Kolendra - uprawa,problemy
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Kolendra - uprawa,problemy
Uprawiałem kilka lat kolendrę. Teraz pozwalam jej się rozsiewać i z takich są najdorodniejsze rozetki. Najlepiej wysiewać co dwa tygodnie. Wtedy na bieżąco ma się świeżą nać. Najlepsze rezultaty miałem przy siewie w drugim tygodniu sierpnia. Żeby nać nie była zapiaszczona to od razu po siewie międzyrzędzia ściółkowałem trawą z kosiarki. Mi jednak najbardziej smakują nasiona więc zostawiam rośliny do końca ich wegetacji. Wyrywam całe krzaki kiedy nasiona są dojrzałe a niektóre już suche. Wiąże w pęczki i wieszam gdzie gorąco i przewiew.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
-
- 200p
- Od: 5 cze 2013, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam ten sam problem. Na początku roślina jest za delikatna żeby zbierać liście a potem nagle idzie w kwiat i nie ma co zbierać. Kupowałem kiedyś kolendrę w doniczce w sklepie i wydaje mi się, że roślina była bardziej masywna i na pewno nie miała tendencji do tak szybkiego kwitnienia. Czy to może chodzić o odmianę?
Ja bym powiedział, że tutaj bardziej chodzi o odpowiednie nawożenie. Wypróbowałem wiele nasion z różnych firm i efekty są podobne. Niestety najpopularniejsze firmy nasienne w Polsce (mowa o rynku dla amatorów) nie rozróżnia odmian kolendry.