Choroby liści clematisów
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Schnięcie i brunatnienie liści clematisów
Moniko ja do tej pory zostawiałam, bo mi się podobały te "pomponiki", ale ostatnio Stasia (posiadaczka ogromnej ilości przepięknych powojników) pisała u siebie, że ucina te nasienniki, żeby roślinka mogła się skupić na ponownym kwitnieniu. W tym roku więc poucinałam tym, które już u mnie przekwitły...
Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Re: Schnięcie i brunatnienie liści clematisów
U moich znajomych tych pomponów jest cała masa, bo powojnik wiekowy jest i mocno rozrośnięty. Nie obcinają nic a nic i pięknie kwitnie co roku.
Moje dwa powojniki brązowieją i schną rok w rok i całkowicie mnie to do nich zniechęciło.
Moje dwa powojniki brązowieją i schną rok w rok i całkowicie mnie to do nich zniechęciło.
- nemezja
- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Choroby liści clematisów
Wydaje mi się, że to jakaś choroba grzybowa - może alternarioza ...
tęsknimy do ogrodów, może dlatego ,żeśmy wypędzeni z raju...
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
- nemezja
W sobote uzylam przeciwgrzybicznego mildexu ktory mialam w zapasie z zeszlego roku z pomidorow. Zobaczymy.
- nemezja
To jednak nie byly jaja a cos twardego nie do zdrapania. Podejrzewam jakis grzyb. Po mildexie za tydzien uzylam jeszcze miedzianu i jest ok. Nie ma wiecej plam, rosna dalej zdrowo a tamte wybledly.
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Przy powojnikach m.in. Jan Pawel II pojedyncze liście od dołu zasychają. Liście u góry są zdrowe. Jaka to przyczyna i jak temu zaradzić.

- lesioc
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Na mój gust u JPII to akurat normalne. Jeszcze mi się nie zdarzyło aby mój miał w lecie liście poniżej 1.5m (mam 2 sztuki, 6 lat już chyba).
Generalnie to u mnie on zawsze wygląda jak normalny powojnik ale na 1.5m łysej przedłużce, także kwitnie tak gdzieś od 2.5m w góre.
Generalnie to u mnie on zawsze wygląda jak normalny powojnik ale na 1.5m łysej przedłużce, także kwitnie tak gdzieś od 2.5m w góre.
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
Erazm - brązowienie liści od dołu może być sygnałem,że roślina nie jest wystarczająco obficie podlewana . Mam na myśli takie rozjaśnienia jak na 3-cim małym zdjęciu. Znalazłam jeszcze informację ,że może to być problem z drenażem bryły korzeniowej.
Co strona to nowa koncepcja.
Co strona to nowa koncepcja.

tęsknimy do ogrodów, może dlatego ,żeśmy wypędzeni z raju...
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
-
- 100p
- Od: 1 cze 2010, o 12:23
janhel41 Jeżeli takie objawy występują w środkowej części rośliny to prawdopodobnie nie mają one dostatecznej ilości światła. Przez to bledną i zamierają. Takie objawy daje wiele roślin, jeżeli jakieś liście mają zbyt mało światła roślina z czasem ich się pozbywa.
- aga_zgaga
- Od: 18 cze 2016, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.