Fuksja - choroby i szkodniki

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
RafałG
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 lip 2008, o 16:19

Problem z Fuksją

Post »

Witam, ostatnio zauważyłem na mojej fuksji dziwne przebarwienia. Nowe przyrosty na niektórych gałązkach dziwnie wyglądają (dołączam zdjęcie)
Proszę o zdiagnozowanie przyczyny i o sposób zaradzenia.
A mam pytanie, czy mogę teraz rozmnażać fuksje przez ukorzenianie nowych przyrostów?
Obrazek
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moim zdaniem początkowe objawy chlorozy zbyt mało nawozu. Co zaś do rozmnażania możesz próbować ale pora na pewno już nie ta na takie zabiegi. :D
Awatar użytkownika
evayola
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 16 paź 2008, o 12:13

Zmutowana fuksja..

Post »

..nie wiem co się stało że w połowie sezonu zaczeła mutować kwiaty tak jak na fotografiach Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Kontakt:

Post »

Moim zdaniem to nie mutacja a staśmienie - zaburzenie fizjologicznie podczas podziału i różnicowania komórek w merystemie.
Awatar użytkownika
evayola
10p - Początkujący
10p - Początkujący

...

Post »

...Czy to spowodowałam ja poprzez złe prowadzenie? Czy to samoistne zjawisko?
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Kontakt:

Post »

To jest zjawisko spontaniczne.
Awatar użytkownika
evayola
10p - Początkujący
10p - Początkujący

:)

Post »

Dziękuję za odpowiedź ..bo już bałam się, że coś zrobiłam nie tak...
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Spróbuj złamać jakąś gałązeczkę- jeżeli to wyschnięty patyk- to po niej. Jeżeli w srodku jeszcze jest żywa tkanka- podlej- ożyje...

Jeszcze jedno- wiecie, że mam sporo fuksji. Zawsze obrywam im wszystkie liście na zimę, podlewam rzadko, stoja w temp. 8-15 stopni/ zależy od temperatury na polu :wink: /, w pobliżu piwnicznego okna- i świetnie przezimowują. Nie ma mszyc, nie ma muszek- bo nie przyniosłam do piwnicy z liśćmi na fuksjach...
Kto by zajrzał pod liście późna jesienią to by zobaczył ile "gadziajstwa" tam sobie mości mieszkanka na zimę... Usuwajac liście usuwa się zagrożenie- a wszystko wiosną pięknie odrośnie :wink: Mam ponad trzydzieści donic z fuksjami- wszystko oberwane- nie szkoda zachodu- nie muszę potem pryskać :wink: :D
Po przesadzeniu - a przesadzam w końcu lutego- początek marca przycinam jeżeli zachodzi potrzeba... Potem stawiam wszystkie blisko światła- i maja juz rosnąć. A jeżeli się zdarzy, że wypuszczą zimą cienkie, blade przyrosty- wszystko usuwam- są za słabe.
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

:D Tak- świat to taka mała wioska :wink: ;:112
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

olivka2002 pisze:Nela te gałązki sa suche ale jak złamałam kilka to w srodku takie jasnozielone ale jakby bez soków
Zostaw do wiosny- weź w cieplejsze miejsce- i pozwól sie jej obudzić... Życzę powodzenia.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Pierwszy raz zimuję fuksję, przycięta w lutym wypuszcza nowe pędy już nawet z pąkami , ale są one słabo zrośnięte z grubym, starym pędem.Odłamują się łatwo przy byle dotknięciu.Zastanawiam się czy ma sens jej dalsza uprawa, bo obawiam się , że silniejszy wiatr będzie łamał nowe pędy :? Młoda sadzonka rośnie w całości i nie ma takich 'słabych punktów'.Może ktoś mi napisze jak taka starsza fuksja 'zachowuje się ' latem :?:
Awatar użytkownika
Paprykarz
50p
50p
Od: 10 sie 2008, o 22:37

Prowadzenie

Post »

Czy mozecie doradzic jak prowadzic fuksje w wiszacym koszyku i ile sadzonek tam posadzic?
Jak wyprowadzic fuksje w formie drzewka?
Ludzie wstydzą się dziś, że ciągle jeszcze wstydzą się tego, czego wstydzili się dawniej.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Do koszyka nadają sie fuksje o zwisajacych pedach- a na pienne- o wyniosłych... Chociaż jakby sie uparł to i ze zwieszajacej przy dobrych podporach zrobi drzewko...
Co do tego jak prowadzić- poczytaj fuksjowe wątki na pewno znajdziesz jak to zrobić. Nie jest trudne- a satysfakcja duża z fuksjowegom własnego drzewka

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/55c ... ebf98.html
Awatar użytkownika
AniaZ
200p
200p
Od: 6 lut 2009, o 17:36

Post »

Witam,
Ja jestem nowym posiadaczem fuksji. Właśnie upatrzyłam sobie miejsce dla niej w moim ogrodzie, ale...
Czytam wszędzie, że to stworzenie lubi cień.
Czy zrobię jej krzywdę jak postawię ją od wschodniej strony, gdzie słońce jest od samego rana do ok. 10 - 11 - tej?
Potem do końca dnia już tu słońca nie ma. :?:
Awatar użytkownika
kocurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2008, o 11:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy ja wiem, czy lubi cień? moja jak stała w cieniu, miała wyciągnięte pędy i kwiatki - albinosy, dopiero postawiona od zachodu, gdzie miała słońce od 15-do końca dnia odzyskała kolorki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”