Moje skarby AXELA

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
axela
100p
100p
Od: 20 mar 2009, o 17:42

Post »

a jak :) jak nie zakwitnie to go spakuje do kartonu i z powrotem 10 000km :)
ja tez mam nadzieję że ruszą do przodu :)
przy okazji oglądania setek zdjęć znalazłam na ebay'u zdjęcie moich vandopodobnych. kształt i długość liści mają taki sam. tylko zastanawiają mnie te przebarwienia czy są od słońca czy od zimna, dołączam zdjęcie wystawionego na sprzedaż ascocentrum:

i tu pytanko do Jolusi moje dostały podobnego koloru delikatne piegi, co może powodować takie przebarwienia?
Obrazek
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

piegi ( takie fioletowoczerwone) na listkach powstają, gdy jest za dużo światła. gdy się je przestawi w bardziej zacienione miejsce, zwykle po jakimś czasie znikają. miałam takie kiedyś na moim Vascostylisie.
Awatar użytkownika
axela
100p
100p

Post »

dziękuje tak myslałam że od słonka teoretycznie na balkonie mam tylko do południa słonko ale widocznie je troszke złapały. ciesze się że znikną. znalazłam wkońcu nazwe tych moich dziwolągów :) nawet pasuje bo babka mówiła że kwiatki są orange :) hurrraaa !!!! mam piękne ascocentrum miniatum. kwiatek ma baaardzo charakterystyczne twarde i grube i nietypowo ucięte liście.
link do uprawy jakby ktoś był ciekaw :)
http://www.orchidarium.pl/AdoZ/html/Asc ... niatum.htm
Awatar użytkownika
aledra7
1000p
1000p
Od: 21 paź 2008, o 14:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam :) ale u Ciebie cuda same :D
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Axela,a nie masz takiej na zbyciu??
Awatar użytkownika
axela
100p
100p

Post »

na razie nie :) tym bardziej że ciężko by było odczepić przytwierdzone korzonki do kory. A chciałabym kiedys zobaczyć widok kwitnących pięciu naraz albo i więcej bo mają tendencję do nowych przyrostów i tak np. jedna dorosła ascocentrum ma juz dwa przyrosty które będą zdolne do kwitnień gdzieś za 3-4 lata :)
mam nadzieje że w nastepnym roku ujrzę taki widok:

http://www.flickr.com/photos/aiea1/3565749702/
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Widok obłędny!Dziękuje za informacje,ale jakby co,to jestem chętna.
Pozdrawiam Grazyna.
Awatar użytkownika
axela
100p
100p

Post »

witam wiosennie :) odświeżę swój wątek...zaglądam do Waszych galerii i tyle się tam dzieje że moje skromne listki i korzonki to nic :lol: ale i tak się pochwalę :)
to może od bulbophyllum o które pytałam 2 tygodnie temu. Dwa już podrosły, 5 wypuszcza nowe kłącze i 4 są w stanie spoczynku ale mam nadzieje że to kwestia miesiąca.

to z przed 2 tygodni :
Obrazek
teraz:
Obrazek
Obrazek
uparciuch którego miałam wywalić, zaschnął na wiór zrzucił liście więc wrzuciłam go do szklanki z wodą, stał tak 2 tygodnie i okazało się że też będzie walczył o życie:)
Obrazek
a tutaj małe przedszkole w akwarium - 5 puszczających nowe przyrosty.
Obrazek

chciałam dwa największe zamontować na korze którą już mam przygotowaną ale nie mogę znaleść nigdzie sphagnum..zostało mi tylko kupić przez internet...obeszłam zoologiczne, LM, castoramę i nomi i w tym ostatnim postanowiłam kupić wazon do vandowatych i ...phalenopsisa z przeceny za 5zl :lol: nie mogłam się powstrzymać był padnięty z zasuszenia i miał poodłamywane kwiaty oraz ułamany jeden pęd. namoczyłam go i podniósł opadnięte kwiaty. chyba się odwdzięczy :P
Obrazek
no i kwestia moich Mokar ..miałam już dosyć wiecznego namaczania ich codziennie tym bardziej że były w jednym wazonie i musiałam je wyciągać co 2 dzień do namaczania.. i w ten sposób uszkodziłam 2 korzonki..stwierdziłam że to bezsensu więc wpakowałam trzy z czterech do dużego wazonu z kermazytem. zobaczymy co bedzie.. :roll:
Obrazek
i na koniec mała keiki ascocentrum (niestety dorodna keiki która była po lewej stronie zgniła ..nie wiem czemu..bo mała ma się dobrze...)tym bardziej że moczę je często ale tylko wtedy kiedy mogę wywiesić na balkon aby obeschły. czyli wtedy kiedy jest ciepło...
Obrazek
pozdrawiam serdecznie życzę udanych kwitnień :)
bo u mnie jakoś tak bardziej zielono.. :roll:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ładnie rosną twoje storczyki. a Phalaenopsis jest niezwykły i piękny, też bym kupiła, gdybym spotkała takie cudo... a kwitną ci teraz jakieś Vandy?
Awatar użytkownika
axela
100p
100p

Post »

dziękuje tez nie mogłam przejść obojetnie obok niego pomimo że pomału brakuje mi miejsca na parapecie.
niestety nie kwitnie mi żadna vandopodobna istota...ascocentrum kupiłam przekwitnięte więc będę musiała jeszcze troszkę poczekać a mokary są malutkie.
aha zapomniałam dodać zdjęcia czterech wschodzących nowych przyrostów na mojej przywiezionym przed ponad miesiącem oncidium. mam nadzieje, że uroczy mnie na jesień kwiatuszkami.
Obrazek
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Piękny falenopsis, i to za 5 zł :shock:
a zdjęcia robisz REWELACYJNE :!: i te ramki achhh :lol:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Witaj,u Ciebie wszystko rewelacyjne,swietnie czyta sie Twój wątek.Już prawie znam go na pamięć tyle razy go przejrzałam.Nie mogę się napatrzeć na Twoje "zieloności".
Pozdrawiam serdecznie.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
axela
100p
100p

Post »

dziękuje.. miło mi że komuś się podoba :) ja również zaglądam po wszystkich galeriach i regularnie podziwiam wasze nowe nabytki :) bardzo mi się podoba to hobby, wstaje codziennie rano i myślę od czego tu zacząć. ..a że na razie nie mam pracy to całą swoją uwagę kierunkuje w stronę parapetów :) ale słyszałam że to nie dobrze :oops:
pozdrawiam wszystkich storczykomaniaków :lol:
Awatar użytkownika
asiula13
1000p
1000p
Od: 16 cze 2009, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

witaj Axela :D
zachwycam się Twoją ręką do storczyków :D :D :D
i jeszcze posiadasz takie ciekawe nieznane odmiany :D
będę odwiedzać wątek - serdecznie pozdrawiam storczykomaniaczkę :D :D :D
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

axela pisze:dziękuje.. miło mi że komuś się podoba :) ja również zaglądam po wszystkich galeriach i regularnie podziwiam wasze nowe nabytki :) bardzo mi się podoba to hobby, wstaje codziennie rano i myślę od czego tu zacząć. ..a że na razie nie mam pracy to całą swoją uwagę kierunkuje w stronę parapetów :) ale słyszałam że to nie dobrze :oops:
pozdrawiam wszystkich storczykomaniaków :lol:
ja też większość czasu poświęcam na storczyki i inne hobby, zwłaszcza teraz, w wakacje. też uwielbiam to hobby i cieszę się, że je mam i że jestem tak wyjątkowa (nie znam drugiej osoby w moim lub podobnym wieku, która też by uwielbiała storczyki).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”