni z okna na jakąś półkę w głebi pokoju aby odpoczeły i nie przypaliły się zupełnie.
W zimie trzymam nadal na oknie, ale w pewnym momencie przestawiam naokoło 2-3 tygodnie do okna w zimnej, słabo ogrzewanej klatce schodowej (temperatura niższa o kilak stopni niz zwykle mają) i wstrzymuję zupełnie na ten czas podlewanie - podobno taki proces pobudza storczyki do pewniejszego kwitnienia.
No to wyspowiadałem się ze wszystkich znanych mi sekretów uprawy do których się stosuję 8) - mam nadzieję, że to pomoże wszystkim uzyskac obfite kwitnienia.
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
- lesioc
Chciałem tylko donieść, że ten storczyk - chociaż jeszcze nie obleciały mu stare kwiaty - to właśnie wypuścił nowy pęd kwiatowy i to centralnie w środek tej kuli.lesioc pisze:Tego już znacie, ale rozkwitły się nowe pędy i zrobiła się ładna kulka
![]()
![]()
![]()
![]()
Zgłupiał

- orange30
- Od: 27 paź 2007, o 22:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wyjdzie to co napisałeś i co powinno, piękny pęd a na nim jeszcze piękniejsze kwiatylesioc pisze:Chciałem tylko donieść, że ten storczyk - chociaż jeszcze nie obleciały mu stare kwiaty - to właśnie wypuścił nowy pęd kwiatowy i to centralnie w środek tej kuli.lesioc pisze:Tego już znacie, ale rozkwitły się nowe pędy i zrobiła się ładna kulka
![]()
![]()
![]()
![]()
Zgłupiał![]()
![]()
Gdzie on chce je tam jeszcze wcisnąć
![]()
![]()
. No ale nic to, zostawiam go, niech rośnie jak mu się podoba, zobaczymy co z tego wyjdzie

- Storczykowa
- lesioc
Ten jest u mnie - o ile dobrze pamietam - od 2007 roku. W zeszłym roku miał tylko jeden pęd kwiatowy i kilka kwiatków, za to wypuszczał bardzo dużo nowych i długich korzeni. Przesadziłem go po kwitnięciu do większej doniczki z podłożem zrobionym tak jak pisałem wcześniej i w tym roku ładnie się odwdzięczaStorczykowa pisze:ile lat go masz, że ci tak obficie kwitnie? u mnie żaden nie ma powyżej 20 kwiatów. też bym chciała takie piękne kwitnienia.

- Storczykowa
no to krótko go masz. myślałam, że tyle kwiatów mogą mieć tylko starsze rośliny. widziałam kiedyś takiego starego, dużego Phal., który miał chyba 1 czy 2 pędy, a na nich 64 kwiaty. moje mam za krótko, żeby kwitły tak obficie. niby zbieram 5 lat, ale moje obecne Phal. były kupione w 2008 i 2009 roku, jest jeszcze parę z 2007 i 1 z 2006, a wcześniej zbierałam głównie inne rodzaje, bo jeszcze nie wiedziałam, że u mnie dobrze rosną tylko Phal. i V. ale za 5 lat może się doczekam tak obfitych kwitnień.lesioc pisze: Ten jest u mnie - o ile dobrze pamietam - od 2007 roku......